Bradavice sú vírusové ochorenie. Takto sa ich možno zbaviť

Je to zdravotný aj estetický problém, ktorý spôsobujú vírusy. Bradavice patria medzi kožné ochorenia, pri ktorých na koži a slizniciach vznikajú nezhubné novotvary rôznej veľkosti, tvaru i farby.

15.01.2023 06:00
nohy, chodidlá, posteľ Foto:
Bradavicami sa môže nakaziť ktokoľvek, najčastejšie však postihuje deti a mladých ľudí, ale i ľudí s oslabeným imunitným systémom.
debata

Bradavica (verrucae) je vírusové ochorenie, ktoré je vyvolané vírusom HPV. Najľahšie sa do pokožky dostáva prostredníctvom malých mikrozranení. Tie sa vytvárajú najlepšie na rozmočenej pokožke. Bradavicu možno s najväčšou pravdepodobnosťou chytiť v saune, bazéne, wellness centre, fitness centre alebo doma vo vani od iného člena rodiny nakazeného týmto vírusom. Bradavicami sa môže nakaziť ktokoľvek, najčastejšie však postihuje deti a mladých ľudí, ale i ľudí s oslabeným imunitným systémom. Darí sa im najmä v teplom a vlhkom prostredí, preto sa na tele vyskytujú najmä na miestach so zvýšenou potivosťou. Nakaziť sa môžeme od iného človeka alebo prostredníctvom kontaminovaných predmetov. U infikovaných ľudí je častý prenos infekcie na iné mieto na tele, tzv. autoinokulácia. Bradavica je prenosné ochorenie, a preto nie je vhodné v čase jej výskytu chodiť napríklad do bazéna.

Video
Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš? Všetci máme v zásade tri typy chodidiel - kvadratický, egyptský a grécky typ. Každý z týchto typov je niečím špecifický a podľa toho by sme si mali vyberať aj vhodnú obuv.

Dôsledne skontrolujte nohy všetkým členom rodiny. Pozor, bradavica býva v telovej farbe a môže mať veľkosť špendlíkovej hlavičky. Ak sa na nohe niečo nachádza, správne rozoznanie (diagnostiku) tohto prejavu, je vhodné nechať na odborníkov. Laik nerozozná bradavicu, kurie oko alebo bežný výrastok na koži.

Liečbu bradavíc rieši dermatológ – kožný lekár. Podpornou činnosťou je pedikérska starostlivosť. Na povrchu bradavice sa vytvára vrstva zhrubnutej kože (hyperkeratóza), ktorá zabraňuje liečivám dostať sa ku koreňom bradavice, preto je nutné túto kožu pravidelne odstraňovať a bradavicu tak obnažovať. Bradavice je možné liečiť aj doma s pomocou prírodných prostriedkov alebo voľne dostupných liečiv. Ak však domáca liečba zlyhá, je nutné navštíviť dermatológa, ktorý bradavicu vypáli dusíkom alebo laserom, prípadne odporučí iný postup. „Doma je potrebné nanášať prípravky pravidelne podľa stanoveného návodu. Pri jednorazovej aplikácii umožníme bradavici jedine vniknúť do kože hlbšie a lepšie sa usadiť,“ upozorňuje Ing. Milada Nádašiová z Centra pedikúry a podológie v Bratislave. Najčastejšou formou bradavíc sú tzv. Verrucae vulgares, ktoré sa väčšinou vyskytujú na rukách. Časté sú aj bradavice na chodidlách Verrucae plantares. Bradavice sú špecifické v tom, že môžu nielen vzniknúť, ale aj zaniknúť spontánne.

Liečba závisí od viacerých faktorov, akými sú vek, rozsah či lokalizácia ochorenia, typ bradavíc. Lokálna liečba, ktorú pacient aplikuje doma sám, spočíva v nanášaní keratolytických prostriedkov. V ambulancii dermatológa je zlatým štadardom kryoterapia tekutým dusíkom. Niektoré typy bradavíc je zas možné odstrániť laserom alebo elektrokauterom. Pri liečbe plantárnych verúk alebo kondylómov je možnosťou liečby podofylín vo forme krému, ktorý zastavuje bunkové delenie. Terapia bradavíc je častokrát zdĺhavá a vyžaduje trpezlivosť.

Možná liečba bradavíc

Keratolytická liečba. Ide o pôsobenie koncentrovanej kyseliny salicylovej alebo kombinácie (kyselina mliečna, kyselina salicylová) priamo na bradavicu. Roztok alebo masť sa aplikuje niekoľko dní a bradavica následne odpadne, alebo sa odstráni skalpelom v ambulancii lekára.

Liečba zmrazením. Najrozšírenejšia metóda odstraňovania bradavíc. Zmrazenie tekutým dusíkom sa robí v ambulancii dermatológa. Niekedy je potrebné zákrok opakovať. Bradavica po zmrazení sama odpadne do cca 10 dní. Po zmrazení sa môže na povrchu kože vytvoriť pľuzgier, ktorý sa niekoľko dní hojí. Domáca liečba zmrazením: Na domáce zmrazenie bradavíc sa používa aplikácia dimetyléteru a propánu priamo na bradavicu (rôzne prípravky z lekární), ktorá po okamžitom zmrazení sama odpadne za 10 až 14 dní.

Chirurgická a elektrolytická liečba. Je to chirurgické odstránenie bradavíc, ktoré sa volí po zlyhaní iných, menej invazívnych metód. Realizuje sa v chirurgickej ambulancii pri lokálnej anestézii. Vyškrabnutie ostrou lyžičkou. Táto liečba sa používa pri moluskoch, robí sa sa v ambulancii dermatológa pri miestnom znecitlivení.

Ľudová liečba. Najčastejšie sa používa rastlina s názvom lastovičník, ktorého mlieko sa natiera priamo na bradavicu. Používa sa aj šťava z citróna, ocot, šťava zo stonky púpavy lekárskej, cibuľa či cesnak. Napríklad sa odporúča cibuľu každý deň nanovo odkrojiť a na dve hodiny namočiť do koncentrátu z vínneho octu. Následne z nej odrezať menšiu časť a na noc ju prilepiť na miesto postihnuté bradavicou. Podobne z cesnaku odrezať každý večer čerstvý plátok a prilepiť ho na postihnuté miesto. Opakovať každý večer až do vyliečenia.

Ďalšie odporúčania na ochranu pred opätovnou infekciou

Zahoďte starú obuv a aj ponožky. Ak to umožňuje situácia, je nutné vyhodiť alebo aspoň parným čističom niekoľkokrát vyčistiť všetky plochy, s ktorými sa infikovaná noha dostala do kontaktu (koberce, posteľné matrace, plávajúca podlaha). Uteráky a posteľnú bielizeň v práčke sa odporúča vyprať na niekoľkých pracích cykloch pri teplote 90 stupňov. Dezinfikovať po každom používaní sprchový kút či vaňu za pomoci dezinfekčných čistiacich prostriedkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #chodidlá #bradavice #vírusové ochorenie