Arómaterapia pre tehotné: Pomáha citrón, levanduľa či čajovník

Jana Bočová v minulosti využívala arómaterapiu aj na pôrodnej sále v Brne, kde pracovala ako pôrodná asistentka.

19.05.2014 06:00
aromaterapia Foto:
Arómaterapia nie je paveda. Vážne ju berú aj niektorí lekári.
debata

„Niektoré silice sme používali na uľahčenie pôrodu. Ako zdravotníčka skutočne vidím, že s liekmi to preháňame. Človek niekedy zje tabletku a má pocit, že si vyrieši súčasnú situáciu. Už však nepremýšľa nad tým, ako môže ovplyvniť jeho zdravotný stav a že môže mať aj nežiadúce účinky,“ povedala na konferencii Umenie byť ženou.

Arómaterapia sa začala medicínsky skúmať v 20. storočí. Dnes už sú štúdie, ktoré dokazujú, že skutočne funguje, nejde o pavedu, vážne ju berú aj niektorí lekári. Bočovú oslovila, pretože využíva terapeutické pôsobenie silíc, ktoré pochádzajú z prírody. „Nie je tam chémia, ale látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v niektorých častiach rastlín – v plodoch, stonkách, listoch, koreňoch, semenách či kvetoch,“ skonštatovala. Ako ďalej informovala, silice sú až 50–70-krát silnejšie než bylinka. Jednu kvapku mätového oleja v pohári s vodou prirovnala k tridsiatim šálkam mätového čaju. Silice majú vplyv aj na psychiku. Podľa Bočovej slov sú totiž esencie, po ktorých sa nám bezprostredne po pričuchnutí zlepší nálada. Vdych nosom je totiž najkratšia cesta do mozgu.

Ale pozor! Olej musí byť stopercentný, bez konzervantov a ďalších chemických látok. Dôležitým aspektom tiež musí byť možnosť vnútorného užívania. Za najrýchlejšiu cestu do krvného obehu pri arómaterapii sa považuje inhalácia. Pri nádche či chrípke je dobré vziať si hrniec s vodou a nakvapkať doň štyri kvapky určitej esencie. Arómaterapii by sa mali vyhnúť epileptici, ľudia s vysokým krvným tlakom a nádorovými ochoreniami.

Čo ovplyvňuje?
Arómaterapiou možno ovplyvniť imunitný systém, bolesť, respiračné choroby a zažívacie problémy. Avšak v prvom trimestri musia byť tehotné ženy opatrné. Niektoré olejčeky sa v tom čase vôbec neodporúčajú. Ako uviedla Bočová, mohli by dokonca spôsobiť spontánny potrat, to by sa však museli využiť v obrovských dávkach. Reč je o klinčeku a škorici, ktoré sa používajú napríklad vo vianočných zmesiach. Nebezpečné sú obzvlášť v masážnych olejoch. Rozmarín sa využíva pri respiračných ochoreniach, považuje sa za najsilnejšie prírodné antiseptikum, prirovnávané k antibiotikám. V prvom trimestri sa mu treba rozhodne vyhnúť.

Tri základné oleje
Mäta, citrón a levanduľa by určite v základe arómaterapeutickej domácej lekárničky rozhodne nemali chýbať. Riešia najzákladnejšie problémy aj psychický stav.

Levanduľa
Má obrovský vplyv na psychiku," spresnila Bočová. Dodala, že sa používa aj pri meditáciach či relaxácii. Umožňuje zbaviť sa emocionálnych blokov, znižuje úzkosť a depresiu. Použiť sa dá aj pre aktívne, dráždivé a plačlivé bábätká. Levanduľa ich určite upokojí. Negatívne reakcie na pokožke sú vylúčené, keďže sa samotná levanduľa používa na spáleniny, ekzémy, lupienku a podobne.

Citrón
Môžu ho používať aj tehotné. „Jedna kvapka z citrónovníka ráno v pohári je úžasná vec na naštartovanie metabolizmu. Citrón podporuje prirodzenú imunitu, používa sa aj pri infekčných chorobách, zápale dýchacích ciest, podporuje funkciu pečene, detoxikuje telo a zlepšuje koncentráciu,“ vymenovala Bočová jeho účinky. Citrón možno použiť aj pri zadržiavaní vody v tele a pri ranných nevoľnostiach. Ak je žene počas tehotenstva zle od všetkého, na čo sa len pozrie, Bočová odporúča kombináciu troch éterických olejčekov – citróna, grapefruitu a koriandra. Z každej esencie sa odporúča kvapnúť kvapku na vreckovku a mať ju neustále pri sebe, prípadne si olejčeky vziať do práce. „Len čo budete mať pocit, že na vás niečo lezie, alebo vám príde zle, pričuchnite si k nim. Dbajte na tri hlboké nádychy, aby vôňa dostala šancu ovplyvniť váš stav,“ radí Jana Bočová. Jednou z možností je aj mať vymenované olejčeky nakvapkané na nočnom stolíku.

Čajovník a eukalyptus
Aj tieto oleje sa odporúčajú v prvom trimestri – napríklad pri pocitoch na odpadnutie. Možno ich nakvapkať do odparovača alebo inhalovať. Majú antiseptické účinky, eukalyptus sa používa pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo pri upchatých dutinách. „Keď pocítite prvé príznaky chrípky či nádchy a zle sa vám dýcha, dajte si do horúcej vody štyri kvapky, prehoďte cez hlavu uterák a desať minút inhalujte,“ radí tehotným ženám Jana Bočová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aromaterapia #citrón #levanduľa #mäta