Budúce mamičky v USA organizujú ultrazvukové večierky

Novým hitom medzi nastávajúcimi mamičkami v Spojených štátoch amerických sú "ultrazvukové" večierky.

03.01.2013 14:49
ultrazvuk - tehotná žena Foto:
Ultrazvuk sa tradične využíval skôr na zistenie rôznych porúch či deformácií alebo k odhadu váhy plodu, a nie pre zábavu.
debata (1)

Páry očakávajúce narodenie dieťaťa si domov požičiavajú ultrazvuk a pozvú známych. Spolu s nimi si potom na obrazovke prezerajú budúce bábätko, ale aj popíjajú či jedia občerstvenie. Na svojich webových stránkach o tom informovala televízna stanica NBC News.

Príležitosť predviesť svoje nenarodené dieťa si nedávno nenechala ujsť napríklad dvadsaťdeväťročná Kimberly Enderleová z mesta Rogers v štáte Arkansas. Okrem prítomnosti dvoch žien v laboratórnych plášťoch a prístrojov na ultrazvukové vyšetrenie sa večierok nijako nevymykal iným podobným stretnutiam. „Je to pre nás príležitosť vidieť znova tie prstíky,“ uviedla Enderleová, ktorá bude rodiť vo februári.

Keď sa hostia zhromaždili okolo dvoch monitorov, prezerali si embryo a špekulovali napríklad o tom, po kom má nos. Pochvalné komentáre rušila len úprimnosť trojročného budúceho bračeka. „Vyzerá ako príšerka. Ale ja mám príšerky rád,“ povedal.

Službu v Arkansase ponúka firma Baby Face and More. Založili ju Teena Goldová a Christy Fosterová, hneď ako si našetrili na kvalitný mobilný ultrazvuk. Teraz ľuďom umožňujú pohľad na ich budúce dieťa za 100 až 350 dolárov (1900 až 6650 korún). Je už na budúcich rodičoch, či si k tomu pozvú hostí.

„Najčastejšie ľuďom odhaľujeme pohlavie ich dieťaťa,“ podotkla Goldová s tým, že aj to sa deje pred hosťami. U Enderleovcov ale o tak napínavý zážitok nešlo, už pred stretnutím s priateľmi pri ultrazvuku vedeli, že čakajú chlapčeka. „Je to skôr zážitok ako lekárska procedúra,“ tvrdí Goldová. Podobné služby ponúkajú firmy aj inde v Spojených štátoch, napríklad na Floride alebo v Kalifornii. Niektorým odborníkom sa to ale veľmi nepáči.

„Čo keď napríklad začnú s ultrazvukom a dieťaťu netlčie srdiečko? Alebo plod ešte nemá vyvinutú lebku a mozog. Deje sa to častejšie, než by väčšinu ľudí napadlo,“ podotkla gynekologička Amber Sillsová. Dodala, že ultrazvuk sa tradične využíval skôr na zistenie rôznych porúch či deformácií alebo k odhadu váhy plodu, a nie pre zábavu.

1 debata chyba