Aj deti majú svojho urológa

Prečo sa slovo "urológia" spája častejšie so staršími osobami? Podľa urológa, doc. MUDr. Jozefa Marenčáka, Phd. je to len asociácia, ktorá sa vytvorila tým, že celá šírka urológie sa prezentuje nedostatočne.

24.05.2013 06:00
urológ, vyšetrenie u urológa Foto:
Zápaly a kamene, s ktorými deti s rodičmi vyhľadajú urológa, sú časté.
debata

„Urológia nie je taký starý odbor, ale zaoberá sa chorobami a problémami urologického traktu a u mužov aj pohlavného traktu od narodenia až po smrť. Znamená to, že sprevádza človeka tak, ako interná medicína, ako všetko ostatné,“ povedal ďalej urológ.

Svojho, detského urológa navštevujú aj malí pacienti. Podľa doc. Marenčáka je urologická starostlivosť o deti na Slovensku na vysokej úrovni. Pediatri, všeobecní lekári a gynekológovia deti sledujú, sonograficky ich vyšetrujú a anomálie, napríklad na močových cestách sa skoro odhalia a okamžite riešia. Ak sa jedná o dieťa do troch rokov, tak v špecializovaných centrách.

Deti trápia rôzne anomálie, napríklad zostúpené semenníky, ktoré je potrebné rýchlo korigovať, vraví sa, že na to, aby bola zachovaná fertilita, možnosť mať v budúcnosti rodinu, tak do jedného roka dieťaťa, hovorí urológ. Takisto semenník, ktorý ostáva v slabinovom kanáli, je náchylný a oveľa častejšie vzniká u takýchto semenníkov nádor. Nasledujú aj zmeny vyústenia močovej rúry na pohlavnom úde, hypospádie (keď močová rúra vyúsťuje v oblasti spodnej strany penisu) a epispádie (močová rúra vyúsťuje na vrchnej strane penisu). Urológ sa s nimi nestretáva bežne, ale postihujú určitú časť detskej populácie a sú skutočne veľmi problematické.

Čo ďalej trápi deti, ktoré zavítajú s rodičmi k detskému urológovi, sú aj zápaly a kamene. Tie sú u detského pacienta časté. Tým, že je špeciálny, malý a tým pádom má svoje špecifiká, liečba sa síce nelíši od liečby dospelých, ale nástroje a prístup musí byť iný, zhodnotil MUDr. Marenčák.

debata chyba