Prítomnosť otca pri pôrode môže mať i vedľajšie negatívne dopady

To, že sa v 80-tych rokoch minulého storočia v krajinách západnej Európy začali na pôrodných sálach okrem rodiacich žien vyskytovať aj ich muži, bolo sčasti dôsledkom istého ženského hnutia.

20.07.2011 13:00
Zuzana Ondrušeková - prítomnosť otca pri pôrode. Foto:
Mgr. Zuzana Ondrušeková (38) vyštudovala sociálnu pedagogiku na Pedagogickej fakulte UMB v Banskej Bystrici. Absolvovala vzdelávací kurz pre prácu duly a v súčasnosti sa venuje individálnej i skupinovej príprave budúcich mamičiek.
debata

Prítomnosť muža pri pôrode bola považovaná za dôležitý stimul pre upevnenie partnerského vzťahu. Mala dopomôcť aj k vytvoreniu intenzívnejšieho vzťahu medzi otcom a dieťaťom a prospešná mala byť aj z pohľadu zníženia rozvodovosti a problémov v rodinách.

„Vzhľadom na neosobný spôsob vedenia pôrodov v nemocniciach to však automaticky vyplynulo ako nutnosť. Budúce mamy sa tam často cítili osamotené a bezradné,“ myslí si dula Zuzana Ondrušeková. Zatiaľ čo v minulosti sa pri posteli rodičky zhrnuli staré matky a matky (keďže domácnosť obývalo niekoľko generácií), v súčasnosti je to práve manžel, pretože domácnosť dnes spravidla tvoria práve oni dvaja a realitu zdieľajú spoločne oveľa intenzívnejšie – vrátane tehotenstva a starostlivosti o dieťa. „Výsledkom je očakávanie, že muž bude ženu bez problémov podporovať a zvládne neznáme situácie, aj keď to preňho môže byť veľmi náročné. Aj on prežíva pri pôrode obavy, úzkosť a vzrušenie,“ doplnila dula.

Či pôjdu k pôrodu spoločne, sa môžu rodičia slobodne rozhodnúť. Keďže otec je podobne ako dula, sprevádzajúcou osobou, musí sa na sále správať podľa pravidiel tej ktorej nemocnice. Poučí ho o nich personál po príchode k pôrodu, prípadne na stretnutí s pôrodnými asistentkami počas predpôrodnej prípravy.

Účasť na takom stretnutí, prípadne absolvovanie prípravy sa u nás zatiaľ nevyžaduje, informovala Ondrušeková, no dodala, že napriek tomu by bolo vhodné, aby ju manželia (partneri) absolvovali – či už skupinovú, v rámci predpôrodnej prípravy, ktorú organizujú jednotlivé pôrodnícke oddelenia, alebo individuálnu s dulou.

Otec získa informácie o priebehu pôrodu, reálnu predstavu o tom, čo môže pri pôrode očakávať a zároveň sa naučí, ako môže svojej polovičke počas pôrodu pomôcť s dýchaním, prekonávaním bolestí, s uvoľňovaním, ako použiť masáž a podobne. Za prítomnosť partnera na pôrodnej sále sa platí poplatok. Pohybuje sa v rozmedzí od 17 do 35 eur.

Podľa Zuzany Ondrušekovej požiadavka na prítomnosť partnera (otca dieťaťa) pri pôrode vychádza najčastejšie zo strany žien. Cítia, že podporu blízkeho človeka budú potrebovať. V ostatnom čase sa ale začala prítomnosť muža pri pôrode vnímať ako povinnosť, akoby to, že bude muž pri pôrode žene oporou, zaručovalo, že ako otec je „dobrý“.

Zuzana Ondrušeková proti tomu protestuje, celú pôvodnú myšlienku to totiž posúva niekam celkom inam. „Je dôležité, aby si partneri ujasnili, aké majú predstavy o príchode svojho dieťaťa na svet, pohovorili si o svojich obavách a očakávaniach a našli spoločné východisko,“ radí. 

A čo sex po pôrode? Máme na mysli „blok“, ktorý môže v mužskej hlave vzniknúť po vzhliadnutí pôrodu „naživo“, a minimalizovať chuť na sex. Môžu, resp. majú sa ho muži obávať? „Muž musí počas pôrodu spracovať rôzne emócie. Stres, obavy, hnev, ale i radosť. Ak chce byť svojej partnerke skutočne oporou, mal by si dôverovať a ísť na sálu z presvedčenia, že tento okamih chce s ňou zdieľať a zároveň dôverovať prírodnej sile, ktorá je daná každej žene a umožní jej celý proces zvládnuť,“ vraví Ondrušeková.

 Preto podľa nej nie je podstatné, koľko uvoľňovacích techník alebo spôsobov masáže a dýchania má partner nacvičených. Od neho sa vyžaduje predovšetkým prítomnosť, blízkosť, porozumenie, pokoj a veľká dávka trpezlivosti. "Je to náročná úloha a nezriedka majú muži pocit, že ju nezvládli.

Prežitý stres, trauma a veľká únava sa môžu prejaviť aj vo vzájomnom rozladení partnerov. Pri traumatických udalostiach môžu mužovi zostať v pamäti až do konca života nepríjemné zážitky a jazvy na duši, ktoré sa potom môžu negatívne odraziť v ďalšom spolužití s partnerkou. Napríklad aj v oblasti sexuality."

Mgr. Zuzana Ondrušeková (38) vyštudovala sociálnu pedagogiku na Pedagogickej fakulte UMB v Banskej Bystrici. Absolvovala vzdelávací kurz pre prácu duly a v súčasnosti sa venuje individálnej i skupinovej príprave budúcich mamičiek.

debata chyba