Päť tipov, ako zjemniť stopy po akné

Život s akné je poriadne "na nervy". Aknózna pleť je nielen nepekná, ale môže spôsobovať aj skutočné bolesti.

24.07.2018 06:00
akne2 1 Foto:
Dajte prednosť enzýmovým peelingom, pretože bežné peelingy môžu vašej, už vystresovanej pleti, ešte viac ublížiť.
debata

Žiaľ, niekedy sa nedá hneď zistiť, prečo vyrážky vznikajú, môže to mať veľa príčin. Hormonálne výkyvy, strava, stres, nedostatok spánku, lieky, zlá starostlivosť o pleť a ešte veľa ďalších dôvodov. Ak však už raz konečne prídeme na to, čo akné spôsobuje, vzniká veľká šanca, že sa dopracujeme k zdravej a čistej pleti. Čo ostane, sú, žiaľ, jazvy. Síce hlbokým pomôže len laser, pri pigmentových poruchách či červených fľakoch existuje pár trikov, ktoré zaberú.

Citrón na rozjasnenie

Vitamín C, ktorý sa nachádza v citróne, pomôže vybieliť začervenalú pokožku. Keďže kyselina útočí na pH pokožky, treba ošetriť len postihnuté miesta. Citrónovú šťavu môžete naniesť na tampón a priložiť na nečisté miesta. Alternatívou môže byť éterický citrónový olej. Keďže citrónový olej silno reaguje so slnečným svetlom, mali by ste svoje jazvy ošetrovať len večer. Predtým si však nezabudnite poriadne vyčistiť tvár.

Tamanu olej na regeneráciu

Ďalšia prirodzená metóda, ako ošetriť jazvy po akné, je použitie tamanu oleja. Má silný regeneračný účinok a preto sa v liečbe akné považuje za hotový zázrak. Aj v prípade jaziev na tele je vhodným prostriedkom na podporu hojenia rán. Olej je hustý, má tmavozelenú farbu a korenistú vôňu. Už niekoľko storočí sa používa ako protizápalový prostriedok.

Na zlepšenie krvného obehu

Aby sme podporili hojenie jaziev na pleti, je dôležité stimulovať krvný obeh. Pomôže kávový peeling, nielen vďaka hrubým zrnám, ale aj pre obsah kofeínu. Koža by však mala byť úplne vyliečená – stav otvorených pupienkov sa môže peelingom ešte zhoršiť. Olejová masáž, parný kúpeľ na tvár s kamilkovým čajom alebo horúce a studené obklady – aj to môže podporiť prekrvenie.

Ochrana pred slnkom

Používať dostatočný ochranný krém na tvár potrebuje úplne každý. Predovšetkým jazvy po akné sa neznášajú so slnkom, jednotlivé miesta by ešte viac pigmentovali. Siahnite preto po ochrannom kréme s vysokým faktorom. „Trochu farby“ pokožke pomôže, ale určite nie je dobrá pre vaše jazvy. Preto ostaňte toto leto radšej „bledá tvár“ a radšej si pomôžte bronzerom.

Peeling na obnovu

Peelingy odstraňujú nielen odumreté bunky kože, ale povzbudzujú tiež regeneráciu pokožky. Dajte prednosť enzýmovým peelingom, pretože bežné peelingy môžu vašej, už vystresovanej pleti, ešte viac ublížiť. Niektoré enzýmové peelingy obsahujú cenné ovocné kyseliny, ktoré majú zjasňujúci účinok, čiže zabijete dve muchy jednou ranou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #kofeín #vitamín C #peeling #hojenie rán #jazvy