Kúsok šťastia pre Lilku s leukémiou

Dohromady deväť mesiacov, toľko strávila na onkologickom oddelení v nemocnici takmer 3-ročná Lilka Šuková z Bratislavy.

24.12.2011 12:00
lilka Foto:
Obrázok, ktorý nakreslila 3-ročná Lilka Šuková pre projekt Kúsok šťastia.
debata

Siedmeho februára dovŕšila dva roky a desiateho už bola hospitalizovaná s diagnózou akútna lymfoblastová leukémia. Dvojročné narodeniny doma nestihla ani osláviť. „Boli sme na očkovaní a do desiatich dní sa vyhádzala,“ spomína jej mama.

„Boli to petechie, drobné červené až fialové bodky na koži, pery jej beleli, bola bledá, zadýchaná, zväčšila sa jej uzlina. Išli sme na pohotovosť a rovno sme ostali v nemocnici.“ Očkovanie pravdepodobne urýchlilo nástup ochorenia.

Lilka je jednou z výherkýň projektu Kúsok šťastia, ktorý tento rok už po deviaty raz zorganizovala spoločnosť Bayer v spolupráci so Slovenským národným divadlom. Podujatie je plné emócií, ale aj nádeje, ktorú symbolizujú vystavené obrázky. Diela do projektu zasielajú detské onkologické oddelenia z Banskej Bystrice, Bratislavy a Košíc. Ich výstava vo foyer novej budovy SND potrvá do 15. januára 2012.

Do deviateho ročníka projektu sa zapojilo 44 detí z celého Slovenska. Obrázky hodnotia hostia na vernisáži výstavy s pomocou samolepiek-smajlíkov. Najväčší počet tento rok získala kolektívna práca detí z oddelenia z Košíc, ktorú vytvorili pacienti vo veku od 8 do 14 rokov. Druhé miesto získali dva obrázky s rovnakým počtom smajlíkov – takmer 3-ročnej Lilky z Bratislavy a 7-ročného Danielka z Košíc. Tretie miesto putuje do Banskej Bystrice za obrázok, ktorý vytvoril 8– ročný Ferko.

Autori víťazných obrázkov si budú môcť vybrať darčeky na základe vlastného želania, ktoré im zakúpi spoločnosť Bayer. Jednotlivé onkologické oddelenia od nej zároveň obdržali šeky v hodnote tisíc eur na nákup materiálu.

Lilkina mama bola prekvapená, keď sme jej zatelefonovali, že jej dcérka získala v rámci projektu Kúsok šťastia druhé miesto. S dcérkou sú doma a tešia sa na Vianoce. „Intenzívnu liečbu sme skončili v októbri, pokračujeme v udržiavacej chemoterapii v tabletkách," hovorí. Každý týždeň chodia na kontroly.

Ešte minulé Vianoce bolo všetko v poriadku a do týchto Vianoc sa Lilka stihla doslova znovuzrodiť. Veď deväť mesiacov liečby v nemocnici – toľko trvá aj tehotenstvo. Celá rodina má za sebou ťažký rok, preto si do nového želajú to najdôležitejšie – zdravie.

debata chyba