Aj so starými jazvami sa dá pracovať

Jazvy sú súčasťou nášho celoživotného príbehu. Ale o tom, ako vyzerajú, môžeme rozhodnúť. Hladké a bledé namiesto červených a navretých? Skúste tieto tipy.

29.08.2018 06:00
jazva, brucho Foto:
Najefektívnejší prostriedok na vyrovnanú, plochú a elastickú jazvu sú masáže.
debata

Čím skôr, tým lepšie

S mladými jazvami sa kozmeticky manipuluje ľahšie ako so starými (ani u tých však ešte zmeny nie sú nemožné).

Potrebujú tlak

Najefektívnejší prostriedok na vyrovnanú, plochú a elastickú jazvu je masáž. Pomáhajú malé, krúživé a predovšetkým pevné pohyby na postihnutých miestach, najlepšie dvakrát denne. Pravidelnosť a pevný tlak (aj keď to trochu bolí), sú kľúčom k úspechu. Len zodpovedajúcimi impulzmi môže dôjsť k uvoľneniu tuhého tkaniva.

Jazve ubližuje…

Slnko, oblečenie, ktoré dráždi a nadmerné rozťahovanie (platí pre nové jazvy, napríklad pri športe) nepriaznivo ovplyvňujú proces hojenia. Malý tip: ochrana proti slnečnému žiareniu s vysokým ochranným faktorom prináša pre veľké jazvy celoživotný zmysel, pretože takáto koža nemá žiadnu možnosť ochrannej pigmentácie.

Krémy a oleje

Špeciálne gély na jazvy alebo mastičky zvyčajne obsahujú účinné zložky cepalín, alantoín a hyalurón. Kým cepalín chráni pred zápalmi, alantoín zlepšuje hojenie rán a hyalurón zásobuje pokožku výživnou vlhkosťou. K tomu samozrejme lipidy (olej z ľubovníka bodkovaného, z hroznových jadier, nechtíka lekárskeho a jojogový olej) – mali by mať pozitívny vplyv na vývoj jaziev.

Nevzdávajte sa

Dokonca aj so starými jazvami sa dá pracovať, musíte však byť dôslední. Keď budete jazvu skutočne intenzívne a pravidelne masírovať, budete sa môcť tešiť z jej zlepšenia. Takýto typ starostlivosti o jazvu môže trvať aj niekoľko mesiacov. Mimochodom, veľa kozmetičiek ponúka profesionálne ošetrenie jazvy, vďaka ktorému sa môže koža rýchlejšie zotaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #jazva #pigment #hojenie #masáž #hyalurón