Ako používať rastlinné silice

Viete, ako môžete využiť a používať rastlinné silice pri arómoterapii?

10.07.2012 13:00
shutterstock 24736711 Foto:
Vôňa levandule pomáha k upokojeniu.
debata

Inhalácia: Inhalovať rastlinné silice je možné niekoľkými spôsobmi. Bežne sa dnes používajú rôzne inhalátory alebo arómalampy. Použitie inhalátora je presne stanovené výrobcom.

Medzi bežne používané rastlinné oleje patrí olej slnečnicový, olivový, mandľový, sezamový, olej z kôstok hrozna a jojobový vosk. Tieto oleje sa používajú jednotlivo alebo v zmesi dvoch až troch z nich.

Návod na prípravu masážneho oleja: Do základného rastlinného oleja alebo ich zmesi teba pridať určitý pomer rastlinných silíc. Množstvo silice sa pohybuje zvyčajne v rozmedzí 1 – 3%.

Pamätajte na to, že asi 30 kvapiek silíc zodpovedá objemovému množstvo 1 ml. Pri príprave 100 ml základného masážneho oleja zodpovedá 1% koncentrácie pridanie 30 kvapiek, 2% koncentrácie 60 kvapkám a 3% koncentrácie 90 kvapkám silice.

Vnútorné užívanie silíc: Vnútorné užívanie silíc je podobné pitiu bylinných nálevov a odvarov. Ich aktívne látky pomerne rýchlo prenikajú do krvného obehu, a tým sa účinok dostaví takmer okamžite.

Pri vnútornom použití si treba dať pozor najmä na potenciálnu toxicitu látok obsiahnutých v niektorých siliciach. Tomu je potrebné prispôsobiť dávkovanie a vedieť treba aj to, že mnohé silice nie sú vôbec vhodné na vnútorné užívanie. Vnútorné užívanie silíc je spôsob najmenej rozšírený a značne rizikový.

debata chyba