Nadmerné potenie nemusí byť iba problémom leta, ide o nepríjemnú chorobu

Urobíte tri kroky a už sa z vás leje. Možno sa nemusíte ani hýbať. Stačí mierny stres a dlane máte celé vlhké od potu. Nadmerné potenie, teda hyperhidróza, nepridáva na sebavedomí a znižuje kvalitu života. Ako každá iná choroba.

24.06.2022 06:00
spotený chlap, pazucha, pot, Foto:
Niekedy pomôže zmena životného štýlu, napríklad zmena jedálnička, vysadenie niektorých liekov, psychoterapia, ak je potenie spôsobené nadmerným stresom.
debata

Potenie je prirodzený proces, ktorým sa organizmus v prvom rade ochladzuje a v druhom sa zbavuje toxínov. Pri bežnom potení, keď je pot vylučovaný cez endokrinné žľazy, ho tvorí 99 % vody a 1 % soli. Existuje aj iný druh potenia – cez apokrinné žľazy, vtedy obsahuje aj bielkoviny a tuky a prejavuje sa nepríjemným zápachom.

Ak sa človek spotí kvôli fyzickej námahe, stresu alebo preto, že je vonku teplo, ide o úplne prirodzený jav. No 30 až 50 % ľudí trpí nadmerným potením. Začína sa už v puberte a prejavuje sa napríklad mokrými fľakmi po celom oblečení, nielen pod pazuchami, stále vlhkými dlaňami či spotenými nohami.

Pozor, nočné potenie nie je príznakom hyperhidrózy – nadmerného potenia, ale môže signalizovať iné ochorenie, ako napríklad cukrovku, poruchu štítnej žľazy, neliečený vysoký krvný tlak, dokonca aj niektoré nádorové ochorenia (napríklad lymfóm).

Je to choroba

Ak príčinou nadmerného potenia nie je iná choroba, ide o stav, ktorý život neohrozuje, ale výrazne ho znepríjemňuje. Lebo potenie sa nie je v spoločnosti vítané…Ľudia trpiaci hyperhidrózou, teda nadmerným potením, majú hyperaktívne potné žľazy,“ vysvetľuje MUDr. Marek Štefánik z kliniky Chirkoz v Bratislave. „Rozoznávame primárnu a sekundárnu hyperhidrózu. V prvom prípade ide o nadmerné potenie na rôznych častiach tela vrátane tváre a podkolenných jamôk, v druhom prípade je potenie spôsobené inou chorobou alebo hormonálnymi výkyvmi a zažívajú ho napríklad ženy v menopauze, ale aj ľudia chorí na cukrovku, dnu alebo užívajúci niektoré druhy liekov.“

Ako odstrániť príčinu

Keď je nadmerné potenie choroba, mala by sa dať liečiť, alebo nie? Podľa MUDr. Mareka Štefánika niekedy pomôže zmena životného štýlu, napríklad zmena jedálnička, vysadenie niektorých liekov, psychoterapia, ak je potenie spôsobené nadmerným stresom.

Pichanie botulotoxínu. Foto: Chirkoz
botulotoxín, potenie, vpich, Chirkoz Pichanie botulotoxínu.

No v mnohých prípadoch je jediným riešením inhibovanie, teda akési uspanie potných žliaz, ktoré pracujú na viac než sto percent. „Jeden z najlepšie preskúmaných spôsobov liečby hyperhidrózy je aplikácia botulotoxínu typu A. Ten sa injekčne aplikuje do oblasti podpazušia a princíp fungovania tejto metódy spočíva v tom, že botulotoxín zamedzí prenosu vzruchu medzi nervovou sústavou a enkrinnými potnými žľazami. Tento spôsob terapie sa dá podstúpiť kedykoľvek v priebehu roka bez ohľadu na ročné obdobie. Účinok sa prejaví po 48 hodinách a trvá pol roka až 12 mesiacov,“ ozrejmuje odborník.

Ihneď po zákroku sa neodporúča športovať, vystaviť sa vysokým teplotám a alkoholu. Ale o dva dni zažije človek, ktorého oblieval pot v tých najnečakanejších chvíľach, nesmiernu úľavu. Zrazu ho telo nezrádza.

Ďalšou možnosťou, ktorá zabraňuje nadpráci potných žliaz na dlaniach alebo chodidlách, je ionoferéza. Ide o druh elektroliečby, kedy elektrina dočasne „vypína“ potné žľazy na dlaniach a chodidlách.

Krajné možnosti

V prípade, že nadmerné potenie súvisí s ochorením štítnej žľazy, sa niekedy dokonca pristupuje k chirurgickému zákroku, kedy sa laserom alebo skalpelom prerušuje signál, ktorý sa prenáša z oblasti štítnej žľazy k potným žľazám.

Schopnosť zablokovať prenosy vzruchov medzi nervovou sústavou, mozgom a potnými žľazami majú aj niektoré lieky, ktoré sa však ordinujú iba vo výnimočných prípadoch, pretože majú závažné vedľajšie účinky.

„Riešenie nadmerného potenia, ktoré vás znepríjemňuje život, patrí do rúk odborného lekára. Aby sa zistila príčina tohto stavu – ak je to možné – a podľa toho sa nastavilo riešenie. Aplikácia botulotoxínu ani ionoferéza nemajú trvalé účinky, ale dajú sa robiť opakovane a pacientovi prinášajú zásadnú úľavu,“ uzatvára MUDr. Štefánik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #potenie #hyperhidróza #pot #nadmerné potenie #nočné potenie