Majte nohy v pohode

Počas leta dostávajú voľno aj naše chodidlá, či už v ľahkej obuvi, alebo naboso. A hoci má chôdza bez topánok pre telo mnoho výhod, nemusí to tak byť vždy. Viete, čo potrebujú nohy?

17.07.2022 06:00
nohy, žily, dovolenka, mólo Foto:
Počas leta dostávajú voľno aj naše chodidlá, či už v ľahkej obuvi, alebo naboso. Viete, čo potrebujú nohy?
debata

Vodné radovánky dostávajú v lete zelenú a tešia sa z nich deti i dospelí. Aj tu však platí, že všetkého veľa škodí. Jednou z najrozšírenejších infekcií je mykóza nôh, ktorú si môžete priniesť z kúpaliska či z kúpania v jazere. Odborníci odhadujú, že s plesňou na nohách mala niekedy problém až štvrtina dospelých ľudí. Prejavuje sa suchou, začervenanou pokožkou a pálením. Najprv dá o sebe vedieť medzi prstami, obyčajne medzi tretím a štvrtým, postupne sa prejaví ako zhrubnutá, praskajúca a niekedy aj šupinatá koža na okrajoch chodidiel, niektorí sa potrápia aj s mokvaním a belavými povlakmi. Pri vode si dávajte dobrý pozor na to, kade bosými nohami stúpate – a nezabudnite dohliadnuť aj na deti.

Na kamienkoch, piesku i tráve

Chôdza naboso vo všeobecnosti chodidlám prospieva, no názory odborníkov sa líšia. "Stimulujú sa pri nej drobné svaly chodidla, úpony, väzy i drobné kĺby chodidla, čo pozitívne vplýva na formovanie klenby, napríklad pri plochých nohách u detí,“ hovorí ortopéd Jozef Vojtaššák. Ak však už máte nejaké ťažkosti, napríklad vybočený palec alebo deformity prstov, môže chôdza naboso spôsobovať bolesti. "V takom prípade určite neodporúčam chodiť naboso. Riešením sú dobre urobené ortopedické vložky, ktoré zlepšia biomechaniku odvíjania chodidla od podložky a zmierňujú príznaky ochorenia,“ dodáva odborník. Vyznávači bosých nôh neberú vždy do úvahy terén, po ktorom chodia, nohy, kĺby a celé telo však nemusia byť nadšené. Zo zdravotného hľadiska sú pre chôdzu naboso najvhodnejšie drobné kamienky, piesok a mäkká tráva. "Chôdza bez topánok na tvrdých povrchoch, akými sú betón, asfalt, podlaha, ale tiež po ostrých povrchoch alebo nerovnom šikmom teréne nohám neprospieva. Dobre si zvážte aj dlhšie túry, chodiť naboso veľmi veľké vzdialenosti neodporúčame, vhodnejšie je striedať úseky s chôdzou v topánkach,“ zdôrazňuje ortopéd.

Pozor na šmyknutie pri bazéne

K častým letným úrazom patria drobné poranenie kože, podvrtnutia, ale aj zlomeniny členkov a drobných kĺbov chodidla, napríklad na šmykľavom teréne okolo bazénov. "Pri drobných úrazoch a preťaženiach si nohu vyložte na vyvýšenú podložku a dajte si na ňu chladivé obklady. Môžete použiť aj nesteroidné antiflogistiká, krémy tlmiace bolesť a súčasne zápal. Ak takáto liečba nepomôže, zájdite za lekárom,“ radí J. Vojtaššák.

Výsledkom nešťastného zakopnutia môže byť aj zlomený necht na nohe. Ak začne zarastať do kože, môžu sa zapáliť okolité tkanivá a chôdza, či už naboso, alebo aj v topánkach, je utrpením. Ak sa vytvoril zápal, musíte najprv užívať antibiotiká. "Následne je potrebný zákrok v lokálnej anestézii pomocou skalpela alebo laserom. Operácia trvá pätnásť minút a nie je bolestivá,“ hovorí doktor Talal Ali z kliniky Chirkoz.

Chôdza naboso pomáha, ak:

  • chodíte po správnom povrchu
  • si ju doprajete na obmedzený čas
  • dodržiavate hygienické návyky
  • vás z nej nebolia nohy

7 plusov chôdze naboso

  1. prirodzene zapája všetky drobné svaly a kosti nôh do pohybu
  2. masíruje reflexné body
  3. odbúrava stres
  4. pomáha lepšie koordinovať pohyb
  5. zlepšuje senzomotoriku
  6. znižuje krvný tlak
  7. pomáha lepšiemu spánku

Bosej chôdzi sa vyhnite:

  • na verejných priestranstvách kúpalísk, bazénov alebo posilňovní
  • na tvrdých povrchoch – podlahe, betóne, dlažbe i na horúcom piesku

Viete, že?

  • nohy človeka sa do súčasnej podoby vyvíjali štyri milióny rokov?
  • množstvo kostí, kostičiek, svalov, kĺbov a úponov musí dokonale spolupracovať, bez malíčka napríklad nedokážete udržať rovnováhu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy