Máte doma hyperaktívne dieťa? Vitajte v klube!

Hyperaktivita nie je zábavná, hoci také dieťa pôsobí milo, zlato. Rodičia to však vidia inak.

30.07.2013 14:00
hyperaktívne dieťa Foto:
Hyperaktívne dieťa.
debata

Situáciu komplikuje najmä fakt, že takéto dieťa má len veľmi malý záujem o konkrétnu vec. Má problémy s pozornosťou, je nepokojné a neposedné. A okrem toho, logicky, stále v pohybe.

Tieto príznaky môže mať dieťa s poškodením mozgu, no aj celkom zdravé. Príčinou hyperaktivity v ich prípade sú napríklad problémy v rodine. Odborníci na to poukazujú v prípade, že záchvaty sú pravidelné.

Hyperaktívne dieťa sa môže vyvinúť, ak sa mu nepáči, ako sa k nemu správajú učitelia, môžu ho šikanovať deti v škole, alebo sa mu nepáčia niektorí príbuzní, ktorých v detstve musí „zo slušnosti“ s rodičmi navštevovať. Za hyperaktivitou dieťaťa sa môžu skrývať aj hádky jeho vlastných rodičov alebo napätie.

Ako mu pomôcť?

Zúrivosť
Niektoré deti bývajú zúrivé, ak sa nedeje to, na čo práve majú chuť. Okoliu to dávajú najavo všakovakým spôsobom, len aby na seba upozornili. Ako by sa v tej chvíli mal zachovať rodič? Psychológovia sa zhodujú na tom, že by mal zachovať pokoj. A od pôvodnej myšlienky (častokrát opak toho, čo práve chce dieťa), by v žiadnom prípade nemali ustúpiť (nechať sa obmäkčiť – chyba!).

Zlé sny
Ťažko povedať, či zo zlých snov majú väčšiu traumu deti alebo dospelí. Ak sa to však dieťaťu prihodí, rodič by mu mal dať najavo, že je pri ňom. Hyperaktívne dieťa potrebuje pocit zázemia, že má rodičov, ktorí všetko odpustia a pochopia. Ak o sne chce dieťa hovoriť, dovoľte mu to.

Ešte viac aktivity
Hyperaktívne dieťa je stále v pohybe. Tak mu ho umožnite! Nielen pohyb ako taký, ale aktivitu. Viac ako iné deti potrebuje podnety, ktoré sa bude snažiť pochopiť, aby sa posunulo ďalej, aktivity, ktoré sa spájajú s učením. Z pohybu pomáha akýkoľvek, no najmä loptové hry. Pamätajte na to, že hyperaktívne dieťa nemôžete nechať „nudiť sa“. Akákoľvek tvorivosť je vítaná!

Rozprávaj, veľa
Hoci to niektorým rodičom, najmä po namáhavom dni v práci poriadne lezie na nervy, hyperaktívnemu dieťaťu pomôže aj to, keď sa poriadne vyrozpráva. Zabávajte sa s ním. Spomínajte si na predchádzajúci deň, pýtajte sa dieťaťa, čo sa mu najviac páčilo, čo sa naučilo, nechajte ho, aby vám porozprával podrobnosti o polievke, ktorú malo dnes v škôlke na obed.

Potraviny
Lekári zistili, že za hyperaktívnym správaním sa môže skrývať aj alergia na určité potraviny. Ak teda nezaberá žiadna z vašich snáh, navštívte s dieťaťom alergiológa.

Prevencia
Tak, ako každé ochorenie, aj hyperaktivite sa dá predchádzať. Najideálnejšie podmienky pre zdravý vývoj má totiž dieťa z usporiadanej rodine. Snažte sa maximálne, aby v tej vašej bol čo najväčší pokoj. A dieťa nekritizujte, ale naopak, motivujte pozitívnou pochvalou.

debata chyba
Viac na túto tému: #hyperaktivita