Jediný zázračný liek na akné sa volá kyselina salicylová

Bojujete s vyrážkami, komedónmi a skutočným akné? Dermatológovia nedajú dopustiť na kyselinu salicylovú, známu aj pod skratkou BHA.

07.01.2020 06:00
akne2 1 Foto:
Kto bojuje s pretrvávajúcim akné, potrebuje viac trpezlivosti.
debata

Ak ste si už niekedy kúpili výrobok určený na starostlivosť o aknóznu pleť, pravdepodobne obsahoval kyseliny salicylovú. Kyselina salicylová, známa aj pod skratkou BHA, je silná zložka, ktorá bojuje proti mnohým hlavným príčinám akné. Mnohí dermatológovia a odborníci na pokožku ju opisujú ako jednu z najdôležitejších zložiek v boji proti nečistotám pleti a odporúčajú produkty ako tonery, čistiace prostriedky, pleťové vody a kozmetické ošetrenia s kyselinou salicylovou na zmiernenie akné. Štúdie dokonca ukázali, že BHA môže pomôcť pri liečbe pigmentových škvŕn.

Čo robí kyselina salicylová s našou pleťou?

Kyselina salicylová je druh chemického peelingu, pomáha odstraňovať upchaté póry odumretých buniek kože, vďaka tomu pleť zažiari. Má vplyv na už existujúce akné, ale pomáha predchádzať aj ďalším nečistotám. Má tiež upokojujúce vlastnosti a dokáže korigovať nerovnú pokožku.

Možno ju používať denne ako peeling?

Podobne ako pri každom chemickom peelingu, netreba to preháňať. Výsledkom každodenného používania chemického peelingu bude suchá pokožka a podráždenie, pretože sa tým naruší kožná bariéra. Odporúča sa používať BHA raz-dvakrát týždenne, neskôr aj častejšie, podľa reakcie pokožky.

Ako rýchlo pôsobí?

Malé vyrážky a hrbolčeky môžu dokonca zmiznúť aj cez noc. Kto však bojuje s pretrvávajúcim akné, potrebuje oveľa viac trpezlivosti. Prvé výsledky nechajú na seba čakať niekoľko týždňov, životnosť kožných buniek je približne 28 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #peeling #komedon #kyselina salicylová #kožná bariéra