Fakty o menštruácii, ktoré ste možno nevedeli. Priemerná žena má "svoje dni" dohromady deväť rokov

Vložka, tampón, kalíšok, nohavičky. Inovácie v priebehu desiatok rokov v oblasti ženskej hygieny sú len štyri.

14.03.2023 22:39
veselá žena, nohavičky, menštruácia, dobrá nálada Foto:
Menštruačná spodná bielizeň môže slúžiť ako náhrada za klasické hygienické pomôcky.
debata

Koľko času zo života zaberú priemernej žene „jej dni“?

Päť dní mesačne, šesťdesiat dní ročne, 2 400 dní za celý život. To znamená šesť a pol roka s menštruáciou. Žena, ktorá každý mesiac krváca sedem dní, s menštruáciou strávi viac ako deväť rokov života.

Koľko krvi žena stratí v priebehu života prostredníctvom menštruačného krvácania?

Počas každej menštruácie žena priemerne stratí 30–80 ml krvi. Ak príde priemerne o 50 ml krvi mesačne, ročne je to šesť decilitrov a za celý život 24 litrov!

Prvej menštruácii sa hovorí menarché (z gréčtiny). Foto: SHUTTERSTOCK
menštruácia, kalendár Prvej menštruácii sa hovorí menarché (z gréčtiny).

Obmedzuje každomesačná „perióda“ ženy v práci?

Prieskum, ktorý realizovala švédska spoločnosť Lindex spoločne so spoločnosťou Demoskop, ukazuje, že menštruácia predstavuje na tamojších pracoviskách problém. Z viac ako 4-tisíc opýtaných žien až 56 % uviedlo, že menštruácia v práci je stresujúca a 28 percent obmedzuje v pracovných úlohách. Každá tretia žena uviedla, že je pre ňu problematické meniť menštruačnú ochranu v práci a hlavným dôvodom je nedostatok možností a času opustiť svoje pracovné povinnosti.

Aké pomôcky používali ženy kedysi počas menštruácie?

V starovekom Ríme , Egypte a Babylone používali ženy podľa všetkého ženy na ochranu trávu alebo papyrus. Egypťanky používali na výrobu vložiek perie a konské vlasce, Rimanky dávali prednosť stočeným kúskom jemnej vlny napustenej tukom a voskom. Pôvodné obyvateľky amerického kontinentu si plnili svoje bedrové zásterky vyčisteným machom, kukuričnými listami, kúskami kožušiny alebo brezovou kôrou. Ako pomôcka na zachytávanie krvácania slúžili aj ovinuté sukne, šatky handry alebo listy. Ázijské ženy si vyrábali tampóny a vložky z jemného ryžového papiera alebo siahali po savých hubách. Treba si však uvedomiť aj to, že ženy kedysi podstatne menej menštruovali, lebo boli buď tehotné, alebo dojčili.

Kto vymyslel prvú menštruačnú vložku?

Bol to – muž! Bol ním údajne pôrodník Franc Crede. Predchodkyne súčasných menštruačných vložiek boli vzhľadom na súčasné rozmery obrovské. Prvá talianska menštruačná vložka, ktorá sa prala a používali ju ženy okolo roku 1890, merala 61 krát 28 cm! Aj prvá komerčná jednorazová vložka, ktorú vyrobili v roku 1921, bola dlhá okolo 56 cm a hrubá až 9 cm!

Kedy bol patentovaný „valček so šnúrkou“?

V roku 1936 Earle Cleveland Hass, vidiecky lekár z Colorada, patentoval svoj vynález – vatový valček so šnúrkou. Pôvodne ho nazval teliesko, neskôr mu dal komerčný názov. Trvalo však pomerne dlho, kým si ženy tento výrobok obľúbili. V rokoch 1945 až 1956 bolo na každej škatuľke tampónov napísané varovanie, že tampón nie je vhodný pre nevydaté ženy a mladé dievčatá. Menštruačný pohárik (klobúčik, kalíšok) vznikol tiež v 30. rokoch, patentovala ho Američanka Leona W. Chalmersová. Jej poháriky však nemali veľký úspech, pretože pred druhou svetovou vojnou sa vyrábali z hrubo opracovanej gumy (dnes sa už vyrábajú z jemného silikónu).

Koľko odpadu vyprodukujú hygienické pomôcky pre ženy?

Jednorazové hygienické pomôcky vyprodukujú ročne okolo 590-tisíc ton odpadu. Veľkú časť tohto odpadu tvoria plasty. Väčšina z nich končí na skládkach, kde sa rozkladajú vyše 500 rokov. Menštruačná spodná bielizeň je navrhnutá tak, aby úplne nahradila jednorazové menštruačné pomôcky. Nohavičky sú testované tak, aby vydržali najmenej 50 praní. Pomáhajú tak viesť udržateľnejší spôsob života.

Aké sú ešte inovácie v oblasti menštruačnej ochrany?

Za 130 rokov sa na široký trh teda dostali len tri inovácie v oblasti menštruačnej ochrany: vložka, tampón a menštruačný kalíšok. Dnes sa to mení a štvrtou inováciou posledného obdobia sú absorpčné menštruačné nohavičky zo špeciálnych materiálov. Menštruačná spodná bielizeň tak môže slúžiť ako náhrada za klasické hygienické pomôcky, ako sú tampóny a vložky, predovšetkým vtedy, ak je menštruácia slabá alebo stredne silná. V prípade silnejšej menštruácie zas menštruačné nohavičky poslúžia ako ochranná poistka pred pretečením. Vložka je integrovaná v samotných nohavičkách. V najnovších nohavičkách vyrobených prostredníctvom „femtech“ (inovácie a technológie venované ženskému zdraviu) sú jednotlivé vrstvy odvádzajúce tekutinu nie prešité, ale zatavené medzi sebou. Nohavičky sa odporúča pred opratím najskôr prepláchať v studenej vode. Neodporúča sa aviváž, sušička ani žmýkanie. Predávajú ich už viaceré značky na trhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #menštruácia #tampón #vložky #menštruačný kalíšok #menzes #menštruačné nohavičky