Fluoridácia – základ zdravých zubov

Starostlivosť o detské zuby neradno podceňovať. Každodenná starostlivosť sa začína už pri prvom mliečnom zube.

22.05.2012 14:00
dieťa, zuby, kefka, úmývanie zubov, pasta Foto:
Detská zubná hygiena si vyžaduje špecifický prístup.
debata (2)

Mliečne zuby majú totiž vo vývoji chrupu nezastupiteľnú úlohu – držia miesto pre trvalé zuby a ovplyvňujú rast čeľuste a sánky. Ak dieťa predčasne príde o svoj mliečny chrup, trpia aj trvalé zuby. Detská zubná hygiena si preto vyžaduje špecifický prístup.

Podľa pediatrov je pre zdravie zubov už od detského veku potrebný dostatočný prísun flouridových iónov. Klinické štúdie potvrdili, že fluoridy, zvlášť ich organická forma – aminfluoridy obsiahnuté v detskej zubnej paste, ústnej vode i géli – majú vysokú účinnosť proti zubnému kazu. Ich schopnosť remineralizovať zubnú sklovinu, dokonca zastaviť aj tvorbu začínajúceho sa zubného kazu, dokazuje ich nezastupiteľnú úlohu, najmä v prevencii zubného kazu.

U detí od šiesteho roku, teda v čase, keď sa začína výmena zubov, je dôležitá nielen každodenná starostlivosť o zuby, ale aj intenzívna fluoridácia. Ako intenzívnu liečebnú kúru deťom od 6 rokov odporúčajú zubní lekári používať raz do týždňa, najlepšie v nedeľu, gél – nedeľné menu pre zuby. Namiesto zubnej pasty sa nanesie na zubnú kefku asi jeden cm gélu s vysokou koncentráciou aminfluoridu. Zuby je ním vhodné čistiť asi 2 minúty. Vyššia koncentrácia aminfluoridu umožňuje intenzívnejšie hojenie začínajúcich sa kazov a vytvrdzovanie skloviny.

Čo mliečnym zubom neprospieva

  • sladkosti – je dôležité obmedziť ich príjem na minimum. Vysvetlite blízkym aj známym, že je lepšie, ak namiesto čokolád a cukríkov prinesú dieťaťu ovocie. Sladkosťami sú aj presladené nápoje a džúsy.
  • úrazy – hrozia od útleho veku, keď sa dieťa učí chodiť, neskôr pri rôznych hrách, bicyklovaní, lyžovaní a podobne.
  • medový cumlík – ak svojmu dieťaťu namáčate cumlík do medu, môže sa stať, že bude mať pokazené mliečne zuby.
  • dojčenská fľaša – dlhodobé a časté pitie cez cumlík zúbkom neprospieva, je lepšie, ak dieťa naučíte piť z pohára čo najskôr.
  • nedostatočná hygiena – umývať treba už zúbky dieťaťu, ktoré má prerezaný jeden či dva zúbky. Stomatológovia radia už novorodencom vytierať ústočká gázou, aby si zvykli na pocit čistých úst. Zúbky stačí spočiatku čistiť gázou alebo čistou vreckovkou omotanou okolo prsta, prípadne pomocou náprstnej kefky a neskôr prejsť na detské zubné kefky podľa veku dieťatka.

Aká by mala byť prevencia podľa veku

  • od dovŕšenia jedného roka života do troch rokov diagnostika a terapia zubného kazu na mliečnych zuboch, určenie nánosov bakteriálneho plaku v šesťmesačných intervaloch; u rizikových detí doplnenie diagnostiky o vyšetrenie testu rizika kazivosti chrupu zo sliny ihneď po dovŕšení jedného roku života
  • od troch do piatich rokov – diagnostika a terapia zubného kazu v polročných intervaloch
  • od piatich rokov – diagnostika zubného kazu raz za pol roka; u rizikových detí rozšírenie diagnostiky o test rizika kazivosti chrupu zo sliny, ako ochrany trvalých zubov; u detí, ktoré dovŕšili v sledovanom roku päť rokov života, vypočítanie percenta detí bez prítomnosti zubného kazu a jeho následkov
  • od šiestich do osemnástich rokov života – diagnostika a terapia zubného kazu v polročných intervaloch; u dvanásť- a pätnásťročných detí stanovenie indexu kazivosti chrupu
  • po osemnástom roku sa odporúča preventívna prehliadka 2-krát do roka.

Zdroj: Odborné usmernenie na včasnú diagnostiku zubného kazu u detí a dorastu MZ SR

2 debata chyba