Vitamin C v hlavnej role pri starostlivosti o pleť

V rámci kozmetických tém bol vitamín C v roku 2017 najhľadanejším výrazom na internete. Niet sa čomu čudovať - robí dobrú službu nielen imunitnému systému, nemá konkurenciu ani pri starostlivosti o pleť.

11.02.2019 06:00
citron, vitamin c Foto:
Čo si ako prvé predstavíte, keď sa povie vitamín C? Citrón?
debata

Čo je vitamín C?

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustná látka, ktorú musíme dodávať umelo, pretože na rozdiel od zvierat si ju nevieme vytvárať. Nachádza sa predovšetkým v citrusoch, ale aj v rakytníku, bohaté na vitamín C je aj kivi, paprika, karfiol či čučoriedky. Všetci si spájame výraz „kyselina askorbová“ s fungujúcim imunitným systémom, pretože najmä v chrípkovom období sa spoliehame na potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, užívame ho buď v tabletkovej forme alebo ho telu dopĺňame prostredníctvom stravy.

Ako pôsobí v tele?

Na ľudský organizmus má veľa pozitívnych účinkov, toto sú tie najdôležitejšie:

Ako antioxidant (môže pomôcť zabrániť vzniku ochorení ako je rakovina či skleróza)
Pomáha imunitnému systému
Podporuje hojenie rán
Pomáha absorbovať železo
Pomáha pri sieťovaní kolagénu

Ako pôsobí v starostlivosti o pleť?

Vyhladzuje
Keďže je vitamín C dôležitý pre tvorbu a pri sieťovaní kolagénu, účinná zložka sa považuje ako pomocník proti starnutiu. Kolagén určuje štruktúru mnohých častí tela a poskytuje pokožke pevnosť. Takže keď sa kolagén odbúrava, pokožka ochabuje a tvoria sa vrásky. Vitamín C stimuluje produkciu kolagénu a ako antioxidant zabraňuje extrémnemu zaťaženiu (smog, cigaretový dym či UV žiarenie), ktoré môžu kolagén v pleti ničiť.

Chráni
Podobne ako v tele, kyselina askorbová sa stará o to, aby sa voľné radikály zdržiavali mimo pokožky – môžu spôsobiť rozpad kolagénu, výsledkom čoho je vráskavá pokožka. Navyše, vitamín C zvyšuje do určitej miery ochranný faktor, filtruje totiž UV žiarenie.

Vybieli
Upokojuje nečistú pleť a zabraňuje podráždeniu a začervenaniu. Súčasne znižuje viditeľnosť pigmentácie. Toto ocenia najmä ľudia s akné a nečistou pleťou.

Ako ho používať?

Tí, čo očakávajú mimoriadne silný účinok, mali by naďalej poctivo užívať vitamín C vo forme doplnkov alebo ako súčasť stravy. Odporúčajú sa tiež séra s vyššou koncentráciou vitamínu C. Vďaka svojej takmer vodnatej konzistencii ich pokožka výborne absorbuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #imunitný systém #vitamín C #pleť #vrásky #kolagén