Potrebujete zmraziť spermie?

Počet neplodných párov rastie v Čechách aj na Slovensku. Problémy počať má takmer každý šiesty pár. Kým predtým sa s týmto problémom stretávali skôr ženy, v posledných piatich rokoch sa príčina presúva skôr na mužov.

29.05.2013 06:00
plodnosť, neplodnosť, oplodnenie, spermia, spermie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pred dvadsiatimi rokmi sme riešili neplodnosť u 70 % žien a 20 % mužov, teraz sa to však obrátilo. Momentálne prichádzajú na kliniku páry, u ktorých je neúspešná snaha o otehotnenie v 50 % problémom na strane muža,“ vysvetľuje riaditeľ najväčšej kliniky reprodukčnej medicíny v ČR REPROFIT International MUDr. Marek Koudelka, ktorá má pracoviská v Brne a v Olomouci.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má mať zdravý muž 15 miliónov spermií na mililiter ejakulátu. Pôvodná hranica normálneho spermiogramu sa musela z pôvodných 40 miliónov na mililiter z roku 1990 znížiť na normu 15 miliónov v roku 2010. Vlani na klinike evidovali spomedzi všetkých vyšetrených až 85 percent mužov s patologickým spermiogramom. „Dokonca stúpa počet mužov, ktorí majú taký zlý spermiogram, že ich spermie nie je vôbec možné použiť na oplodnenie,“ hovorí MUDr. Koudelka.

Príčin rastúcej mužskej neplodnosti je celý rad – vplyv majú ochorenia prekonané v detstve, znečistené životné prostredie, nezdravý životný štýl. Jedným z problémov modernej doby sú aj nesprávne stravovacie návyky. „Svoju úlohu v mužskej potencii zohráva aj vek, hoci menej významnú ako v prípade žien. So zvyšujúcim sa vekom potenciálnych rodičov klesá kvalita vajíčok i spermií. Ak by tento trend pokračoval, dočkáme sa aj toho, že muži budú nútení dávať si spermie zmraziť v mladom veku, keď ešte majú potrebnú kvalitu.“

Vzhľadom na tieto skúsenosti z vývoja v posledných rokoch odporúčajú lekári z centier reprodukčnej medicíny mladým mužom, aby si dali urobiť spermiogram. „Predovšetkým tým, čo majú sedavé zamestnanie a rozhodne v prípade profesií ako IT špecialista, úradník alebo pracujúcim v prostredí s rizikom úrazu či so zvýšenou toxicitou. Pri týchto profesiách by vraj bolo vhodné dať si zmraziť spermie a uchovať ich v kryobanke. Náklady sú vzhľadom na možnosti, ktoré to v budúcnosti prinesie, veľmi nízke,“ dodáva odborník.

REPROFIT

  • V roku 2012 urobila klinika najviac výkonov asistovanej reprodukcie v ČR, a to takmer 2 800 liečebných cyklov. Je to takmer trikrát viac, ako je priemerný ročný počet liečebných cyklov na ostatných klinikách v Čechách.
  • Na kliniku prichádzajú dve tretiny pacientov po neúspešnej liečbe na iných klinikách a v 65 % dopadne terapia úspešne. Miera otehotnenia bola v roku 2012 50,5 % a pri cykloch s darovanými vajíčkami 63,9 % na jeden pokus IVF.
debata chyba