Bolesti hlavy trápia aj deti

Bolesť hlavy nie je len záležitosťou dospelých ľudí. Rovnako dokáže znepríjemniť život aj deťom. Doktorka Anne MacGregorová z londýnskej kliniky špecializujúcej sa na liečbu migrény ponúka niekoľko tipov pre rodičov, ktoré pomôžu rozpoznať a liečiť bolesť hlavy u detí.

19.03.2012 14:00
Hlava, bolesť, dieťa, choroba, matka, opatrovať Foto:
Ak si myslíte, že vaše dieťa potrebuje lieky proti bolesti, dajte mu liek okamžite po tom, čo bolesť nastala.
debata (3)

Bolesť hlavy zažije aspoň raz za rok každé dieťa alebo tínedžer, niektoré deti bojujú s týmto problémom ale oveľa častejšie. Bolesti hlavy u detí sa začínajú náhle. Dieťa zbledne, je apatické a často má pocit na vracanie. Pomerne rýchlo ale nepríjemné bolenie aj odchádza. „Bolesť hlavy u detí netrvá zvyčajne dlhšie ako pol hodiny. Keď sa pominie, tak dieťa sa opäť hrá a cíti sa akoby sa nič nestalo,“ hovorí londýnska lekárka Anne MacGregorová. Bolesti hlavy u detí často ovplyvňuje aj žalúdok. Z skúseností doktorky vyplýva, že s touto záležitosťou sa trápia najmä deti, ktoré málo cez deň jedia a pijú. „Poobede bolí hlava tínedžerov, ktorí vynechávajú obed v školskej jedálni alebo obed celkovo,“ vysvetľuje lekárka.

„Najlepším spôsobom, ako deťom pomôcť, je zabezpečiť im pravidelné stravovanie a pitný režim počas dňa,“ radí Anne MacGregorová. Zamerať sa treba naraňajky, v takom príde aj keď dieťa vynechá obed, je pravdepodobnejšie, že dieťa nebude bolieť hlava. Takisto veľmi dôležitý je spánkový režim, dieťa by malo chodiť každý deň spávať pravidelne v rovnakú hodinu.

Pozor na šport a emocionálne problémy

Nebezpečnou záležitosťou u niektorých detí môže byť šport. Bolesti hlavy vyvoláva pravdepodobne z dôvodu dehydratácie a vplyvu na hladinu cukru v krvi. Športujúce deti by preto mali počas tréningu veľa piť, pomôcť pri zmenách hladiny cukru v krvi môžu aj bežne v lekárňach a obchodoch dostupné glukózové tabletky.

Niekedy ale môžu byť bolesti hlavy výsledkom emocionálnych problémov. „Obdobia stresu vyvolané napríklad problémami v škole, sú často sprevádzané práve takýmito bolesťami, „upozorňuje lekárka. Stres u detí vyvoláva ale aj rozchod rodičov. "Rodičia si často myslia, že ich dieťa je v poriadku, že si na myšlienku rozvodu zvyklo a že sa mu ich noví partneri páčia,“ upozorňuje lekárka. „Niekedy však dieťa naozaj nie je v poriadku a jeho smútok a stres sa prejavujú v podobe bolesti hlavy.“ hovorí odborníčka.

Má dieťa depresiu?

Ak sa u vášho dieťaťa vyskytujú bolesti hlavy častejšie, môže pomôcť podľa Anne MacGregorovej zavedenie denníka. Ak má vaše dieťa dosť rokov, môže si ho dokonca písať samo. Denník je podľa lekárky dobrý spôsob, ako odhaliť spúšťače bolestí hlavy. Do denníka treba pravidelne zapisovať čo a kedy bolesť hlavy spustilo.

Tiež treba zaznamenávať všetky udalosti, ktoré sa líšia od bežnej reality a mohli mať vplyv na celkový fyzický aj psychický stav dieťaťa. Chýbať by tam nemali ani údaje o jedle, športovaní, emocionálnych problémoch alebo stresujúcej skúške v škole. Po niekoľkých mesiacoch si treba záznamy pozrieť a spolu s lekárom a dieťaťom. Po tom, čo sa vám podarí identifikovať možné príčiny bolestí hlavy, pokúste sa spúšťače eliminovať.

Tipy ako dieťaťu pomôcť

Často stačí niekoľko jednoduchých krokov, aby ste svojmu dieťaťu pomohli od bolestí hlavy alebo záchvatu migrény.

  1. Uložte ho do tmavej miestnosti. Pri bolestiach svetlo postihnutým prekáža.
  2. Na čelo mu dajte studenou vodou navlhčený obklad.
  3. Pokúste sa dieťa primať spať, spánok pomáha rýchlejšie sa zotaviť.
  4. Dajte dieťaťu ľahké jedlo a vodu. Vyhnite sa ale nápojom s obsahom kofeínu.

Lieky proti bolesti

Ak si myslíte, že vaše dieťa potrebuje lieky proti bolesti, dajte mu liek okamžite po tom, čo bolesť nastala. Lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofenu sú bezpečné a dobre fungujú aj pri deťoch. Deťom do desať rokov ich môžete podať vo forme sirupu, staršie deti by už mali bez problému prehltnúť tabletku.

Dobrou správou ale je, že rovnako ako u dospelých ani u väčšiny detí za bolesťami hlavy detí lekári neodhalia vážny zdravotný problém. Ak však máte obavy a stav vášho dieťaťa sa vám nezdá, neváhajte navštíviť lekára.

„Rodičom odporúčam návštevu pediatra alebo vyhľadanie odbornej pomoci, vtedy, ak bolesti hlavy narušujú život dieťaťa natoľko, že sa nemôže venovať bežným povinnostiam a nezaberajú mu lieky proti bolesti,“ odporúča londýnska lekárka.

3 debata chyba