Akné na chrbte? Pomôže more, zázvor aj liečivé bahno

Akné na chrbte môže mať veľa príčin. Spomeňme aspoň nezdravú stravu, kožné reakcie na produkty určené na čistenie pleti či hormonálne poruchy - rušivé vyrážky trápia častejšie ženy.

27.08.2019 06:00
pláž, leto, more, oceán, dovolenka, ostrov,... Foto:
Použite opaľovací krém bez tuku, ktorý je určený na tvár, alebo sa v lekárni informujte o špeciálnom kréme na akné.
debata

Takmer každý už aspoň raz v živote bojoval s akné na chrbte. V podstate ide o nadmerné zrohovatenie kože a nadprodukciu kožného mazu. Čo pomôže?

Objavte príčinu

Skôr, ako nájdete príčinu problému, môžete pracovať iba na dôsledku. Stav pleti sa síce zlepší, pleť však nebude úplne bez nečistôt. Rovnováhu hormónov zaisťuje životný štýl – treba veľa piť, zdravo sa stravovať, pravidelne spať, mať dostatok pohybu a minimalizovať stres, ak je to možné.

Vylúčte zo stravy cukor

Najlepším liekom proti akné na chrbte je zdravá strava. V prvom rade vyraďte zo svojho jedálnička cukor. Reč je aj o lyžici medu, ktorou si zvyknete osladiť ovsené vločky na raňajky. Najväčšími nepriateľmi sú sladkosti, zmrzlina, pečivo, koláče, puding…

Stlmte rast baktérií

Ak pôjdete ku kožnému lekárovi, určite vám predpíše rôzne krémy. Pre svoj chrbát sa však môžete pokúsiť spraviť nasledovné:

Umyte si chrbát ráno a večer pleťovým čistiacim gélom alebo pleť aspoň vyčistite vatovým tampónom a čistiacou vodou. V žiadnom prípade nie sprchovým gélom.
Jednotlivé vyrážky ošetrite olejom z čajovníka alebo zinkovou pastou.

Investujte do profesionálneho ošetrenia

Kozmetické ošetrenie akné na chrbte sa v každom prípade oplatí.

Enzýmové peelingy a liečivé bahno

V prípade akné sa odporúča pokožku často peelingovať. Ak však zápasíte s vredmi, viete, že peeling tento stav len zhorší. Použite raz týždenne enzýmový peeling alebo masku z liečivého bahna. Odumreté kožné bunky sa odstránia a koža bude opäť schopná regenerácie.

Kurkuma a zinok

Kurkuma má protizápalové účinky a je dobrá aj pre črevo. Keďže sa v potravinách používa len zriedka, spoľahnite sa na kurkumínové kapsule. Účinok spozorujete už po 2 až 3 týždňoch. Nepodceňujte však ani zázvor. Zázvorová voda či čaj sú skutočné detoxikačné zázraky, pokožka sa vám poďakuje. Zinok je tiež liek na vlasy a pleť. Nedostatočná starostlivosť o pokožku sa začne prejavovať kožnými problémami. Možno stojí za to nechať si skontrolovať krvný obraz.

Vymieňajte uteráky, pyžamo a posteľnú bielizeň

Aby ste eliminovali rast baktérií, vymieňajte uteráky, pyžamo a tiež posteľnú bielizeň častejšie ako doteraz a všetko perte na 60 stupňov.

Choďte k moru

Slaná voda je dobrá, dovolenka pri mori vám garantuje, že sa akné na chrbte na chvíľu vyparí. Určite však nezabúdajte na tradičné opaľovacie krémy či oleje, použite výrobky bez tuku určené na tvár, alebo sa v lekárni informujte o špeciálnom kréme na akné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #more #akné #stres #hormóny #cukor #peeling