Pokožka v zime: Zlúpnite si svoju tvár!

Možno to dramaticky znie, ale v skutočnosti to nie je nič strašné. Hovoríme o chemickom pílingu, na ktorý je najlepším obdobím práve zimný čas. Dôvodom je práve nedostatok UV žiarenia. Samozrejme, nesmiete mať naplánované ísť do exotiky ani na slnečnú lyžovačku do vyšších nadmorských výšok.

01.02.2019 00:07
pleť - pokožka v zime - hydratácia - dokonalá pleť Foto:
V zime pokožka trpí. Prvú pomoc jej musíte poskytnúť sama.
debata

Chemický píling je jedno z najvyhľadáva­nejších ošetrení tváre, ale aj iných častí tela – na krk, dekolt, chrbát a ruky. Je vhodný pre ženy aj mužov, ktorí chcú omladiť a rozjasniť pleť. Chemické pílingy sa používajú pri liečbe akné, jazvičiek a fľakov po akné, pri rôznych poruchách pigmentácie, na zjemnenie pórovitej pleti. Zlepšujú celkový vzhľad pokožky, zjednocujú tón pleti. Účinne redukujú aj problémy spojené s nadmernou tvorbou mazu a aplikácia je navyše veľmi jednoduchá. Sú to veľmi multifunkčné ošetrenia, ktoré účinne vyhladia problematické miesta a kozmetička či dermatologička ich vie prispôsobiť presne na mieru pre každý typ pokožky.

Pri ošetrení nanesie odborníčka s pomocou štetca či iného vhodného aplikátora ovocnú kyselinu, ktorej neutralizáciou sa najskôr poruší, a následne odstráni vrchná časť kože. Po zákroku sa pleť už len ošetrí protizápalovým krémom. Na dosiahnutie lepších a trvalejších výsledkov je niekedy potrebné celý zákrok niekoľkokrát opakovať, pričom počet sedení sa odvíja od typu a stavu pleti. Takže je to individuálne.

Zaujímavosťou je, že chemický píling sa používal na omladenie kože už v starom Egypte. Starí Egypťania využívali exfoliačný efekt (odlupovanie odumretého tkaniva vo vrstvách) kyseliny mliečnej z kyslého mlieka. V stredoveku ľudia používali na rovnaký účel staré víno pre obsah kyseliny vínnej.

„Podľa rôznych koncentrácií a rôznej doby pôsobenia rozdeľujeme chemické pílingy na povrchové, stredne hlboké a hlboké,“ vysvetľuje kozmetička Iveta Škodová z LUVI štúdia v Bratislave. „Ideálne je pleť na ošetrenie chemickým pílingom pripraviť krémom na domáce použitie so slabo koncentrovanými, 10 –12 % AHA kyselinami. Vždy sa poraďte so svojou kozmetičkou alebo lekárkou, ktorá vám bude ošetrenie robiť, aký prípravný krém je vhodný a ako dlho ho používať.“

Chemické pílingy sú celoročné (tie sú povrchové až stredne hlboké ) a pílingy, ktoré je možné absolvovať len v zimných mesiacoch. Treba si pri nich výrazne chrániť pleť pred slnečným žiarením. Ak sa človek chystá do hôr alebo na dovolenku k moru, je potrebné kúru nastaviť tak, aby bola ukončená 3 týždne pred odchodom. Samozrejme, aj tak je nevyhnutné po celý čas používať SPF 50 a chrániť si tvár pred opálením, pretože hrozí riziko spigmentovania.

V kozmetických salónoch a na estetických klinikách sa používajú AHA, PHA a TCA kyseliny. Najpoužívanejšie sú alfahydroxy kyseliny (AHA – ovocné kyseliny ), ktoré patria medzi povrchové pílingy. Medzi najznámejšie patria kyselina mandľová, glykolová či mliečna.

AHA kyseliny sa aplikujú na pokožku vo vybraných koncentráciách, ktoré ju do istej hĺbky narušia. Po ošetrení je dôležitá správna starostlivosť a regenerácia pleti. Výsledkom ošetrenia je hladšia a jemnejšia pleť. Zlepší sa elasticita kožných vlákien, odstráni sa prebytočný maz, pleť sa hĺbkovo hydratuje. Ucelená kúra môže zlepšiť jej celkovú štruktúru a stav.

Ďalej sa používajú polyhydroxy kyseliny (PHA). K najznámejším patria kyselina laktobiónová, kyselina glukónová či galaktóza.

Kyselina trychlóroctová ( TCA) patrí medzi stredne hlboké až hlboké chemické pílingy. Používa sa na výrazné vrásky, pigmentové škvrny či takzvané starecké škvrny. „Aby sme predišli výraznému podráždeniu pokožky, aplikujeme tieto silné koncentrácie len na špecifické zóny a na zvyšok tváre si dáme slabšie AHA kyseliny,“ vysvetľuje Iveta Škodová.

Sčervenanie a podráždenie pleti závisí od jej citlivosti, vybraného typu ošetrenia a dĺžky pôsobenia kyselín. Pri silnejších typoch chemických pílingov sa môžu vytvoriť pľuzgieriky a výraznejšie olupovanie kože. Po každom pílingu sa odporúča používať regeneračný krém a krém na slnečnú ochranu. Pri silnejších pílingoch sa takisto odporúča na 48 hodín obmedziť intenzívnejší šport, saunovanie, plaváreň aj používanie mejkapu.

Chemický píling nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, počas aktívneho herpesu, pri kožných alergiách a ekzémoch, ak má človek čerstvú ranu alebo popáleninu. Je možné kúpiť si chemické pílingy aj na domáce použitie. Domáce verzie si vyžadujú veľkú opatrnosť. Nesprávna aplikácia môže spôsobiť podráždenie pleti, popáleniny dokonca až zjazvenie. Najčastejšie chyby pri aplikácii domácich chemických pílingov sú zlý výber pílingu, dlhá doba pôsobenia a zlá neutralizácia.

Mnohí začnú otázku pigmentových škvŕn riešiť až v súvislosti s prichádzajúcim letom a prípravami na dovolenku. Na absolvovanie chemického pílingu je však v takom období už, bohužiaľ, neskoro. Takéto zákroky je ideálne riešiť práve teraz.

Chemický píling sa nesmie urobiť, ak:

  • je oblasť pokožky, ktorá sa vystaví účinkom chemického pílingu: porušená, má škrabance, odreniny, opary, bradavice, zápalové stavy (ekzém, dermatitída, psoriáza, ružienka…)
  • záujemkyňa podstúpila rádioterapiu alebo chemoterapiu počas predchádzajúcich 6 mesiacov
  • počas posledných 8 týždňov klient/ka užíval/a lieky na predpis, ako sú Roaccutane, Retin-A alebo podobné lieky na báze vitamínu A
  • v anamnéze je sklon k tvorbe keloidov (atypické hojenie rany jazvovatením s nadmernou tvorbou kolagénových vláken)
  • v predchádzajúcich 8 týždňoch bolo robené tetovanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #kozmetička #píling