Aký ťah vydrží naša koža? Niektorí na nej visia za háky

Koža je naša najvýznamnejšia ochranná bariéra a zároveň náš najväčší orgán, s plochou 1,6-2 štvorcové metre a hmotnosťou aj 10 kg u dospelého človeka. Nejestvuje lepší baliaci materiál! Jej hmotnosť predstavuje približne 16 % váhy ľudského tela. Hoci jej úlohou je chrániť nás pred vonkajšími vplyvmi, ochranu potrebuje aj ona sama.

26.02.2023 10:26
Srí Lanka, háky, hookhanging, koža Foto:
Hookhanging. Hinduistická náboženská ceremónia na Srí Lanke, keď mladým chlapcom na chrbte hákmi prepichujú kožu. Srí Lanka je známa aj chodením po žeravom uhlí.
debata

Viete o tom, že aj na mihalniciach máme kožu? Je hrubá len 0,1 mm. Na miestach vystavených tlaku, napr. na stupajach, však môže hrúbka kože dosahovať až 4 mm. Vo všeobecnosti najtenšia koža je na očných viečkach, penise, ušiach a vlasovej časti hlavy. Odolnosť proti ťahu je u kože až 180 kg na centimeter štvorcový! Pri zvýšených nárokoch môže koža zosilniť svoju rohovinovú vrstvu a tým znášať väčšie mechanické zaťaženie. Teraz je už jasné, prečo niektorí fakíri dokážu ležať na klincoch, zavesiť sa na kožu na háky, kráčať po rozbitom skle či žeravom uhlí.

Zatiaľ kým koža novorodenca a dojčaťa obsahuje 82 % vody, u dospelého človeka je to „len“ 67 %. Táto voda tvorí pohyblivú rezervu. Môže sa napríklad okamžite použiť pri nedostatku tekutín (dehydratácii) organizmu. Keď už hovoríme o tom, maximálna rýchlosť vylučovania potu môže byť až tri litre za hodinu! Muž vyprodukuje za hodinu priemerne štvrť litra potu (má viac potných žliaz), žena cca 180 ml potu. Odparovanie potu z povrchu kože je totiž najúčinnejším prirodzeným spôsobom znižovania zvýšenej telesnej teploty.

Na jednom štvorcovom centimetri kožného povrchu sa nachádzajú asi tri milióny buniek. Z toho sú 1–2 body citlivé na teplo, 12–13 bodov pre chlad, 25 bodov vnímajúcich dotyk a 100–200 bodov pre bolesť. Ide o rôzne druhy nervových zakončení, receptorov, ktoré vnímajú dotyk, tlak, teplo, chlad, bolesť, svrbenie, šteklenie, vibrácie a podobne.

Zdravá koža má kyslý ochranný plášť s pH 4,5–5,5. Kyslosť kožného povrchu bráni nadmernému rozmnožovaniu mikroorganizmov, najmä kvasiniek, plesní, baktérií a podobne. Farba kože závisí od množstva farbiva, prekrvenia a hrúbky kože. Kožný pigment sa nazýva melanín. Minimum sa ho nachádza napríklad na dlaniach a stupajach. Je všeobecne známe, že jeho tvorbu stupňujú slnečné lúče. Mimochodom, pehy sú výsledkom zoskupovania pigmentu do zhlukov. Často sa ľudia pýtajú aj na starecké, resp. pečeňové škvrny, ploché hnedé fľaky na koži, ktoré sa vyskytujú u ľudí nad štyridsať rokov (napr. na chrbtoch rúk). Ide o nadmerné množstvo pigmentových buniek v koži. Koža sa vekom stenčuje a škvrny sa tak stávajú výraznejšími. Podobne ako v prípade pieh, ide výlučne o estetický problém.

Keďže je koža komplexný orgán s rôznymi funkciami, aj ťažkosti s ňou môžu mať rozličný charakter. Môže trpieť ochoreniami zápalového, alergického aj nádorového pôvodu. Kožní lekári považujú za vážny problém chronické rany (väčšinou žilové vredy predkolenia), smrteľným kožným ochorením býva zhubný melanóm. Častými pacientmi kožných ambulancií sú psoriatici. Detskí pacienti zas majú najčastejšie problémy s atopickou dermatitídou.

Funkcie kože

  • ochranná funkcia (proti mechanickým, chemickým vplyvom, účinkom žiarenia, stratám tekutín)
  • imunitná funkcia (ochrana proti infekcii samoočisťovaním, autodezinfekčnými procesmi, tvorbou protilátok v koži)
  • regulácia telesnej teploty (proces výmeny tepla medzi organizmom a prostredím)
  • vonkajšie a vnútorné vylučovanie, látková premena

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #pokožka #pružná pokožka #problematická pokožka