Znížené libido súvisí najmä so psychikou

Oficiálne sa nechuť na sex označuje ako syndróm zníženého libida. Môže mať mnoho príčin počnúc infekciou a končiac stresom, dôležité však je, že dokáže otriasť zdravým partnerským vzťahom a naštrbiť ho.

20.12.2010 06:00
sex, libido, posteľ, bielizeň, podprsenka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V ňom je totiž potrebné, aby zdravý sexuálny život fungoval. Štatistika totiž uvádza, že zo zväzku, v ktorom jedna alebo dokonca obe osoby ostanú sexuálne chladné, jeden časom vycúva… Pripomeňme, že o normálnom sexuálnom vzťahu hovoríme, ak občas aj ochladne, vzápätí sa však znova vyšvihne nahor.

Syndróm zníženého libida Angličania označujú ako LSD – low sexual desire, čo v preklade znamená znížená sexuálna žiadostivosť. Sexuológovia upozorňujú na jeden veľmi dôležitý rozdiel. Treba si všímať, či sa nechuť na sex objavuje pri konkrétnej osobe alebo všeobecne.

Kedy sa objaví?

  • V dlhoročnom vzťahu – sex sa pre jedného alebo oboch partnerov môže stať rutinou, môžu dokonca ochladnúť city a náruživosť sa vytratí. Jednoducho povedané, v posteli to funguje stále menej.
    • Konflikty – ak sa partneri čoraz častejšie hádajú a v ich vzťahu prevládajú problémy nad radosťami, sexuálna chuť je zatlačená do úzadia.
    • Pretvarovaná radosť zo súlož s partnerom, ktorého nemilujeme sa dá hrať stále obtiažnejšie a nedôveryhodnejšie. Môže vyústiť až do sexuálneho odporu.
    • Závažné ochorenie či rodinný problém (smrť v rodine), sú prirodzené dôvody nechute na sex. Súvisia s nimi fyzické a psychické bolesti.
    • Aj niektoré lieky výrazne znižujú chuť na sex, zvyčajne sú v príbalovom letáku označené v nežiadúcich účinkoch. Patria k nim niektoré antikoncepčné tabletky a takisto antidepresíva.

Kto nemá chuť na sex všeobecne (nevie si ho predstaviť s nikým a dokonca ani nemasturbuje), mal by byť obozretnejší. Za jeho problémom sa totiž môžu skrývať organické alebo psychické poruchy alebo dokonca homosexuálne sklony, ktoré v sebe dlho potláčal. Stres (ktorý uberá silu), býva tiež vinníkom nepokoja v partnerských posteliach. Niet čudo, že workoholici majú nechuť na sex postavenú na popredných priečkach definície tohto novodobého „ochorenia“. Pri neustálom zaoberaní sa prácou pre nich jednoducho neostáva čas na banalitu typu sex.

Čo pomáha?

Svoj stav rozanalyzujte. Ak patríte do klasickej kategórie ľudí, ktorí sa sexu „prejedli“, rozmýšľajte, ako by ste to napravili. Prichádza vám na um spoločné pozeranie porna, čítanie erotickej literatúry, používanie erotickej bielizne, pomôcok alebo praktizovanie sexu na netradičných miestach? Výborne, skutočne to pomáha. Poradí vám to aj sexuológ vo svojej poradni, ak k nemu zavítate. Nuda jednoducho zabíja, ale chvalabohu, aj nuda sa zabíja jednoducho. Vycestujte na dovolenku, vykúpte sa spolu vo vani, láskajte sa v bazéne, ak ste v ňom sami. Extrémom sú aj hádky, pretože k nude paradoxne patrí aj dokonalá harmónia. Ak všetko klape a ide ako po masle, žezlo zvykne prebrať „ničím nerušená nuda“. Hádku umelo v žiadnom prípade nevyvolávajte, ale všimnite si, ak nastane, aký „iný“ bude zrazu sex po nej. Bude okorenený trochou napätia a dostane celkom inú, novú príchuť.

Vône

Nepodceňujte ich. Ak má nechuť na sex žena, pomôže jej kosatec, jazmín, ruža, nerol či ylang-ylang, ak je problém na strane muža, problém môže vyriešiť pár kvapiek ďumbieru, kardamómu, rasce, santalového dreva či cédra v arómalampe. Vôňa je údajne veľmi silným afrodiziakom a považuje sa za veľkého bojovníka v liečení sexuálnej nechuti. Spomínané oleje uvoľnia a vzrušia.

Čerstvé ovocie a zelenina musí byť

Čerstvé ovocie a zelenina ručia za celkové zdravie. Ťažko prechladneme, ak si ho doprajeme v megadávkach, uchráni nás pred mnohými chorobami. Dôležité je však aj pre naše hormóny rozkoše. Dbajte na dostatočný príjem bielkovín (z hydiny, sóje a rýb) a nezabúdajte ani na vitamín B5, E a zinok.

Kto cvičí, je za vodou…

Efekt z pravidelného cvičenia je trvalý a výrazný. Okrem toho, že zlepšuje libido, postará sa aj o silu a energiu organizmu. Naopak, vytrvalostný šport typu maratón vyplavuje z tela prirodzené hormóny šťastia, čím sa pohlavné vzrušenie znižuje.

Ženy to majú inak

Libido u žien závisí predovšetkým od psychiky a od vzťahu k partnerovi. Znížené býva často pri narušenom partnerskom vzťahu a takisto krátko po pôrode, kým si žena so svojim bábätkom nájde aký-taký režim. Ak je však bábätko „ťažšie zvládnuteľné“, uplakané a dáva matke psychicky zabrať – vyžaduje napríklad jej prítomnosť aj v noci, ženu to môže vyčerpať do takej miery, že sex bude to posledné, načo si počas dňa a noci spomenie. Škoda, ak nejaká zo sexuálnych praktík je pre ňu tabu.

Stále sú na svete ženy, ktoré sa chcú milovať len potme, výlučne v misionárskej polohe a dosiahnúť orgazmus je pre ne veľkým sviatkom. V podstate oň ani nestoja. Do takej partnerky musí byť jej muž veľmi zamilovaný, aby s ňou ešte nejaký čas zotrval vo vzťahu a jej sexuálnu ignoranciu toleroval. Rada pre tieto ženy: Ak máte po boku človeka, s ktorým by ste rada žila ešte nejaký ten rôčik, nehanbite sa a navštívte sexuológa.

Znížené libido u mužov je zas najčastejšie spájané s prepracovanosťou. Keď nemá muž čas na oddych, ťažko si nájde na sex, veď sex rovná sa oddych.

debata chyba