Videohry rozvíjajú kreativitu

Podľa správy EÚ môžu videohry vplývať na deti aj pozitívne, rozvíjajúc ich kreativitu a schopnosť spolupráce. Zároveň odporučila uplatňovať už existujúce obmedzenie – systém PEGI.

17.02.2009 00:05
videohra
Ilustračné foto
debata

Videohry majú podľa správy Európskej únie aj pozitívny vplyv na vývoj detí. Podľa štúdie Komisie Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod a ochranu spotrebiteľa môže táto forma zábavy rozvíjať u detí kreativitu a schopnosť spolupracovať. Priamu súvislosť s násilným správaním štúdia nepotvrdila.

„Vo väčšine prípadov nie sú videohry nebezpečné, môžu dokonca prispieť k zlepšovaniu dôležitých schopností. Stimulujú učenie, kreativitu, spoluprácu a zmysel pre inováciu,“ uviedol holandský europoslanec Toine Manders, ktorý vypracovanie štúdie navrhol. Podľa správy nie je potrebné zakazovať niektoré druhy hier. Namiesto toho by sa 27 členských štátov malo usilovať o dôkladné uplatňovanie už existujúceho obmedzenia na konkrétne druhy videohier – tzv. PEGI (Pan European Games Information), systém hodnotiaci vhodnosť hier pre určité vekové skupiny na základe ich obsahu.

Autori štúdie však žiadajú o zavedenie tzv. červeného tlačidla na počítačoch a hracích konzolách, ktoré by umožňovalo rodičom monitorovať obsah hier a koľko času pri nich deti strávili. Konkrétna podoba tejto vymoženosti zatiaľ nie je známa.

Európsky obchod zaznamenal v sektore videohier a počítačových hier za rok 2008 zisk vyše sedem miliárd eur. Vo Veľkej Británii v minulom roku dokonca predaj videohier prekonal hudbu či iné audiovizuálne elektronické médiá.

debata chyba