Zmrzlina po operácii mandlí je vhodná. Ale roztopená a nie kyslá

V osemdesiatych rokoch lekári vyberali mandle, dá sa povedať „húfne“. Napríklad, ak dieťa opakovane bojovalo s angínou.

23.04.2014 13:00
mandle Foto:
Krčné a zväčšené nosohltanové mandle dnes lekári vyberajú v celkovej anestézii.
debata (1)

„Stále sa zisťujú časté príčiny ochorenia mandlí, Waldayerovho kruhu či častých angín,“ povedala pre Pravda.sk detská otolaryngologička, MUDr. Alena Staníková, PhD. „U niekoho je príčinou znížená imunita po prekonaní infekčnej mononukleózy, ktorá sa v populácii rozširuje. Kedysi sa totiž označovala ako choroba milencov, teraz postihuje rovnako starších ľudí, ako deti v škôlkach,“ objasnila. Aj vírusové ochorenia môžu vážne narušovať imunitný systém. „A potom prvý bacil, ktorý okolo takéhoto dieťaťa prejde, pri imunodeficite dostane infekciu povedzme biogénnym streptokokom a dostane hnisavú angínu,“ opísala jednu z možností lekárka. Dnes sú známe kritéria, podľa ktorých sa mandle vyberajú. Je ich dosť a rozhodujú o nich ORL lekári.

„Krčné a zväčšené nosohltanové mandle vyberáme v celkovej anestézii,“ vysvetlila MUDr. Staníková, ktorá sama mala zlé skúsenosti s vyberaním mandlí. „Môžem povedať, že si pamätám všetko a niekedy podľa toho operujem (úsmev).“ V prípade, že rodičia majú vážny záujem o lokálnu anestéziu, lekári im vyhovejú. Bolesť po operácii pacient cíti tak či tak. Zmierňujú ju len analgetiká, podávané v infúziách.

Sú súkromné centrá, kde je vyberanie mandlí jednodňovou záležitosťou – jednu noc pacient prespí a na druhý deň ide domov. No v detskej fakultnej nemocnici je dieťa hospitalizované až 3–4 dni. „Dieťa v nemocnici ostane 1–2 noci, podľa toho, ako toleruje jedlo, či po operácii nezvracia, či nemá bolesti,“ informovala doktorka Staníková. Dodala, že čím je dieťa menšie, tým ľahšie bolesť znáša.

Ona osobne by vyberanie mandlí určite nedala do kategórie „operácia na vrátnici“. „Ja určite nie (smiech). Lebo aj pri operáciách, ktoré sa robia často, môže prísť k závažným komplikáciam a poraneniam či ťažkým krvácaniam.“ Stalo sa tiež, že pacient po tonzilotómii vykrvácal a umrel. „Týchto komplikácií sa bojíme všetci, čo operujeme,“ uzavrela lekárka.

Mýty okolo mandlí

  • odpovedá MUDr. Alena Staníková

Kedysi sa hovorilo, že operácia mandlí nič nezmení. Ak sa totiž vyoperujú, zápal prejde na priedušky. Je to pravda?
Úlohou krčných mandlí je zachytávať baktérie a vírusy a zabrániť prenikaniu infekcie do dolných dýchacích orgánov. Ak sú preč, náchylnosť k infekcii dolných dýchacích orgánov môže byť väčšia. Ale nie je pravidlom, že keď lekár vyberie mandle, pacient bude mávať časté zápaly priedušiek či priedušnice.

Zmrzlina po operácii – je vhodná?
Kedysi sa dávala po operácii za odmenu, pretože chladné zmierňuje bolesť. Určite však neodporúčame cucať po operácii ľad, pretože sliznica je fragilná, po operácii poranená, takže sa nedá predpokladať, čo s ňou extrémna teplota urobí. Zmrzlina po operácii je vhodná roztopená a nie kyslá. Kyslé jedlá po operácii nie sú vhodné – kyslosť rozpúšťa tromby a riziko krvácania je tým pádom väčšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mandle #angína #oslabená imunita