Na akné sa nezomiera, ale vie narobiť jazvy na koži i duši

Približne 80 percent dospievajúcich má akné, čo ich veľmi emocionálne zaťažuje. Samovytláčanie zapálených vyrážok doma pred zrkadlom tento problém len zhoršuje. Aj v prípade akné je najlepším riešením navštíviť dermatológa. "Na akné sa nezomiera, ale vie narobiť výrazné jazvy aj na duši," povedala dermatologička MUDr. Eva Škutilová na každoročnej osvetovej akcii Trh kože.

03.12.2021 06:00
akne, Foto:
Približne 80 percent dospievajúcich má akné.
debata (1)

Acne vulgaris je najčastejšia diagnóza u pacientov do 18 rokov, s akou sa dermatológovia v ambulanciách stretávajú. V prípade starších pacientov je piatou najčastejšou. „Každý z nás v mladosti prekoná akné, rozdiel je len v tom, o aké akné ide. Obraz akné je totiž veľmi variabilný,“ povedala známa dermatologička v diskusii.

Mnohí mladí ľudia akné nevnímajú ako diagnózu, ktorá sa dá riešiť, pretože im dokonca aj lekári povedali, že zlú pleť má dočasne každý a treba to vydržať. „Čím skôr akné terapeuticky podchytíme, tým lepšie môžeme zabrániť vzniku mnohých jaziev. Tzv. akné vek treba naozaj prežiť, ale vďaka liečbe ušitej pacientovi na mieru nemusia byť jeho následky trvalé,“ tvrdí MUDr. Škutilová.

rosacea, dobré zdravie, Čítajte aj Rumenec na tvári môže byť aj chorobou

Samozrejme, pri vzniku akné zohrávajú svoju úlohu faktory, ako sú hormóny, genetika, životné prostredie, strava a baktéria Propionibacterium acnes, ktorá žije na koži. Odborníčka podotýka, že rodičia detí, čo akné prekonali, sú obyčajne ostražitejší a prichádzajú obyčajne s potomkom za kožným lekárom skôr, keď ešte nedošlo k progresii devastácie kože. Počiatočné fázy akné sú ovplyvniteľné lokálnymi prípravkami na dennú i nočnú starostlivosť. Červené vyrážky s bielym či so žltým obsahom sa rozhodne nesmú vytláčať. Spôsobuje to často zakrvácanie do tohto miesta, zhoršenie zápalu a výsledkom sú fialové uzly a atrofické jazvy. Akné často postihuje chrbát aj hrudník. „Nedá sa zovšeobecniť, ako často si voláme pacienta s akné na kontroly, závisí od stavu, od liečby, ktorú odporučíme, pretože niektoré prípravky majú terapeutický efekt najskôr po šiestich týždňoch. Ak by nezaberali, pri kontrole vyťahujeme ťažšie kalibre,“ dodáva dermatologička.

Prejavy akné má

  • 80–85 % adolescentov
  • 70 % ľudí s akné má fyziologické akné (ľahšie formy)
  • 30 % klinické akné (ťažšie formy vyžadujúce liečbu)
  • 8 % dospelých vo veku 25–34 rokov
  • 3 % dospelých vo veku 35–44 rokov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akné #pleť #sebavedomie #pokožka #aknózna pleť #acne vulgaris