Keď sa líca sfarbia do červena...

Keď je vonku zima, sme nervózni alebo sme vypili pohár vína, líca sa nám zafarbia do červena. Čo v prípade, ak červeň z nich nemizne?

24.12.2018 06:00
pleť, problém, žena Foto:
Nepríjemné začervenanie pleti môže znamenať veľký problém.
debata

Červené líca môžu mať veľa spúšťačov. Chladné počasie, studený vietor, športová aktivita, stres, hektika alebo aj alkohol. Sú ľudia, ktorí sčervenejú ľahko a iní, ktorí musia hodiny stáť na mrazivom počasí, aby sa ich líca zafarbili do červena len symbolicky. Dôvod v prípade oboch skupín je však rovnaký.

Prečo máme červené líca?

Červenanie sa deje kvôli prekrveniu pokožky. Kožné cievy tu hrajú dôležitú úlohu. Keď sú zúžené, nemožno ich vidieť. Avšak keď je chladno a a telo sa pokúša udržať teplo, rozšíria sa, aby bolo možné zásobovanie všetkých orgánov. Rozšírené krvné cievy sú aj lepšie viditeľné. Predovšetkým ľudia s bledou pokožkou preto očervenejú ľahšie. Telo v konečnom dôsledku reaguje v rôznych situáciách zvýšeným prívodom krvi, čo vedie k viditeľnému začervenaniu. Napríklad pri športe alebo keď máme zvýšenú teplotu. Aj alkohol spôsobuje rozšírenie krvných ciev.

Kedy signalizuje červeň v lícach problém?

Vo vyššie opísaných situáciách sa červenáme všetci, s tým rozdielom, že na niektorých to vidno viac ako na iných. Závisí to od toho, v akom stave je pleť a krvné cievy. No niekedy sa stane, že začervenanie nemizne. Vtedy sa treba poradiť s lekárom, pretože tento príznak môže poukazovať na rôzne ochorenia a problémy.

Rosacea
Jedným z najčastejších dôvodov permanentnej červenej pokožky je ochorenie, ktoré sa odborne nazýva rosacea (ružovka). Je chronické, prebieha vo viacerých štádiách a začína sa spravidla po tridsiatke. Častejšie postihuje ľudí s blonďavými či červenými vlasmi a bledou pokožkou.

Kuperóza
V počiatočných štádiách rosacey sčervenanie po nejakom čase odznie. Vtedy hovoríme o kuperóze. Pacienti sa sťažujú na citlivú a suchú pokožku. Kuperóza môže byť dedičná, ale tiež vzniknúť v dôsledku nadmernej spotreby tabaku, príliš dlhého a častého opaľovania či pri vysokom tlaku.

Rosacea, neskoršie štádium
V neskoršom štádiu rosacey sčervenanie pretrváva a dodatočne sa môžu pridať aj vriedky a kožné uzlíky, ktoré spôsobujú silné svrbenie.

Liečba

Príznaky nemožno vyliečiť, len zmierniť priebeh, a to napríklad s týmito tipmi:

Vyšší ochranný faktor musí byť samozrejmosťou. Koža reaguje na slnko extrémne citlivo, preto sa treba nielen v lete, ale aj v zime poctivo natierať.
Vsaďte radšej na krémy, ktoré vám odporučí lekár. Vyhýbajte sa tiež peelingom a kozmetickým produktom s obsahom alkoholu.
Na saunovanie radšej zabudnite.
Konzumácia pikantných jedál a pitie alkoholu chorobu zhoršujú.
K osobným spúšťačom patrí napríklad stres.
Dobrá je každá protizápalová starostlivosť. Medzi pomôcky, ktoré okamžite pomôžu, patria vreckovky vlhčené v čiernom čaji, opuch môžu spoľahlivo minimalizovať aj chladivé gélové masky.

Prekryť šminkami

V prípade, že chcete červeň zamaskovať make-upom, spoľahnite sa na komplementárnu farbu, v tomto prípade zelenú. Zelené korektory či krémy tvoria dobrý základ pre ďalší make-up, pretože zelená neutralizuje červené tóny. Nanášajte len na postihnuté miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #stres #rosacea #sauna #čierny čaj #červené líca