Nemusia vám strhnúť necht! Pomôže nechtová špona

23.01.2023 06:00
debata (1)

Deformované, stočené či zarastené nechty sú problémom, na ktorý existuje riešenie. Špony, často nazývané aj „nechtové rovnátka“, umožňujú ošetriť zarastené nechty, pričom nie je potrebné podstúpiť bolestivý chirurgický zákrok. Postup, pri ktorom sa na necht aplikuje nechtová špona, pedikéri nazývajú orthonyxia. Nasadenie špony na necht pomáha zrušiť negatívne pôsobenie rôznych síl a tlakov topánky, ponožky či iných ortopedických deformácií na nohe na postihnutú platničku nechta. Je to akási „pozitívna deformácia nechta“. Odborná pedikérka Mgr. Paulína Ištvancová z Centra pre pedikúru a podológiu (CMP) v Bratislave okrem toho radí, ako správne strihať nechty na nohách.

Video
Koľko trvá terapia pri "šponovaní" nechtov? Čo je tamponáda nechta?

Tri fázy zarastania nechtov

Zarastený necht je stav, pri ktorom jedna alebo obe bočné časti nechtovej platničky zasahujú do nechtového valu a dráždia ho. Tento stav sa spája s pocitom tlaku, bolesťou, neskôr so zápalom až hnisaním. Najčastejšie býva postihnutý palec na nohe, ale nie je vylúčené ani zarastanie iných nechtov na nohe či ruke.

Prvá fáza: Pocit diskomfortu, tlaku, bolesť pri stlačení prsta, pri obúvaní topánok. Postupne sa objavuje sčervenanie, opuch, ale nie je narušená povrchová vrstva kože v okolí nechta.

Druhá fáza: Prítomnosť viditeľných znakov zápalu ako sčervenanie, opuch, pulzujúca bolesť, postihnuté miesto je na dotyk teplé. Objavuje sa hnisavý povlak a mokvanie rany. V tejto fáze sa rana často infikuje baktériami.

Tretia fáza: Zápal okolitého tkaniva sprevádza jeho hypergranulácia, infikované tkanivo prerastá nechtové valy, stav je veľmi bolestivý, klienti/pacienti chodia doslova v šľapkách. Druhé a tretie štádium je nebezpečné pre cukrovkárov, pacientov s nedokrvením končatín a neuropatiou, pretože môže viesť ku komplikáciám až s následnou amputáciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nechty #pedikúra #Podológia #nechtová špona #nechtová platnička