Vši je najúčinnejšie vyčesať hustým hrebeňom

Okuliare na nos, všiváčik do ruky a na vyberanie hníd sú najlepšie vlastné nechty. Aj takto by sa dali zhrnúť skúsenosti mnohých mamičiek, ktorých deti si opakovane priniesli z kolektívu vo vlasoch neželaných hostí.

29.04.2012 07:00
dieťa, vlasy, svrbenie, hnida, voš, vši, hnidy Foto:
Voš detská žije najčastejšie vo vlasoch 5- až 11-ročných detí. Častejšie však bývajú postihnuté dievčatá.
debata

V 21. storočí, keď sú v lekárňach na výber mnohé šampóny, roztoky či vlasové kúry proti všiam, podľa všetkého aj tak najlepšie funguje „klasika“ – ručné vyčesávanie nad vaňou, bielou plienkou či na balkóne. Použitie prípravku na hubenie vší spoločne s dôkladným mechanickým vyčesávaním hrebeňom s veľmi hustými zubami výrazne zvyšuje efektívnosť boja proti vši detskej.

Mamičky si na rôznych internetových fórach navzájom odporúčajú umyť vlasy psím šampónom proti parazitom, dokonca opätovne použiť petrolej, čo je dávny a dosť drastický spôsob riešenia. Väčšinou ide o zúfalé riešenia v situácii, keď sa vši vyskytnú v rodine opakovane a dostupné, navyše pomerne drahé prostriedky nezaberajú.

Každý by chcel tento problém vyriešiť jediným umytím hlavy, lenže prípravky treba používať opakovane (podľa návodu) a úspešnosť sa výrazne zvýši dôkladným a opakovaným prečesávaním mokrých vlasov, na ktoré nanesieme kondicionér, aby sme obeť krvilačných príživníkov menej šticovali. Hrebeň by mal byť kovový so zubami, ktoré sú od seba vzdialené 0,3 mm. Pri plastovom sa priestor medzi jednotlivými zubami roztiahne!

Aj britskí odborníci z londýnskej Školy hygieny a tropickej medicíny už dávnejšie potvrdili, že najúčinnejšou metódou, ako sa zbaviť vší, je vyčesať ich z mokrých vlasov špeciálnym hrebeňom s hustými zubami, tzv. všiváčikom. Je to podľa nich ešte účinnejšia metóda ako všetky známe prípravky určené na zahubenie tohto nepríjemného parazita. Prečesaním mokrých vlasov sa odstránia z hlavy dospelé vši a nemôžu tak ďalej klásť vajíčka. Zabitie dospelých vší a zničenie hníd síce sľubujú aj mnohé prípravky, pravda však je, že vši si na ne vytvárajú rezistenciu. Ako každý parazit sú veľmi odolné a snažia sa prežiť aj v nepriaznivom prostredí.

Neskáče, nelieta, len prelieza

Voš detská žije najčastejšie vo vlasoch 5– až 11-ročných detí. Nie je známe, že by uprednostňovala len niektoré typy ľudí podľa kvality alebo farby vlasov. Častejšie však bývajú postihnuté dievčatá a pravdepodobne to súvisí s intímnejším štýlom ich hry, počas ktorej ich hlavy navzájom prichádzajú častejšie do kontaktu, nie s dĺžkou ich vlasov. Z dospelých osôb zavšivavenie z hľadiska pravdepodobnosti viac hrozí matkám a babičkám z dôvodu bližšieho kontaktu s ratolesťami.

„My sme boli všetci v šoku, keď nám moja vyše 70-ročná mama zatelefonovala, že má vši,“ spomína 44-ročný Bratislavčan Jozef, otec 10– a 5-ročného syna. „Musela ich mať už dlhší čas, pretože mala zavšivavenú celú hlavu. Vôbec jej nenapadlo, prečo sa najmä v noci tak intenzívne škriabe na hlave, pripisovala to poteniu sa počas leta. Prišla na to tak, že jedna voš jej počas česania spadla na rameno. Okamžite sme si navzájom prezreli hlavy, ale ani chlapcom sme nič nenašli, medzitým ich totiž manželka strojčekom zostrihala úplne nakrátko. Neprišlo sa teda na to, odkiaľ dostala vši naša starká, ale najpravdepodobnejší je práve prenos zo strany vnukov.“

Voš detská je plochý, bezkrídly hmyz s veľkosťou 1,6 – 3 mm. Žije vo vlasoch človeka, prípadne na obočí či brade, to sú však vzácne výnimky. Dospelé jedince a ich larválne štádiá sa živia krvou. Samica kladie a nalepuje s pomocou výlučkov špeciálnych žliaz vajíčka – hnidy – ku korienkom vlasov. Z nich sa po určitom čase v závislosti od teploty vyliahnu larvy.

Voš nemá krídla ani končatiny, s pomocou ktorých by dokázala skákať. Na vlasoch sa drží s pomocou akýchsi pazúrikov, a tak vie preliezť z jednej hlavy na druhú, prípadne ju deti prenesú prostredníctvom niektorej časti odevu v spoločných skrinkách, pri požičiavaní hrebeňa, čapice, šálu, slúchadiel na počúvanie hudby alebo prostredníctvom textilných opierok na hlavu v autobuse.

Nakazíte sa aj na plavárni

Mnohí netušia, že voš prežije aj vo vode, takže nakaziť sa ňou je teoreticky možné aj v bazéne. „Moja staršia dcéra ich doniesla domov už trikrát,“ sťažuje si Lenka z Bratislavy. „Z toho dvakrát mali práve plavecký výcvik. Vtedy sa to dosť šíri, deti si v šatni požičiavajú hrebene, učiteľka ich češe do gumičiek, pri prezliekaní sú v bližšom kontakte. Zaujímavé, že mladšia dcéra ich dostala len raz, a to majú spoločnú detskú izbu, dokonca spávajú s hlavami pri sebe. Mladšia má však podstatne menej vlasov a sú jemnejšie. Neviem, či to súvisí aj s tým.“

Keby sa rodičia pravidelne venovali prezeraniu vlasov svojich potomkov, nemuseli by vypuknúť doslova epidémie vší na niektorých školách. Rodičia však často neberú dosť vážne upozornenia školy, že sa v kolektíve objavil tento parazit, nevenujú sa preventívnym opatreniam a ak aj odstránia živé vši z vlasov dieťaťa s pomocou špeciálnych prostriedkov, následne dôkladne nevyčešú hnidy s pomocou hustého kovového hrebeňa.

„Osobne nemám dobrú skúsenosť s prípravkami proti všiam, ktoré výrobcovia prezentujú ako šetrné, hypoalergénne, nevysúšajúce pokožku. Spomínam si, ako som raz jeden dcére naniesla na hlavu, namiesto odporúčanej hodiny som jej ho nechala pôsobiť dve. Následne som jej osprchovala vlasy a našla som tučnú, živú voš, ktorá sa jej na hlave prechádzala ako po výdatnom wellnesse. Odvtedy používam len šampón z radu tých chemických, ktorý obsahuje kyselinu octovú. Áno, byt mi celý dva dni smrdí po octe a prípravok veľmi vysuší pokožku aj vlasy. Vši poctivo vyčesávam, hnidy pukám prstami, živé totiž puknú. Na druhý, tretí deň dcérke vždy vmasírujem do pokožky hlavy olivový olej, pretože kožu má červenú, rozdráždenú, škriabe sa tak, až si robí rany.“

Samotná voš síce neprenáša infekcie, ale rozškrabané, poráňané miesta sa môžu nakaziť choroboplodnými zárodkami (napr. zlatým stafylokokom) a môže vzniknúť druhotná, bakteriálna infekcia v podobe mokvajúceho ekzému. Nakazené deti môžu mať dokonca zdurené uzliny a pediater im musí predpísať antibiotiká.

Kontaktné jedy verzus oleje

Prípravky proti všiam sa delia na dve základné skupiny. Chemické prostriedky narúšajú nervovú sústavu vší a ide o kontaktné jedy. Tieto insekticídy môžu spôsobovať aj nežiaduce reakcie a nemali by ich používať tehotné, dojčiace ženy a malé deti. Niektorí odborníci sú dokonca proti používaniu chemických prípravkov v prípade všetkých detí. Problémom je to, že proti mnohým týmto špeciálnym šampónom sa už vši stali odolnými. Tak ako si baktérie budujú rezistenciu na antibiotiká, aj voš sa snaží zdokonaliť svoje prispôsobenie a dlhodobé či nesprávne používanie konkrétneho produktu spôsobuje vytvorenie rezistencie. Vytvoriť silný, účinný prípravok, ktorý zároveň neškodí zdraviu človeka, predovšetkým dieťaťa, je ťažké.

Chemické prípravky (insekticídy)
Jacutin, Diffusil H, Diffusil H Forte, Parasidose, Orthosan (predaj je zastavený, jestvuje len pre psov)
Mechanické prípravky (na báze olejov)
Paranit, Hedrin, Neemoxan, Capissan, Deparol, Barny´s Efective, Pedicap Oil, VšiVen, Ducray Itax, Wash-Away-Lice

Druhá skupina prípravkov hubí vši mechanickým spôsobom. Obsahuje rôzne oleje, ktoré prenikajú do dýchacieho systému tohto hmyzu a udusia ho. Výhodou je, že voš sa nestáva proti takýmto prípravkom rezistentnou, pretože odolnosť proti zaduseniu sa vybudovať nedá. Pri náleze vší vo vlasoch je potrebné urobiť aj nevyhnutné opatrenia v domácnosti. Denne treba vymieňať a pri vysokých teplotách prať a žehliť posteľnú bielizeň aj uteráky.

Potrebná je zvýšená celková hygiena všetkých členov domácnosti. Podobne treba vyprať alebo odvšivovacím prípravkom navlhčiť čapice, hrebene, goliere či šály. Hrebene a kefy je možné namočiť aj do roztoku s obsahom chlóru alebo postriekať sprejom na lezúci hmyz. Čo sa týka plyšových hračiek, vši sa na nich dokážu po istý čas udržať, ale nekladú tam vajíčka. Tiež sa odporúča postriekať ich dezinsekčným prípravkom (aj priamo sprejom na hubenie vší určeným na vlasy), nechať potrebný čas pôsobiť a následne ich vyprať pri najvyššej možnej prípustnej teplote.

Prípravok proti všiam navyše treba použiť presne podľa návodu, niektoré sa nanášajú každé tri dni, väčšina z nich vyžaduje opakovanie aplikácie o 6 – 10 dní (v závislosti od odporúčania konkrétnej značky) na zabránenie opätovnému zavšivaveniu. V tomto období sa totiž z prípadných zostávajúcich živých vajíčok môžu vyliahnuť larvy, ale nemali by stihnúť naklásť vajíčka. Základom úspechu je však ručne vyčistená hlava. Uvoľnenie hníd napomáha osvedčený recept starých mám – octový roztok. „Vší sme sa zbavili pomerne rýchlo, dva týždne však trvalo, kým som dcére vytiahla z vlasov poslednú hnidu,“ spomína Lenka. Vši sprevádzajú ľudstvo odnepamäti. Ak máme doma školáka či škôlkara, treba byť v strehu.

Čo je to voš a zavšivavenie (pedikulóza)

  • Voš detská (vlasová, hlavová) žije najčastejšie vo vlasoch detí.
  • Ústne ústrojenstvo má prispôsobené na bodanie a sanie. Živí sa prúdiacou krvou, potravu prijíma každé 2 – 3 hodiny.
  • Samička žije 6 – 8 týždňov a denne kladie niekoľko vajíčok, za 3 týždne trvajúci život ich nakladie 100 – 140 ks.
  • Z vajíčok sa liahnu larvy a následne dospelé vši, celý tento vývoj trvá asi 20 dní.
  • Vajíčka (hnidy) zostávajú vo vlasoch aj po vyliahnutí vší. Živé hnidy sú žltobiele, po vyliahnutí sú priesvitné.
  • Bodnutie všou je príčinou svrbenia a často úporného škriabania sa vo vlasoch (predovšetkým v noci na dobre prekrvenej oblasti za ušami a na zátylku).
debata chyba