Akné: Potraviny, ktoré tento stav zlepšia a zhoršia

Nečistá pleť súvisí s hormonálnymi zmenami, stresom alebo nesprávnou hygienou. V neposlednom rade má k tomu čo povedať aj strava.

16.04.2019 06:00
Zdravé tuky, Zdravie, Ryby, Olej, Avokádo Foto:
Ryby, orechy a avokádo zlepšujú stav pleti.
debata

Toto radšej nejedzte

Ak sa vám na tvári náhle vynoria vyrážky, predovšetkým na brade, v okolí úst a na lícach – môže to byť signálom zle fungujúceho trávenia. Vedecký tím z New York University pod vedením Jennifer Burris skúmal príčiny akné dospelých. Výsledkom bolo tvrdenie, že akné so stravou úzko súvisí. Pozrime sa teda zblízka na to, ktoré potraviny v takýchto prípadoch uprednostniť a ktorým sa, naopak, vyhýbať.

Rýchle občerstvenie
Nie je žiadna novinka, že tzv. fast food je nezdravý. Každopádne, nie je to podiel tuku, ktorý má v konečnom dôsledku na svedomí nečistú pleť. V skutočnosti je za to zodpovedný glykemický index potravín. Vysoká glykemická záťaž znamená, že hladiny cukru po jedle rýchlo stúpajú. Zjednodušene povedané, potraviny s vysokým obsahom pšeničnej múky (pizza, chlieb, hamburger), ale tiež čokoláda, koláče a iné sladkosti, môžu byť príčinou akné.

Mlieko
Nemusí, ale môže byť príčinou akné. Mlieko v káve alebo jogurt nehrajú samozrejme žiadnu rolu – ak však konzumujete veľa mliečnych produktov, vaša pleť na to môže zareagovať. Mimochodom, nesúvisí to s laktózovou neznášanlivosťou. V rámci štúdie Nurses Healt Study II sa skúmal vzťah medzi konzumáciou mliečnych produktov a výskytom ťažkého akné. Na tento účel výskumníci vyhodnotili dotazníky 47.355 dievčat v tínedžerskom veku. Zistili, že mlieko, cmar, tvaroh a syr podporujú tvorbu akné. Domnienka naznačuje, že sú za to zodpovedné hormóny alebo bioaktívne molekuly v mlieku. Ďalším dôkazom tejto tézy bolo objavenie juhoamerického kmeňa, v ktorom sa akné vôbec nevyskytovalo. Faktom je, že títo ľudia takmer vôbec nekonzumovali mlieko.

Potraviny, ktoré môžu pleť zlepšiť:

Ryby
Potláčajú zápalové ložiská v tele, čím zlepšujú stav pleti.

Orechy
Obsahujú selén a zinok a majú nízku glykemickú záťaž. Pôsobia zvnútra proti zápalom a nečistotám.

Sušené ovocie, banány, avokádo a fenikel
Všetky vymenované potraviny majú nízky obsah kyselín a nízku glykemickú záťaž. Vďaka tomu sú perfektným prostriedkom v boji proti akné.

Tip

Ak je hladina cukru v krvi mimoriadne vysoká, pretože ste zjedli veľa mastného a sladkého s vysokou glykemickou záťažou, podarí sa vám ju vyrovnať pohárom vody, v ktorom rozmiešate čajovú lyžičku jablčného octu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #mlieko #glykemický index #jablčný ocot #pšeničná múka