Mäkšia postieľka nie je pre deti bezpečnejšia

Mnohí rodičia vystielajú postieľku pre dieťa vankúšmi či prikrývkami. Vedci však varujú, že spánok na mäkkom zvyšuje riziko detského úmrtia.

26.08.2011 14:00
dieťa, spánok, postieľka, posteľ Foto:
Deti sa dobre vyspia kdekoľvek. Ak ich naučíte spať na pevnom matraci, budú na ňom spať dobre.
debata

Podľa spoluautorky štúdie Rachel Moonovej z Children's Na­tional Medical Center vo Washingtone majú totiž rodičia často dojem, že mäkšia postieľka znamená pre bábätko väčšie pohodlie a lepšiu ochranu pred zranením. „Keď ide o miesto na spanie bábätiek, mäkké nie je bezpečné, skôr naopak,“ dodala.

Vedci už vedia, že černošské bábätká majú v porovnaní s bielymi, latinskoamerickými a ázijskými až vyše dvojnásobné riziko úmrtia na náhodné udusenie, uškrtenie alebo syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Kým čiastočne spôsobujú toto väčšie riziko genetické vplyvy, zodpovednosť majú aj rodičia, ktorí nevedomky ukladajú deti na nebezpečný povrch, dodala Moonová.

Aby zistili, či černošské rodiny poznajú tieto riziká, Moonová s kolegami sa pýtali medzi štyrmi očami alebo v malých skupinách 83 čiernych matiek z Washingtonu a neďalekého Marylandu, či používajú mäkké postielanie a prečo áno alebo prečo nie. Všetky mali doma novorodencov.

Aj keď rozhovory robili výskumníci len s černošskými matkami, rodičia všetkých rás si môžu zle vyložiť odporúčania pediatra o bezpečnom prostredí pre spiace dieťa, upozornila Debra Weese-Mayerová, detská lekárka z Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Podľa zistení uverejnených v časopise Pediatrics viac ako polovica matiek používa mäkké postielanie pre svoje deti. Vysvetľovali to tým, že chcú bábätku zaručiť pohodlie a teplo. Ženy priznali aj používanie vankúšov ako zábran na gaučoch alebo v postieľkach či na podopretie dieťaťa.

„Neprekvapilo nás, že ľudia to používajú pre pohodlie dieťaťa,“ uviedla Moonová, ktorú však zaskočilo, že rodičia považujú mäkkú postieľku za bezpečnú. Niektoré matky pochopili odporúčanie lekára na „pevný spací povrch“ ako posteľ s tesne natiahnutou obliečkou, ale aj to je podľa Moonovej a jej kolegov nebezpečné.

Aj často používané mäkké zábrany, aby sa dieťa neudrelo alebo nezastrčilo ruku medzi ohrádku postieľky, znamenajú rovnako ako vankúše riziko udusenia. Podľa Moonovej ani nie sú veľmi potrebné, najmä nie pre najmenšie bábätká. Riziko náhleho úmrtia dojčiat zvyšuje aj uloženie nabok alebo na brucho.

Fern Haucková, odborníčka na syndróm náhleho úmrtia z University of Virginia v Charlottesville, rozumie túžbe rodičov zaistiť deťom pohodlný spánok v mäkkom. „Ale deti sa dobre vyspia kdekoľvek. Ak ich naučíte spať na pevnom matraci, budú na ňom spať dobre,“ dodala.

debata chyba