Ako cvičiť pri plochej nohe? Radia ortopédi

Má vaše dieťa plochú nohu? Ako jej predísť a ako s ňou ďalej cvičiť? Radia ortopédi.

12.02.2014 06:00
ploché nohy Foto:
Ploché nohy nie sú prekážkou na športovanie.
debata

Medzi bežné cviky patrí chôdza po nerovnom teréne v exteriéri alebo stimulujúcom (striedavo jemne pichľavom, studenom, mäkkom a podobne) povrchu v byte. Radia to odborníci (Blažena Brozmanová, Martina Frištáková, Ingrid Brucknerová a Milan Kokavec) v novej knihe Rodičia sa pýtajú ortopéda. Dopĺňajú, že na posilnenie lýtkových svalov je vhodná chôdza po špičkách, po pätách a po vonkajšej strane (po malíčkovom okraji) chodidiel. U väčších detí možno zakomponovať do cvičenia aj uchopovanie rôznych predmetov (vreckovka, ceruzka, loptička) prstami nôh. Efektívny je aj strečing svalov lýtka, cviky na udržanie rovnováhy na nestabilných plošinách alebo poskoky na tampolíne. Komplexnú inštruktáž zabezpečia odborní rehabilitační pracovníci. Okrem cvičenia priaznivo pôsobí aj oddych vo vhodných polohách, napríklad u detí s plochonožím, kolenami a pätami do X je to turecký sed.

Ktorý šport je vhodný?

Máloktorá diagnóza bráni športovaniu. Nie je ňou ani plochá noha. Ortopéd v knihe však upozorňuje, že ak je dieťa s plochými nohami obézne a vybralo si aktivitu, pri ktorej prevažne stojí (napríklad lukostreľba), musí mať vhodnú športovú obuv s optimálnymi ortopedickými vložkami. „Použitie ortopedických vložiek pre plochú nohu je veľmi účinné pri športoch typu korčuľovanie, lyžovanie alebo snoubording práve pre špeciálnu obuv (je neohybná), ktorá neumožňuje nohe voľný pohyb.“

Ortopédi sú presvedčení o tom, že podporiť dieťa v športe je vždy lepšie, ako ho nechať sedieť doma s ortopedickými vložkami za stolom pri počítači. Zhodujú sa na tom, že noha pre zdravý vývin musí byť v pohybe a primerane zaťažená. Pohyb totiž udržuje v napätí svaly, ktoré vplývajú na správne napätie väzov a potom na správny vývin kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ortopéd #plochá noha