Okolo vnútromaternicových teliesok sú stále rôzne mýty

Priemerný vek prvého pohlavného styku žien v západných európskych krajinách je 16 rokov, pričom vek prvorodičiek sa neustále posúva.

08.05.2014 06:00
tehotná žena, tehotné brucho Foto:
Podľa štatistiky je až 41 percent tehotenstiev nechcených.
debata

Aktuálne je v Európe na hranici 29 rokov. Situácia na Slovensku je podobná. Slovenky začínajú intímne žiť okolo osemnástky, rodiť začínajú v priemere ako 27-ročné.

V porovnaní s minulosťou ženy odďaľujú materstvo v období svojej najvyššej fertility. Dôvodom sú najčastejšie kariéra či finančná situácia. Gynekologička a pôrodníčka MUDr. Petra Oťapková-Vlčková,PhD. z gynekologickej ambulancie FED GYN v Senci radí ženám voliť reverzibilnú metódu, aby sa fertilita objavila hneď, “ako sa objaví princ na bielom koni”. Dodala, že lekárov a medicínsku verejnosť by malo zaujímať, aby žena benefitovala okrem antikoncepčného účinku aj z ďalších pozitív, ako sú napríklad redukcia krvných strát či prevencia chudokrvnosti. Žena, ktorá užíva antikoncepciu, je tiež ušetrená bolesti pri menštruácii, pričom antikoncepcia podľa Oťapkovej slov úspešne ovplyvňuje aj diagnózy ako sú adenomyóza či endometriálna hyperplázia.

Hoci na Slovensku je najviac využívaná metóda ochrany tabletková hormonálna antikoncepcia, pozitíva, ktoré žene prináša, sú podmienené dôslednosťou a presnosťou pri užívaní. “Možno až polovica neplánovaných tehotenstiev vyplýva z chýb užívania antikoncepcie. Štúdie potvrdili, že táto chybovosť v užívaní narastá s klesajúcim vekom,” skonštatovala ďalej doktorka. Podľa štatistiky je až 41 percent tehotenstiev nechcených.

Vhodnejšou formou antikoncepcie, ktorá sa neviaže na žiadnu pravidelnosť a užívanie, je vnútromaternicové teliesko. Za to, že táto metóda ochrany ešte stále nie je veľmi rozšírená, môže mýtus, ktorý si teliesko nesie z minulosti. Historicky prvýkrát ako vnútromaternicové teliesko bolo použité hodvábne vlákno, no následne veľmi negatívnu reklamu tomuto systému spravilo teliesko Dalkon Shield. Obsahovalo vlákna, po ktorých sa baktérie “šplhali” do maternice, dôsledkom čoho vznikali zápalové ochorenia v oblasti malej panvy. To viedlo až k fatálnym prípadom a otrave krvi. “Napriek tomu, že technológie idú dopredu a používajú sa úplne iné systémy a vlákna, tento mýtus ostáva. Obávam sa, že nielen u laickej verejnosti, ale aj medzi kolegami,” skonštatovala gynekologička.

Prvá generácia vnútromaternicových teliesok je podľa Oťapkovej prekonaná. Ide o nemedikované telieska založené na poleyetylénovej báze – krúžky, špirály či slučky. “Ja osobne ako lekár som sa s nimi už nestretla.”

Druhogeneračné telieska sú medikované. Obsahujú zinok, meď alebo iný kov.

Tretia generácia vnútromaternicových teliesok má oveľa vyššiu spoľahlivosť a ďalšie benefity. Obsahujú hormón gestagénového typu, ktorý pôsobí len lokálne. Hormón, ktorý sa tu uvoľňuje, potláča rast endometria (sliznice výstelky maternice). Ďalším efektom je zahusťovanie cervikálneho hlienu, ktorý spermiám sťažuje prechod cez krčok a samotný vstup do maternice. Spoľahlivosť týchto vnútromaternicových systémov, ktoré uvoľňujú uvedený hormón, je vysoká. Pearlov index je 0,33. Ide o index spoľahlivosti antikoncepcie, ktorý uvádza podiel otehotnení na 100 žien, užívajúcich danú metódu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vnútromaternicové teliesko #nechcené tehotenstvo