Dotyk je pre dieťa životnou potrebou

Na kurz masáží dojčiat sa Ivana Bánová prihlásila ešte počas tehotenstva, pričom učila sa na bábike.

18.03.2014 06:00
masáž dojčiat Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keď sa jej narodila dcéra Johanka, ako prvorodička bývala často zúfalá. „Kurz mi v tom čase veľmi pomohol. Odrazu som vedela, ako sa dieťatka môžem dotýkať, čo nám obom prinesie potešenie,“ povedala Bánová pre Pravda.sk. Dodala, že po prvých dvoch mesiacoch chaosu si dcéru vďaka masáži začala konečne aj užívať. „Upokojila som sa. Cítila som, že niečo zafungovalo.“ Masáž dojčiat ju zaujala natoľko, že sa rozhodla spraviť si kurz prostredníctvom Medzinárodnej asociácie masáží dojčia IAIM, ktorá má pobočku vo viac ako štyridsiatich krajinách sveta, vrátane Slovenska. Ako inštruktorka učí na kurzoch mamičky masírovať svoje deti od dvoch mesiacov do jedného roka, prísť môžu aj tehotné ženy.

Na kurzoch zvykne Bánová zdôrazňovať, že bábätiek sa síce dotýkame, sú to však poväčšine obslužné činnosti, ktoré urobiť treba – bábätko prebaliť, nakŕmiť, okúpať či prezliecť. Avšak dotyku, ktorý je vyjadrením vzťahu, je menej, akoby naň „nebol čas“. Pravdaže, každá matka sa dieťaťa dotýka aj intuitívne – hladká ho. No nie je dotyk ako dotyk. Výskumy ukazujú, že ak by sme bábo hodinu len hladkali, mohli by sme ho prestimulovať a bolo by nepokojné, vybudené. „Rodičia chcú skôr opak, pokojné dieťa. Preto by mal byť dotyk pevnejší a plynulejší,“ upozorňuje Bánová. „Dotyk je nielen príjemný, ale pre dieťa je doslova životnou potrebou. Bez neho by sa psychomotorický vývin dieťaťa zabrzdil.“

Podľa Bánovej slov je vhodné pre bábätko spraviť niečo už pred pôrodom, napríklad naučiť sa masáž. Žena si tak viac uvedomí, že je tehotná a psychicky sa na to, čo príde, pripraví. S masážou potom môže začať hneď po narodení dieťatka. „Novorodenec bdie veľmi krátky čas, je krehký a vnímavý na dotyky. Stačí krátka masáž, len treba vedieť ako a koľko,“ spresnila inštruktorka.

Často upozorňuje na fakt, že po ôsmom mesiaci je pre dieťa prvoradý pohyb, je ním fascinované. Dieťa už nie je ochotné ležať pri masáži tak, ako si predstavujeme, ale netreba sa vzdávať, treba skúšať masírovať v rôznych, aj krkolomných polohách. „Takže ak dieťa neutečie alebo neodlezie preč a „drží“, hoci v sede sa hrá s hračkou, znamená to, že súhlasí s tým, aby sme ho masírovali.“

Masáž si užívajú dievčatá a chlapci rovnako. Foto: SHUTTERSTOCK
masáž dojčiat Masáž si užívajú dievčatá a chlapci rovnako.

V čom masáž pomáha?

Odbúrať stres
Detská masáž deťom pomáha spracovať množstvo každodenných podnetov, výborne pôsobí aj pri prechodoch, keď nastúpia do školy či do škôlky. V tom čase zažívajú väčší stres a potrebujú sa s ním vyrovnať.

Súrodenecká žiarlivosť
„Ak si to v rodine vedia zariadiť tak, že matka pomasíruje mladšieho aj staršieho, ujde sa lásky obom.“

Psychický prínos
Vyplýva zo vzťahovej väzby, ktorá sa vďaka masáži medzi matkou a dieťaťom posilňuje.

Bežné problémy
… ako je kolika, problémy so stolicou a vetríkmi, slabé priberanie na váhe, zlý spánok, plačlivosť a ostatné veci, ktoré mamičky často trápia.

Ďalšie plusy
Masáž dojčiat pôsobí aj na posilnenie imunity, úpravu svalového tonusu, zjemnenie pokožky, prerezávanie zúbkov. Mamičke pomáha lepšie porozumieť „reči“ dieťatka a môže podporiť tvorbu materského mlieka.

Nervová sústava
Masáž má efekt na celé telo. „Malé bábätká si ešte neuvedomujú telesné hranice, a preto je dobré pomasírovať celé telo, aby si uvedomili, že majú aj chrbát, hlavu, nohy aj chodidlá. Nervová sústava dozrieva cez dotyk,“ vysvetlila Bánová.

Medzi dievčatami a chlapcami vraj nie je žiaden rozdiel. Dotyky potrebujú rovnako. „Čudovali by ste sa, akí sú tí malí chlapci labužníci, ako si to vedia užiť,“ povedala Bánová. Svoju 9-ročnú dcéru Johanku masíruje dodnes. „Deti môžeme masírovať, kým nám to dovolia. Prirodzene, majú obdobia, kedy sa začnú hanbiť. Potom môžeme masírovať aj cez šaty, a neskôr masáž prispôsobiť masáži dospelých,“ odporúča.

Kurzy masáží dojčiat organizuje v menšej skupine od troch do ôsmich mamičiek, aby mali možnosť vymieňať si skúsenosti. Bánová uvíta páry, aj oteckov. Ženy tehotné, aj tie, čo už porodili. Inštruktorka rozdeľuje kurz na štyri časti, každé stretnutie trvá asi hodinu a pol. „Učím po častiach, aby sme brali ohľad na potreby detí a neprestimulovali ich, a tiež aby si mamičky všetko stihli zapamätať,“ vysvetlila inštruktorka, ktorá sa s matkami rozpráva aj o olejoch, vhodných na detskú masáž, o hygiene, manipulácii s dieťatkom, či o tom, ako zvládať detský plač.

Matka si od dieťaťa pýta pred masážou povolenie. Foto: SHUTTERSTOCK
masáž dojčiat Matka si od dieťaťa pýta pred masážou povolenie.

Zaujímavosťou je, že na začiatku masáže si matka malým rituálom pýta od dieťaťa povolenie na masáž. „Masírujeme, len keď je na to bábätko pripravené a chce – dá nám signál,“ povedala Bánová. Týmto spôsobom mamičky vyjadrujú dieťaťu rešpekt, vďaka ktorému sa cíti milované a prijímané presne také, aké je. Bábätko, ktoré bolo masírované, s veľkou pravdepodobnosťou nebude mať potrebu zraňovať sa a pomôže mu to aj neskôr, keď začne experimentovať so svojím telom v rámci partnerských vzťahov a prvých lások. A netýka sa to len tela, ale aj duše.

PhDr. Ivana Bánová je certifikovaná inštruktorka masáží dojčiat CIMI, venuje sa aj kraniosakrálnej terapii, metamorfnej technike aj klasickej masáži. Vedie aj cvičenia pre matky s deťmi od 1 do 3 rokov, organizuje odborné a zážitkové semináre z oblasti materstva a rodičovstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotyk #Ivana Bánová #masáž dojčiat