Tínedžeri túžia po svaloch, niektorí si pomáhajú steroidmi

Väčšina amerických tínedžerov podľa nového prieskumu zrejme pod vplyvom televízie a fotografií v časopisoch túži po väčších svaloch.

20.11.2012 13:00
cvičenie - svaly - po svaloch túžia mladí chlapci Foto:
Po svaloch už v dnešnej dobe túžia v USA aj žiaci základných škôl.
debata (2)

Výskum medzi takmer 2800 študentami stredných škôl ukázal, že z tohto dôvodu prinajmenšom občas cvičí 90 percent chlapcov a 80 percent dievčat. Niektorí z nich si pritom vypomáhajú proteínovými a ďalšími potravinovými doplnkami, časť z nich ale siaha aj po steroidoch. Na svojej webovej stránke to napísala americká stanica NBC News.

Nepovolené prostriedky na zväčšenie svalovej hmoty využíva šesť percent chlapcov. Výskumníci sa pritom obávajú, že s pribúdajúcim vekom sa k nezdravej ceste za väčšími svalmi uchýli ešte viac študentov. „Ak si chcú vybudovať veľké svaly v 13, 14 a 15, čo asi budú robiť v 18 alebo v 20,“ uviedla šéfka výskumu Marla Eisenbergová z Minnesotskej univerzity. „Budú robiť niečo nebezpečnejšie?“

Autormi prieskumu, ktorého závery zverejnil americký časopis Pediatrics, prekvapil aj záujem dievčat o vybudovanie poriadnej muskulatúry. Ide o signál, že súčasní americkí tínedžeri zrejme vnímajú ideál ženského tela inak ako ich predchodcovia. „Ideálna postava bola dlhú dobu veľmi útla. Teraz stále viac vidíme obrázky žien, ktoré nie sú len útle, ale majú vypracované ramená a paže. Vyzerajú vyšportované,“ povedala Eisenbergová.

Lekári pritom podľa denníka The New York Times varujú, že posadnutosť budovaním svalov v tak útlom veku môže ohroziť zdravie aj vývoj tínedžerov. Doktor Shalender Bhasin z Bostonu napríklad upozorňuje na to, že proteínové potravinové doplnky na rozdiel od liekov nepodliehajú kontrole, a je tak ťažké zoznámiť sa s ich zložením. V niektorých vraj sú anabolické steroidy. Aj kvalitné doplnky potom môžu byť vo veľkých objemoch nebezpečné.

Špeciálnu hrozbu pre telesný vývoj predstavujú anabolické steroidy. Bashin uviedol, že tieto látky u mužov zastavujú tvorbu testosterónu. Ak ich dospievajúci chlapci prestanú užívať, znamená to vážne problémy. Tínedžeri pritom môžu vzhľadom na spájanie športovcov, ako je Lance Armstrong, so steroidmi nadobudnúť mylný dojem, že tieto látky sa dajú úspešne zvládať.

2 debata chyba