Máte Hippokratove alebo pásikavé nechty? Prezradia vaše choroby

Toto je deväť najčastejších nemykotických (čiže ich nespôsobujú huby) nechtov. Postihujú nechtové platničky a ich bezprostredné okolie.

26.05.2023 06:00
slimáky, hobby, Sára Popovičová Foto:
Nechty narastú približne 0,9 mm za týždeň, pričom najrýchlejšie rastie necht na treťom prste ruky.
debata

Necht je keratínová doštička, ktorá chráni chrbtovú stranu konca prstov. Nechtová platnička pozostáva približne zo 150 až 200 vrstiev zhrohovatených keratinocytov. „Nechty narastú približne 0,9 mm za týždeň, pričom najrýchlejšie rastie necht na treťom prste ruky,“ píše MUDr. Pavel Konrád z Kožnej ambulancie v Černošiciach v ČR v odbornom časopise DERMA 1/2023. „Nechtová platnička prepúšťa približne 3 % UVB a 10 % UVA žiarenia. Zaujímavá je strata vody cez nechtovú platničku, pretože je 100-násobne väčšia ako cez zrohovatenú pokožku,“ píše ďalej autor.

Za normálnych okolností má nechtová platnička transparentnú farbu a hladký povrch. So zvyšujúcim sa vekom je platnička pozdĺžne ryhovaná a často má akoby „šindľovité“ usporiadanie. Toto sú najčastejšie ochorenia nechtov, ktoré nemajú mykotický (čiže plesňový) charakter. Problematika nechtových ochorení je podľa dermatológa rozsiahla, pričom najčastejšie sa lekári v kožných ambulanciách stretávajú práve s mykotickými ochoreniami nechtov. Tie však nie sú témou tohto článku.

Ostatné choroby nechtov sa podľa mnohých charakteristík, ako je klinický obraz, lokalizácia postihnutia či vyvolávajúce príčiny, rozdeľujú takto:

  • zmena tvaru a reliéfu nechtovej platničky
  • farebné zmeny nechtovej platničky
  • poškodenie nechtového lôžka

Zmena tvaru a reliéfu nechtovej platničky

Rozštiepený necht. Foto: DERMA, odborný časopis
chorý necht, necht Rozštiepený necht.

1. Rozštiepený necht (onychoschisis – rozštiepenie nechtovej platničky) – Ide o rozštiepenie nechtovej platničky najmenej na dve vrstvy od voľného okraja nechtu. Príčinou býva často priama trauma nechtovej platničky, napríklad hraním na hudobné nástroje a ďalej chemikálie (sódium lauryl sulfát v umývacích prostriedkoch, saponáty a odlakovače).

Beauove línie na nechtoch. Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Beauove línie na nechtoch.

2. Pásikavé nechty (Beauove línie) – priečne línie na nechtoch vo forme žliabkov postihujú celú hrúbku nechtovej platničky a objavujú sa niekoľko týždňov po ochoreniach sprevádzaných horúčkou (týfus, šarlach, chrípka, ťažká angína). Je možné dokonca stanoviť čas, keď boli tieto línie vyvolané ochorením – na palcoch rúk 5–6 mesiacov, na palcoch nôh až 2 roky. Beauove línie sú vyvolané dočasným znížením aktivity zárodočného tkaniva nechta (matrix), z ktorého vyrastá nechtová platnička. Okrem následkov ochorení sú príčinou týchto línií aj traumy pri nesprávnej manikúre, nedostatok zinku či chemoterapia.

Nechty s jamôčkami. Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Nechty s jamôčkami.

3. Hrboľaté nechty (Onychosis punctata) – povrch nechta je pokrytý bodkovitými preliačeninami, ktoré sú rôzne veľké, rôzne hlboké a majú rôzny tvar. Hĺbka aj rozsah zodpovedajú stupňu postihnutia nechtovej matrix. Hlboké sú typické pre psoriázu, plytké v prípade ochorenia alopecia areata (ložisková alopécia), u ekzémov či profesionálnych trá­um.

Paličkovité prsty a nechty v tvare hodinových... Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Paličkovité prsty a nechty v tvare hodinových sklíčok.

4. Hippokratove nechty (paličkovité prsty) – takto vyzerajú nechty v tvare hodinového sklíčka. Uhol zakrivenia nechta je 160 až 140 stupňov. Patologický proces zodpovedný za toto zakrivenie je spojený so zvýšením krvného toku ako následku rozšírenia ciev nechtového lôžka. Dôvodom je hypoxia, nedostatok kyslíka v tkanivách následkom rôznych ochorení – emfyzém (rozdutie pľúc), tuberkulóza, sarkoidóza, mukoviscidóza, astma v detstve. Za toto postihnutie sú zodpovedné aj vrodené srdcové chyby spojené s cyanózou (zmodraním) či cievne malformácie. V 5 % prípadov sú paličkovité prsty ochorením tráviaceho traktu, ako karcinóm žalúdka, pažeráka a čriev, ochorení tenkého a hrubého čreva, Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.

Preliačený, lyžičkový necht, opak nechtov v... Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Preliačený, lyžičkový necht, opak nechtov v tvare hodinového sklíčka.

5. Koilonýchia (koilos – dutý) – opak paličkovitých prstov. Nechtové platničky majú tvar lyžičky a najčastejšie sú postihnuté nechty rúk. Dôvody môžu byť dedičné, získané formy sa vyskytujú u srdcovo-cievnych ochorení a hematologických, infekčných (mykózy, syfilis), endokrinných (akromegália, diabetes, tyreotoxikóza), môžu byť spôsobené traumami a aj nedostatkom vitamínov (B2, B3,C). Vyskytujú sa aj u niektorých dermatologických ochorení alopecia areata, psoriáza).

Farebné zmeny nechtovej platničky

Biele fliačiky na nechtoch. Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Biele fliačiky na nechtoch.

6. Biele fliačiky (leukochýnia od slova leukos – biely) – defektná, čiže chybná keratinizácia spôsobuje, že vznikajú bunky, ktoré sú viditeľné ako matne belavé ložiská alebo prúžky. Väčšinou miznú pred dosiahnutím distálneho okraja nechta (to je tá časť, kraj nechta, ktorú striháme) . Príčinou sú prevažne mikrotraumy a vyskytujú sa častejšie u detí.

Hutchinsonov príznak, môže ísť aj o podozrenie... Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Hutchinsonov príznak, môže ísť aj o podozrenie na melanóm.

7. Melanonýchia (melanos – čierny) – je to prúžok čiernej alebo hnedej pigmentácie nechtu, ktorý spôsobuje prítomnosť melanínu, kožného farbiva. Takéto šírenie pigmentu pod nechtový val sa nazýva Hutchinsonov príznak a jeho prítomnosť zvyšuje podozrenie na malígny melanóm (zhubný nádor kože totiž môže byť aj pod nechtom!). Vyskytuje sa však aj v iných prípadoch a väčšina prípadov v dospelosti vznikne na základe zvýšenej aktivácie pigmentových buniek melanocytov, čo sa fyziologicky deje u tehotných, u osôb s tmavou kožou. Ale aj pri traumách, pri systémových ochoreniach (porfýria, AIDS, alkaptonúria), rôzne syndrómy , spôsobí ju aj rtg žiarenie, fototerapia, niektoré systémové lieky (psoralény, steroidy, flukonazol, metotrexát…)

Čiastočné odlúčenie nechtovej platničky od... Foto: DERMA, odborný časopis
necht, chorý necht Čiastočné odlúčenie nechtovej platničky od nechtového lôžka.

8. Odlúčenie nechtovej platničky od lôžka (onycholysis) – ide o čiastočné odlúčenie nechtovej platničky od nechtového lôžka, ktoré sa začína na voľnom konci nechtu. Vzniká tak priestor, v ktorom sa ukladajú keratínové zvyšky, materiál z rozrušeného bunkového tkaniva a vzduch. Odlúčený necht teda vyzerá ako belavý, ale nie je zmenená jeho štruktúra. Táto porucha sa často vyskytuje pri psoriáze, ekzéme, po traume či užívaní liekov (tetracyklín, taxány – cytostatiká získavané z rôznych druhov tisu).

Poškodenie nechtového lôžka

Úplné odlúčenie nechtovej platničky od... Foto: DERMA, odborný časopis
chorý necht, necht Úplné odlúčenie nechtovej platničky od nechtového lôžka.

9. Odlúčenie nechtu od lôžka (onychomadesis – strata nechta) – totálne odlúčenie nechtovej platničky od nechtového lôžka a nechtovej matrix s následným odlúčením celého nechta. Vyskytuje sa zriedkavo. Ide obyčajne o stav po nejakej traume (krvná podliatina pod nechtom, hematóm), pri odlúčení viacerých nechtov môže ísť o streptokokové infekcie, vírusové infekcie či Lyellov syndróm (masívne poškodenie kože podobné ťažkým popáleninám, závažné, často smrteľné ochorenie, resp. reakcia na lieky). Ďalej sa vyskytuje pri kožných ochoreniach ako sú lichen planus (zápalové ochorenie, ktoré postihuje pokožku, vlasy, nechty) a alopecia areata (ložisková alopécia, ohraničené vypadávanie vlasov).

(Zdroj informácií: odborný časopis DERMA so súhlasom autora MUDr. Pavla Konráda.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nechty #necht #lámavé nechty #nechtová platnička #ochorenia nechtov