Bábätko nepotrebuje veľa kozmetiky

Olivový olej na pokožku, zinkové masti do oblasti plienok, kúpanie každý večer, lieh na pupočný pahýľ - to všetko je už prekonané. Niektoré mamičky pre novorodenca nachystajú množstvo kozmetiky, samy toľko nemajú na poličkách v kúpeľni. Bábätko toho však nepotrebuje veľa.

09.05.2011 13:46
dieťa, bábo, bábätko, novorodenec, narodenie,... Foto:
Kúpanie síce môže byť večerným rituálom, ktorý pomáha dieťaťu neskôr lepšie zaspať, ak sa však dieťa vyslovene nespotilo počas horúceho dňa, stačí ho okúpať 2- až 3-krát týždenne.
debata

Voľakedy všetky deti hneď po narodení v pôrodnici okúpali. Aj titulky známeho seriálu Sanitka sa začínajú obrazom novorodenca, ktorého ženské ruky doslova drhnú pod prúdom tečúcej vody. „Už sme prišli na to, že to nie je správne,“ tvrdí Mgr. Ľubica Kaiserová, staničná sestra z Novorodeneckej kliniky nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. „Tým sa totiž odstráni mázok, ktorý má na pokožke novorodenca ochrannú funkciu, tvorí akúsi lipidovú bariéru. Tento belavý povlak by sa nemal dávať dolu, prirodzene sa vstrebá a pokožku novorodeného človiečika tak osídlia mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v okolí. Vyvíja sa tak imunologická obranyschopnosť, mikroflóra kože. Aj WHO odporúča novorodenca okúpať najskôr po 4 až 6 hodinách po narodení.“

Mnohé matky sa pri kúpe detskej kozmetiky riadia tým, či im príjemne vonia, alebo sa im páči obal – jednoducho nepodstatnými vecami. Koža novorodencov je však tenšia a omnoho priepustnejšia pre rôzne substancie, ktoré obsahujú rôzne kozmetické prípravky. „Čím menej substancií, tým je prípravok lepší,“ tvrdí detská sestra. Sama by dieťa okúpala 5 až 10 minút v čistej vode bez pridávania akýchkoľvek prípravkov vrátane peny a novorodenca, ktorý nie je prenášaný, podľa nej nie je potrebné ani krémovať. Koža donoseného novorodenca je hladká, mäkká až zamatová. Po troch dňoch sa začína olupovať a toto olupovanie trvá až do troch týždňov. „Prenášané deti majú spotrebovaný mázok a šupinatú pokožku už pri pôrode, vtedy je vhodné použiť ochranný krém. Podobne možno lipidy nanášať aj na pokožku nedonosených detí. Niekedy sa na to používal olivový olej. Ten je však dobrý do šalátov, nie na pokožku malého dieťaťa,“ zdôrazňuje Ľubica Kaiserová.

Kúpanie síce môže byť večerným rituálom, ktorý pomáha dieťaťu neskôr lepšie zaspať, ak sa však dieťa vyslovene nespotilo počas horúceho dňa, stačí ho okúpať 2– až 3-krát týždenne, aby sa mu zbytočne nevysúšala pokožka. Dbáme najmä na dôkladné umytie zadočka, kde sa do kože dostávajú látky obsiahnuté v moči a stolici, dôsledne umývame všetky záhyby, najmä miesta pod pazuchami, pod krkom a nesmieme zabúdať na miesta za ušami, ktoré po umytí dôsledne osušíme. Umývať zadoček pod tečúcou vodou odborníci odporúčajú po každom pokakaní, vlhké obrúsky by mali nahrádzať toto umývanie len na cestách.

Pri utieraní pokakaného zadočka obrúskami či plienkou dochádza totiž k vmasírovaniu čiastočiek stolice do pokožky, a tá môže zareagovať zápalom, teda vznikom plienkovej dermatitídy. K zapareniu dochádza aj vtedy, keď sa plienky nemenia dostatočne často, sú nekvalitné, nepriedušné alebo je dieťa neprimerane teplo oblečené. Dieťa má mať vždy len o jednu vrstvu viac ako dospelý! Oblečenie z čistej bavlny, najlepšie vo svetlých farbách, bez rôznych lemov z umelých kožušín na kapucniach či rukávoch, by malo byť samozrejmosťou. Pracie prostriedky by mali byť určené na citlivú detskú pokožku a namiesto aviváže možno radšej do posledného plákania pridať niekoľko lyžíc octu.

Chybu robia mamičky, ktoré do oblasti plienok automaticky nanášajú vysúšajúce zinkové masti (obsahujú oxid zinočnatý). „To sú liečebné krémy určené na zapareniny a patrí sem aj rybacia masť. Vysušené záhyby pokožky sa potom šúpu. Kým dieťa nemá zapareniny, na prevenciu mu stačí masť s lanolínom, s obsahom panthenolu, nechtíka a podobne,“ vysvetľuje Mgr. Kaiserová. „Bábätko nepotrebuje mať tašku kozmetiky, do pol roka ho stačí kúpať v čistej vode a do mesiaca neodporúčam používať ani mydlo.“ Ak sa rodič predsa len rozhodne pre používanie kozmetiky, podľa MUDr. Stanislavy Poláškovej, detskej dermatologičky z Prahy, lepšie je rozhodnúť sa pre kúpeľ vhodný pre novorodencov, ako pre nanášanie umývacieho prostriedku priamo na pokožku.

Na ošetrovanie ranky po prestrihnutej pupočnej šnúre ešte dnes niektorí pediatri radia lieh, ktorý má zamedziť množeniu choroboplodných zárodkov a zároveň vysušovať. Ľubica Kaiserová odporúča nechať ho len voľne vyhojiť, lieh neodporúča ani na potničky, ani na pupok. Podľa nej svojou agresivitou znemožňuje prirodzené zahojenie rany. „Kým neodpadne, odporúčam ho držať nad hladinou a nekúpať. Ničím by som ho neprekrývala, treba na to dbať aj pri prebaľovaní. Najlepšie sa zahojí na vzduchu.“ Ak sa objaví opuch, hnisanie alebo pupok neprestajne krváca, treba sa radšej poradiť s lekárom.

Samostatnou kapitolou sú uši, nos a pohlavné orgány. Pri čistení týchto malých otvorov netreba vyvíjať nadmernú horlivosť. Ani dospelí ľudia si nečistia uši každý deň. Z uší bábätku odstraňujte len ušný maz, ktorý sa objaví vo výstupe zo zvukovodu, inak platí „zákaz vstupu“. Nos dieťaťu čistite len vtedy, keď vidíte soplík. Chlapcom nesťahujte nasilu predkožku. Pediatri radia mamičkám aspoň do troch rokov veku dieťaťa vôbec sa predkožkou nezaoberať. Čím menší je voľný priestor medzi žaluďom a predkožkou, tým menšie je riziko infekcie.

Hovorí sa, že deti sú odolné, prežijú aj starostlivosť rodičov. Aj tak treba myslieť na to, že pri výbere kozmetiky a ošetrovaní pokožky v zásade platí, že menej je viac. Počet alergikov stúpa a rôzne parfumované kozmetické prípravky či detské obrúsky môžu narobiť pri budovaní bariérovej funkcie detskej pokožky viac škody ako osohu. Čistá voda ešte nikomu neublížila.

7 štandardov optimálneho prípravku na ošetrenie detskej pokožky:

1. Neobsahuje potenciálne toxické prísady.
2. Udržiava optimálnu hladinu vlhkosti pokožky.
3. Bez zbytočných prísad.
4. Bez parfumov.
5. Bez konzervačných prísad.
6. Bez dezinfekcie.
7. Klinicky overený účinok.
(Stanovil tím európskych odborníkov na detskú dermatológiu v Londýne: Dr. Atherton D.J., Mills K., Londýn 2003)

debata chyba