Vloženie viac ako dvoch embryí do maternice nezvyšuje šancu na dieťa

Ženy, ktorým sú pri umelom oplodnení vložené do maternice tri alebo viac embryí, nemajú väčšiu šancu, že budú mať dieťa než tie, ktoré dostanú len dve embryá. Majú navyše väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať rizikový mnohopočetný pôrod.

19.01.2012 06:00
kojenie - dieťa - prsia - materské mlieko -... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z novej štúdie o umelom oplodnení, zverejnenej v odbornom časopise Lancet.

„Ženy, ktoré podstúpia liečenie neplodnosti, chcú mať čo najväčšiu šancu, že budú mať dieťa, ale my im na základe získaných údajov vysvetľujeme, že vloženie viac embryí do maternice to nezaručuje,“ povedal Scott Nelson z univerzity v Glasgowe, ktorý je spoluautorom štúdie.

V západnej Európe, kde je v niektorých krajinách umelé oplodnenie (IVF) platené, mnohí odporúčajú dávať ženám mladším ako 37 rokov len jedno embryo a ženám medzi 37 a 40 rokmi maximálne dve embryá. U žien nad štyridsať rokov zákon obmedzuje počet embryí na tri.

V USA sú pomerne voľné smernice a nedostatočná regulácia. V krajine sa zvýšil počet mnohopočetných tehotenstiev, aké mala aj Nadya Sulemanová, matka osmorčiat. Porodila ich roku 2009 potom, čo jej lekári vložili do maternice 12 embryí. V tom čase už mala šesť detí, a to aj vďaka umelému oplodneniu.

Nelson a Debbie Lawlorovci z univerzity v Bristole analyzovali údaje o 124 000 cykloch umelého oplodnenia v Británii v rokoch 2003–2007, narodilo sa z toho 33 500 živých detí. Ženy boli vo veku od 18 do 50 rokov a liečili sa na neplodnosť.

U žien do 40 rokov, ktorým boli vložené do maternice dve embryá, bola pôrodnosť 33 percent, u žien s tromi embryami číslo kleslo na 25 percent. U žien nad štyridsať rokov bola pôrodnosť 13 percent, či mali dve alebo tri embryá.

U mnohopočetných tehotenstiev je väčšie riziko problémov, vrátane zvýšeného rizika samovoľného potratu alebo tehotenských komplikácií, ako je vysoký krvný tlak a diabetes. U dvojčiat a trojčiat je oveľa častejší predčasný pôrod a je u nich zvýšené riziko vývojových chýb, ako je napríklad mozgová obrna.

debata chyba