Sú čierne bodky na nose vždy komedony?

Čierne bodky na nose - žeby vôbec nešlo o komedony? Pozrite sa na rozdiel medzi mazovými usadeninami a pravými komedonmi. A ako ich vytlačiť, resp. odstrániť.

12.06.2019 06:00
uhry, komedony, akné Foto:
Komedony vznikajú upchatím pórov, deje sa to napríklad prostredníctvom environmentálnych vplyvov.
debata

„Konkurenti“ komedonov, ľudovo nazývaných uhry je poetickejší: folikulárne filamenty, alebo známejšie pod anglickým názvom sebaceous filaments.

Nijaké komedony?

Folikulárne filamenty sú ložiská kožného mazu, nazývané aj kožný tuk a kožné šupinky, ktoré sa usádzajú v póroch a vyzerajú ako malé vlákna. Sú súčasťou kožného cyklu a obzvlášť dôležité pre tvorbu kožného mazu. Preto je tiež extrémne ťažké úplne ich odstrániť, pretože sa neustále vracajú. Zhromažďujú sa v skupinách na brade, nose a čele, teda v tzv. T-zóne, pretože tam sa nachádza väčšina mazových žliaz.

Ako vznikajú komedony?

Komedony vznikajú upchatím pórov. Deje sa to napríklad prostredníctvom environmentálnych vplyvov, odumretých kožných buniek alebo nie úplne odstráneného make-upu. Keď potom póry produkujú ako obvykle olej a maz, ktoré chcú na povrch kože, vznikajú komedony a vyrážky. Ak si pozorne všimnete, komedony sú o niečo tmavšie ako folikulárne filamenty. Je to preto, že nečistoty, ktoré upchávajú póry, oxidujú, keď sa dostanú na povrch kože.

Čo robiť proti folikulárnym filamentom?

Krátka odpoveď: Vlastne nič. Koniec koncov sú súčasťou kože. Ale chemickým peelingom alebo maskami z oxidu hlinitého môžu pôsobiť menej rušivo. Proti komedonom pomáhajú tiež peelingy, ktoré póry jemne čistia od nánosov. Účinné proti akné sú zložky ako kyselina salicylová či mliečna alebo ovocné kyseliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chemický peeling #komedony #póry #kožný maz #kyselina mliečna