Fajčenie rodičov bezprostredne inšpiruje potomkov

Z dieťaťa fajčiarov bude s veľkou pravdepodobnosťou takisto fajčiar. V prípade matky je badateľný rovnaký vplyv na obe pohlavia, otec má silnejší vplyv na syna.

29.01.2009 21:36
žena - fajčenie - cigareta - rakovina Foto:
Deti fajčiarov sa s veľkou pravdepodobnosťou stanú tiež fajčiarmi.
debata

Rodičia dospievajúcej mládeže môžu podľa vedcov slúžiť ako veľmi silná inšpirácia pre budúce fajčenie ich potomkov. Podľa doktora Stephen Gilmana z harvardskej Fakulty verejného zdravotníctva v Bostone tínedžri obzvlásť inklinujú k fajčeniu, ak ich rodičia fajčili už v ich ranom veku. „Ak sa však mama alebo otec rozhodnú s fajčením prestať, riziko pominie,“ tvrdí Gilman.

Vo svojom výskume sledoval správanie 559-ich dievčat a chlapcov vo veku od 12 do 17 rokov a aspoň z jeden z každého rodičov absolvoval s výskumníkmi rozhovor. „Je už dlhšiu dobu známe, že z dieťaťa fajčiara s veľkou pravdepodobnosťou vyrastie fajčiar, avšak neviem s istotou povedať, či má niektorý z rodičovskej dvojice na tento fakt silnejší vplyv,“ pokračuje Gilman.

Podľa záverov výskumu má každý z rodičov individuálny vplyv na pravdepodobnosť možnosti, či z jeho dieťaťa fajčiar vyrastie alebo nie. Je však pozoruhodné, že kým v prípade matky je badateľný rovnaký vplyv na obe pohlavia, u otca je citeľnejší, silnejší vplyv na syna. Dôležitým faktorom je podľa Gilmana aj dĺžka fajčenia.

debata chyba