Citlivá pokožka štípe, svrbí a ľahko sčervenie. Nedrhnúť!

Citlivá pokožka nie je oficiálna diagnóza, akou je napríklad rosacea, ekzém, seborea či akné. Je pravda, že pacienti s týmito diagnózami majú automaticky citlivú pokožku, sklony nadmerne zareagovať na akékoľvek vonkajšie či vnútorné vplyvy. Nie všetci ľudia s precitlivenou kožou však majú diagnostikované kožné ochorenie.

16.03.2022 17:00
koža, tvár, žena, modelka, pokožka Foto:
Citlivá pleť je typická suchosťou, šupinatou textúrou, často štípe, svrbí, má vyrážky, aknózne prejavy, rozšírené cievky.
debata

U niekoho citlivá koža znamená, že nepriaznivo zareaguje doslova po každom kréme. „Ja si musím nosiť vlastný prípravok ešte aj na masáž,“ konštatuje pani Ľubica. „Už sa mi totiž stalo, že sa mi po ajurvédskej masáži olejmi vyhádzal krk a dekolt a príšerne to svrbelo. Potrebovala som až kortikoid. Koža na stehnách mi zareagovala aj po športovaní a spotení sa v elastických legínach, ktoré logicky neboli vyrobené z čistej bavlny. No a pri použití nevhodného krému na tvár som nielenže fľakatá, ale urobia sa mi doslova šupiny. Pátrať po vhodnej kozmetike je pre mňa doslova detektívka,“ sťažuje si.

Naša koža je vlastne najväčší orgán tela, ktorý pokrýva plochu neuveriteľných 1,7 metra štvorcového. Neuvedomujeme si to, ale váži cca 2700 gramov. Koža zohráva v kontakte s okolitým prostredím pre telo významnú úlohu. Chráni ho pred škodlivými vplyvmi, pomáha regulovať telesnú teplotu, skladovať vodu, tuky, vitamín D. Súčasne je vylučovacím a hmatovým orgánom. Poskytuje ochranu pred poraením a slúži aj ako prvá bariéra proti choroboplodným zárodkom. Skladá sa z tenkej povrchovej vrstvy – pokožky (epidermis), ďalej z hrubšej vlastnej kože – zamše (dermis) a napokon z podkožia, čo je tuková vrstva (subcutis, aj preto sa podkožným injekciám hovorí, že sa aplikujú subkutánne, čiže pod kožu).

„Citlivá koža, to je vlastne záležitosť tej najvrchnejšej časti kože, čiže pokožky,“ hovorí kožná lekárka MUDr. Jana Housková z Prahy, ktorá sa špecializuje aj na cievnu a lymfologickú problematiku, korektívnu a laserovú medicínu a ako dermatovenero­logička logicky aj na kožné a pohlavné ochorenia. „V hornej časti našej pokožky sa nachádzajú telá buniek, ktoré sa v priebehu mesiaca zmenili z jadrových (obsahovali jadro, ktoré zrením strácajú) na bezjadrové a ostávajú tam istý čas ako ochrana na povrchu epidermy. Sú spojené lipidovou vrstvou a chránia kožu nielen pred stratami vody, ale aj pred mechanickými, vplyvmi či chemickými a mikrobiálnymi látkami, ktoré nám škodia. Citlivú pokožku spôsobujú rôzne činitele – vonkajšie aj vnútorné – ale aj vrodené či získané. Medzi tie ovplyvniteľné patrí náš životný štýl, fakt, či dostatočne prijímame tekutiny, či máme dosť makro- a mikronutrientov, či dostatočne spíme, máme alebo nemáme stres, trpíme chronickými ochoreniami. Menej už môžeme ovplyvniť oxidačný stres, čiže vplyv vonkajšieho znečisteného prostredia a UV lúče, pred ktorými je potrebné sa v rozumnej miere chrániť. Svoju úlohu môže zohrať nevhodne zvolená kozmetika, ale aj trend vysušovania pleti u ľudí so sklonom k akné a mastnou pokožkou. Takí sa často nekrémujú, pretože si myslia, že z toho budú mať ďalšie vyrážky. Navyše aj mastná pleť môže byť citlivá, je však potrebné ju hydratovať s pomocou zložiek, ktoré viažu vodu. Hydratačný krém predsa nie je vazelína!“

Naša koža je vlastne najväčší orgán tela, ktorý... Foto: SHUTTERSTOCK
model, koža, zdravá koža, suchá koža Naša koža je vlastne najväčší orgán tela, ktorý pokrýva plochu neuveriteľných 1,7 metra štvorcového.

Citlivá pleť je typická suchosťou, šupinatou textúrou, často štípe, svrbí, má vyrážky, aknózne prejavy (tie neznamenajú automaticky mať diagnózu akné), rozšírené cievky. Koža môže dokonca opuchnúť. „Ako táto citlivosť vzniká? V spomínanej vrchnej vrstve kože máme telá buniek spojené lipidovou vrstvou, ktorú prirovnávame k malte. Ak táto ochranná bariéra nefunguje, ako má, vznikajú v nej akési kanáliky, cez ktoré sa nepriaznivé vplyvy dostávajú do pokožky, škodia jej a dráždia ju. Takisto dochádza k strate vody. Zdravá kožná bariéra je alfou a omegou aj pre anti-age medicínu. Nemôžeme sa brániť vzniku vrások, ak nemáme funkčnú bariéru kože,“ dodáva dermatologička.

Dnes sú najmä ženy konfrontované ideálom krásy a dokonalosti vďaka sociálnym sieťam. „Nebičujte sa za každý pupienok či suchú pleť. Treba spomaliť životné tempo, pridať na sebaláske v zmysle relaxu a starostlivosti o seba,“ vyzýva MUDr. Housková. „Vyhýbať sa extrémom v zmysle teplotných zmien. Neodporúčam napríklad odličovať sa v sprche či vo vani, kde je teplejšia voda. Najprv sa odlíčiť, potom sa ísť osprchovať nie prihorúcou vodou. Tá vysušuje. Horúca voda rozširuje cievky aj na tvári a zhoršujú sa všetky nežiaduce prejavy, ktoré sú s tým spojené.“

Štyri stupne citlivosti pokožky

(vyskytujú sa pri všetkých typoch – normálnej, mastnej, suchej aj zmiešanej pokožke)

  • normálna
  • ľahko citlivá
  • citlivá
  • veľmi citlivá

Úplný základ je triáda čistenie-hydratácia-UV ochrana (UVA žiarenie máme celoročne a preniká aj cez sklo). Čistenie je nevyhnutné dvakrát denne – ráno a večer. "Na citlivú pleť je potrebné v rámci špeciálnej kozmetiky určenej na citlivú pokožku (bez parabénov, farbív, minerálnych olejov, parfumov) používať upokojujúce zložky ako výťažky z gotu koly (pupočník ázijský, svoj boom zažíva najmä v kórejskej kozmetike), pantenol, provitamín B5, hydratačný alantoín. Mnohí si myslia, že známy kolagén sa používa pre pevnosť a elasticitu kože, on však predovšetkým ostáva na povrchu kože, neprejde pleťou a chráni pred stratami vody. Ak chceme pleti dodať kolagén, používame kozmetiku obsahujúcu peptidy. Hydratačný potenciál majú aj kyselina glykolová a urea, B3 vitamín (niacínamid) s protizápalovým účinkom, probiotiká a prebiotiká (nielen zvnútra, aj v kozmetike), známa kyselina hyalurónová, glycerín, zinok a kyselina azealová (určená najmä na tvárové dermatitídy a dermatózy vrátane akné).“ Odborníčka zdôrazňuje, že nie vždy je všetko "prírodné“ to najlepšie, "očistené“ syntetické látky často znášame lepšie. "Sama som mala najhoršiu alergickú reakciu po superprírodnom šampóne z 18 bylín,“ konštatuje.

Citlivá koža, to je vlastne záležitosť tej... Foto: SHUTTERSTOCK
koža, pokožka Citlivá koža, to je vlastne záležitosť tej najvrchnejšej časti kože, čiže pokožky.

Pre citlivú pleť sú nevhodné retinoidy (deriváty vitamínu A), ktoré sú inak výborné na liečbu akné aj ako prípravky proti starnutiu, majú však určitý iritačný potenciál. Retinol má aj prírodnú alternatívu, ktorú je možné používať aj v tehotenstve. Takisto sa treba vyhnúť AHA kyselinám ako vitamín C či kyselina salicylová, či urei s exfoliačným (exfoliácia = odlupovanie odumretého tkaniva) charakterom. "A úplne nevhodný je pre citlivú pleť mechanický píling s pomocou nejakých pomletých prírodných jadierok,“ dodáva kožná lekárka. "Treba zvoliť ten s guľatými časticami, ktorý nie je taký dráždivý.“ Citlivú pleť nikdy nedrhneme – s pomocou pílingu ani s froté uterákom.

Všetko sa začína vo vnútri

To, ako vyzeráme navonok, je do značnej miery ovplyvnené tým, čo do svojho tela dostávame. Pre pekný a svieži vzhľad pokožky je teda dôležité maximálne sa vyhýbať alkoholu a cigaretám. Obmedziť potraviny s vysokým obsahom cukru. Dopriať si viac bielkovín a potravín s vysokým obsahom vitamínu C, ktoré pomáhajú udržať mladistvý vzhľad pleti. Varené paradajky disponujú vysokým obsahom antioxidantov lykopénu, ktorý pomáha zabrániť poškodeniu pokožky spôsobenému slnkom a vzniku škvŕn. Starým známym pomocníkom spomaľujúcim proces starnutia sú omega-3 mastné kyseliny. Okrem tučných rýb ich je veľa v ľanovom oleji. A ešte jedna univerzálna rada na záver – v žiadnom veku celoročne nezabúdajte na ochranu pleti pred UV žiarením.

(Zdroj: NovAge Skinrelief)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #koza #pokožka #Oriflame #aknózna pleť #citlivá koža #Skinrelief #sčervenanie