"Hyalurónka" na tvár? Nie, najmä na kĺby či intímne partie!

Kyselinu hyalurónovú väčšina vníma ako súčasť krémov na pleť, rôznych koncentrovaných sér, výplní vrások či pier. Túto telu vlastnú látku však poznajú všetky odvetvia medicíny. Jej prvoradou úlohou je uľaviť od bolesti a problémov s pohybom.

09.12.2018 06:00
hyalurónová kyselina Foto:
Množstvo kyseliny hyalurónovej s pribúdajúcimi rokmi v tele klesá.
debata

Kyselina hyalurónová vzniká pomocou enzýmov priamo vnútri našich buniek a cez bunkovú membránu sa postupne pretláča do medzibunkového priestoru. Objavili ju v roku 1934 v sklovci hovädzieho dobytka a v medicíne sa prvýkrát použila práve ako náhrada očnej tekutiny po operácii. Dlho sa predpokladalo, že jej úlohou je len vypĺňať priestory medzi tkanivami.

Kyselina hyalurónová má na starosti to, aby boli naše kĺby, sliznice, oči či pleť dostatočne hydratované. „Nachádza sa v medzibunkovom priestore, v podkoží a v kĺbovej tekutine chrupaviek,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek. „Hydratuje chrupavkové a spojivové tkanivo, dá sa tiež povedať, že funguje ako ,mazivo‘, aby sme kĺbmi dokázali hýbať jednoducho, bez bolestí, zadrhávania sa a naplno.“

Množstvo kyseliny hyalurónovej s pribúdajúcimi rokmi v tele klesá. Podľa niektorých zdrojov okolo štyridsiateho roku života telo už nevyrobí ani polovicu objemu tejto látky v porovnaní s tým, koľko produkovalo roky predtým. Podobne klesá aj produkcia kolagénu. Doktor Holoubek: "Následkom nedostatočnej tvorby kolagénu a kyseliny hyalurónovej vysychajú chrupavky a vzniká artróza či spondylóza – degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek, ktoré vedú k tvorbe výrastkov.“

Kým sa tieto zdravotné ťažkosti rozvinú do podoby, že spôsobujú vážne problémy, bolesti a zásadným spôsobom znižujú kvalitu nášho života, v podstate netušíme, že sa v našom tele deje zrada. „Rozpoznať, že v tele chýba kyselina hyalurónová a kolagén, že sa rozvíja artróza alebo spondylóza, sa nedá,“ upozorňuje ortopéd. Prevenciou je podľa neho dobrá životospráva a predovšetkým pohybová aktivita. „Pohyb stimuluje produkciu kolagénu, pričom sa do chrupavky nasáva vnútrokĺbová tekutina, ktorá ju vyživuje a hydratuje.“

Zároveň platí, že keď už ťažkosti nastanú, ich liečba spočíva v injekčnom aplikovaní kolagénu a kyseliny hyalurónovej do tela. „Optimálne je začať s aplikáciou už pri prvých príznakoch degenerácie spojivového tkaniva,“ radí lekár. „Najúčinnejšia je injekčná dávka kolagénu do postihnutého kĺbu raz týždenne. Kyselina hyalurónová sa v závislosti od preparátu aplikuje buď raz, alebo trikrát v priebehu šiestich mesiacov.“ Ďalšou z možností je užívať kyselinu hyalurónovú (či kolagén) v tekutej forme určenej na pitie. Tak sa vstrebe do tela a pôsobí zvnútra.

Využitie kyseliny hyalurónovej v medicíne

  • Koža: Boj proti starnutiu pokožky, dokáže v pleti zadržiavať vodu, udržiavať vlhkosť a vypínať vrásky, kožu zmäkčuje, vyhladzuje, má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, podporuje všetky fázy hojenia a zmierňuje tvorbu jaziev (v krémoch, sérach, vo výplňových materiáloch rôznej hustoty, ktoré sa vpichujú injekčne, v certifikovanej tekutej forme vo forme kvapiek určenej na prijímanie ústami – 1 ml denne).
  • Sliznice: Do dýchacích ciest sa používa v rámci prirodzenej obnovy obranných mechanizmov slizníc a na zmiernenie zápalu (v roztoku na inhalačné podanie), do močových ciest na obnovu epitelu močového mechúra (roztok), do vagíny na zlepšenie lubrikácie, hydratácie, hojenia po gynekologických zákrokoch (v čapíkoch).
  • Kĺby: Liečba osteoartrózy, zvýšenie väzkosti a elasticity kĺbovej tekutiny (v injekciách, ale aj v tekutej forme vo forme kvapiek určenej na prijímanie ústami)
  • Oči: Použitie v umelých slzách na zvlhčenie oka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #kĺby #pery #kyselina hyalurónová #pleťový krém