Čas strávený pred obrazovkami je najvyšší v histórii, vedie k obezite

Psychológovia rodičom odporúčajú, aby svojim deťom nedovolili tráviť príliš veľa času pred obrazovkami televízorov, počítačov či mobilných telefónov.

24.05.2012 14:00
lupienky, čipsy, kola, cola, kofola, televízor,... Foto:
K obezite vedie aj vysedávanie pred televízorom namiesto pohybu.
debata

Podľa lekára Arica Sigmana je denný limit dôležitý rovnako ako napríklad pri konzumácii soli či pití alkoholu. Rodičov teda vyzýva, aby svojich potomkov prísnejšie kontrolovali.

Sigman varuje, že čas strávený pred obrazovkami je najvyšší v histórii, keďže deti ich majú doma v priemere päť. Často dokonca používajú viaceré naraz, napríklad sa hrajú so smartfónom pri pozeraní televízie. Toto vedie k sedavému životnému štýlu a následne k obezite a chorobám ako diabetes či zlyhávaniu srdca.

Podľa Sigmana dokonca existuje riziko, že príde k poruchám vývoja detského mozgu. Ukázalo sa totiž, že mozgy tých, ktorí často hrajú počítačové hry, sa od tých ostatných odlišujú. Nie je však známe, či to je dôsledok alebo predpoklad hrania hier. „Či už sú deti skutočne závislé od technológií s obrazovkami alebo nie, veľa z nich ich používa pričasto a vytvorili si na ne nezdravý návyk,“ vysvetlil pre BBC Sigman, podľa ktorého by deti do troch rokov mali mať k obrazovkám len minimálny prístup. Do veku sedem rokov odporúča maximálne hodinu a pol a do 18 rokov najviac dve hodiny.

debata chyba