Detské autosedačky znižujú riziko úmrtia dieťaťa

Ak auto narazí rýchlosťou 50 km/h a dieťa nie je pripútané, akoby spadlo z tretieho poschodia. Smrteľným však pre dieťa môže byť aj náraz v rýchlosti 15 km/h.

19.04.2009 13:50
detská autosedačka - dieťa v autosedačke
Predstava rodiča, že pri náraze auta udrží dieťa v náručí, je veľký omyl...
debata

Až sedemkrát sa zníži riziko úmrtia dieťaťa pri autonehode, ak dieťa sedí v autosedačke. Pokiaľ auto narazí rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu a dieťa nie je pripútané, akoby spadlo z desaťmetrovej výšky, teda približne tretieho poschodia. Pre dieťa však môže byť smrteľný už náraz v rýchlosti 15 kilometrov za hodinu.

Odborníci preto odporúčajú, aby dieťa bolo pri ceste autom vždy v autosedačke. Aj vtedy, keď sa ide „len do vedľajšej ulice“, pretože práve v mestách hrozí najviac zranení. „Predstava rodiča, že pri náraze udrží dieťa v náručí, je veľký omyl. Pri 50-kilometrovej rýchlosti a váhe dieťaťa 10 kilogramov by matka musela byť schopná udržať 300 kilogramov. To je nad ľudské sily. Naopak hrozí, že keď matku náraz vymrští, stlačí dieťa váhou svojho tela,“ povedal ČTK Zdeněk Háse z firmy, která autosedačky distribuuje. Riešením podľa neho nie je ani usadiť dieťa bez autosedačky na zadné sedadlo alebo kúpenie autosedačky bez testu prípadne použitej sedačky (použitá sedačka už mohla byť nadmerne namáhaná pri havárií a môže disponovať skrytou chybou).

Testovaná detská autosedačka je pre deti do 36 kilogramov a výšky 150 centimetrov. Dieťa nesmie byť ťažšie ani väčšie, inak sedačka neplní svoju funkciu. Autosedačky sa delia do skupín pre rôzne veľké deti. Skúšobná značka na detskej autosedačke informuje, pre ktorú skupinu detí je výrobok vhodný, meno výrobcu, názov výrobku a typ auta, do ktorého je autosedačka určená (detské autosedačky môžu byť univerzálne alebo určené pre istý typ vozidla).

„Pri kúpe autosedačky by malo byť aj dieťa, aby si ju vyskúšalo. Autosedačka musí byť pre dieťa pohodlná, popruhy nemôžu viesť cez krk,“ upornil Háse. Sedadlo spolu s bezpečnostným pásom uvedie dieťa do správnej polohy a obmedzí tým riziko zranenia. Niektoré detské autosedačky umožňujú aj polohovanie chrbta, čo je vhodné pre deti, ktoré pri jazde autom zaspávajú. Ďalším vylepšením je nastaviteľná opierka hlavy a nastavenie niekoľkých polôh chrbta, takže sedačka s dieťaťom „rastie“.

Zdeněk Háse tiež upozornil, že pri montáži detskej autosedačky je nutné dodržať návod na použitie – chrániť môže len dokonale uchytená autosedačka. Okrem toho rodičia by mali byť pre dieťa príkladom a vždy používať bezpečnostný pás.

debata chyba