Predčasne narodené deti sú rizikovou skupinou pre RSV vírus

Respiračný syncyciálny vírus (RSV) je jeden z mnohých, ktoré sú najčastejšou príčinou infekcie dýchacích orgánov u detí.

04.11.2014 06:00
RS vírus, predčasne narodené deti, inkubátor Foto:
Predčasne narodené deti patria do rizikovej skupiny.
debata

Ako vysvetlila MUDr. Jaroslava Orosová, primárka Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave, tento vírus sa šíri nielen vzduchom, kašľom a kýchaním, ale môže sa preniesť aj cumlíkom, fľaškou, odevom, ceruzkou či fonendoskopom. “To je na ňom nebezpečné,” dodala. Zákerné je, že sa môže šíriť aj niekoľko týždňov. Domov ho pokojne môže priniesť mladšiemu súrodencovi starší, ktorý navštevuje kolektív, povedzme materskú školu.

Výskyt v Európe

V jednotlivých krajinách Európy existujú lokálne inštitúcie, ktoré zbierajú informácie o výskyte tohto vírusu. Tie sa potom zasielajú do európskeho centra, kde sa zároveň sleduje aj výskyt chrípky v jednotlivých krajinách. Na Slovensku, žiaľ, takáto inštitúcia neexistuje. “Vlani, ak sa niečo skýrvalo pod chrípkou a nebolo vyšetrené, pokojne to mohol byť aj RS vírus,” skonštatovala lekárka. Na Slovensku sú však pracoviská, ktoré si robia vlastný prehľad výskytu vírusu. Na detskom oddelení v Poprade mali najväčší vo februári a v marci, pričom malý bol v januári. MUDr. Orosová pripomenula, že sa jedná o tzv. sezónny vírus (jeseň, zima, skorá jar). V lete sa v podstate nevyskytuje.

Rizikové skupiny detí

Predčasne narodené deti
“Treba si uvedomiť, čo je predčasne narodené dieťa. Tehotenstvo trvá 38 až 40 týždňov. Predčasne narodené dieťa môže byť aj ľahko nezrelé, keď sa narodí do 37 týždňa a váži okolo 2–2,5 kg,” objasnila detská pneumologička. Extrémne nezrelé dieťa sa narodí od 24–28 týždňa tehotenstva, čiže v 6. mesiaci. “Hranica prežitia nedonoseného dieťaťa na Slovensku je 24. gestačný týždeň. Také dieťa má asi pol kila, keď sa narodí, teda jeho schopnosť prežiť je veľmi malá. Vďaka neonatologickým pracoviskám, ktoré sú na vysokej úrovni, tieto deti nám prežívajú. Majú samozrejme kopec problémov a jedným z nich je aj ochorenie respiračné alebo ochorenie pľúc.”

Pripomeňme, že počet nedonosených detí na Slovensku stúpa, aktuálne sa toto číslo vyšplhalo na sedem percent z celkového počtu narodených detí a do roka je to asi 4–5 tisíc detí. Tieto deti majú nezrelé pľúca (pľúca dozrievajú až okolo 36. týždňa tehotenstva). To je dôvodom toho, že tieto deti musia mať po narodení intenzívnu starostlivosť, častokrát za ne dýchajú prístroje a to spôsobí ochorenie pľúc, ktoré nazývame bronchopulmonálna dysplázia.

Deti, ktoré navštevujú predškolské zariadenia

Deti vystavené nepriaznivým vplyvom prostredia

Deti s vrodenou chybou srdca
Do roka sa ich narodí cca. 500. Ich prežívanie je pomerne slušné vzhľadom na to, že máme na Slovensku špičkových detských kardiochirurgov, tvrdí MUDr. Orosová.

Prejavy RSV infekcie

Dieťa prestane dýchať
Čím je dieťa mladšie, tým je priebeh ochorenia horší. Malé deti sú, žiaľ, ohrozené tzv. syndrómom náhleho úmrtia. Dieťa z ničoho nič prestane dýchať. Matkám, ktoré používajú monitor dýchania, začne prístroj alarmovať.

Apatia a podráždenosť
Ďalším prejavom môže byť aj apatia dieťaťa. Nechce piť, jesť, málo sa hýbe, plače, alebo je naopak až príliš podráždené a plače veľa. Môže a nemusí to byť spojené s teplotou, s výtokom nosa a malátnosťou.

Pískanie na diaľku
Rodičia prídu s tým, že ich dieťa pri dýchaní píska. Pískanie na prieduškách je prejav zápalu priedušiek, ktoré sú zúžené. Práve tento vírus spôsobí zúženie.

Detská pneumologička Orosová upozorňuje, že na toto ochorenie sa aj zomiera. “Vlani nám zomrelo 3–5-ročné dieťa, ktoré bolo nedonosené. Priebeh ochorenia bol rýchly a aj napriek tomu, že za dieťa dýchali prístroje, nepodarilo sa ho zachrániť.”

Prevencia

Ako predchádzať tejto infekcii? Imunoprofylaxiou. “Na rozdiel od bežného očkovania, do organizmu vpravujeme hotové obranné protilátky. Tie sa naviažu na miesta buniek v tele, ktoré by inak obsadil RSV. Ten ak sa potom dostane do organizmu, nemá na čo naviazať, čo je výhoda celého procesu,” opísala MUDr. Orosová. Imunoprofylaxia je vo forme injekcií a keďže účinok trvá len mesiac, musí ich dieťa dostať počas celej sezóny, čiže päť injekcií do svalu. “Robíme to dvanásť rokov, deti to dobre znášajú, nemajú žiadne vedľajšie komplikácie.”

Zaujímavosti o RSV v číslach

Na koži RS vírus prežíva 20 minút, na povrchu kuchynskej linky až 6 hodín

Človek s dobre fungujúcou imunitou vylučuje RS vírus ešte 7 dní potom, ako infekciu prekonal

V Európe je u detí mladších ako 2 roky RSV príčinou hospitalizácie približne v 45 % prípadov infekcie dolných dýchacích ciest

Bronchiolitída (zápal priedušničiek) spôsobená RS vírusom je najčastejším dôvodom hospitalizácie detí mladších ako 2 roky (v porovnaní s bronchiolitídami inej etiológie vyžaduje tiež častejšiu potrebu hospitalizácie dieťaťa na jednotke intenzívnej starostlivosti

Po podaní špecifickej protilátky sa symptómy RSV infekcie, ako napríklad pískanie na prieduškách, vyskytli opakovane len u 6,4 % detí349 pozorova­ných

Na porovnanie v skupine 95 detí, ktorým nebola podaná účinná protilátka, dochádzalo k infekciám až u 18,9 % pozorovaných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #infekcia dýchacích orgánov #predčasne narodené dieťa #pískanie