Väčšinu predčasne narodených detí na Slovensku zachránia

Sedemnásty november je Svetovým dňom predčasne narodených detí. Podľa štatistiky sa predčasne na svete narodí jedno z desiatich detí.

17.11.2014 06:00
inkubátor, predčasne narodené dieťa Foto:
Matka je pre dieťa bezpečný prístav.
debata

O extrémne nezrelom novorodencovi hovoríme, ak sa narodí pred 28. týždňom tehotnosti. Veľmi nezrelý novorodenec príde na svet medzi 28–31 týždňom, stredne nezrelý medzi 32–33 týždňom a to dieťatko, ktoré sa narodí medzi 34–36 týždňom je už len “ľahko nezrelý novorodenec”. Pripomeňme, že priemerná normálna dĺžka tehotnosti je 40 týždňov.

Logicky, čím menšie dieťa a čím skôr sa narodí, tým je zraniteľnejšie. Prináša so sebou množstvo komplikácií, ktoré pre lekárov znamenajú veľkú výzvu a pre rodičov veľa stresov a problémov. Ak dieťa vyžaduje vysokošpeciali­zovanú starostlivosť, ktorá ak sa centralizuje v perinatologických centrách na špičkovej úrovni, dieťa má trikrát väčšiu šancu, že prežije. MUDr. Darina Chovancová, CSc., predsedníčka Nonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti SLS uviedla, že má oveľa menšie percento komplikácií.

Vo svete sa tieto pracoviská stavajú tak, že vedľa pôrodnej sály je jednotka intenzívnej starostlivosti. Sú to tzv. jednotky intenzívnej starostlivosti priateľské k matkám. Bezprostredne po cisárskom reze sú s posteľou odvezené k inkubátoru, kde im bábätko vyložia na telo. “Matka je pre dieťa bezpečný prístav. Dieťa vyšlo z jej lona, je na ňu naviazané, pozná ju. Navyše, čím viac matku zapojíme do starostlivosti o novorodenca, tým menej je vystavené riziku infekcii.”

Perinatologických centier, o ktorých je reč, je na Slovensku šesť. V Bratislave, v Nových Zámkoch, v Martine, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Ženu, ktorej hrozí predčasný pôrod, by mal gynekológ o tejto možnosti informovať. “Ak sa teda “predčasniatko” nenarodí v centre, lekári nemajú prístroje ani skúsenosti a výsledok bude oveľa horší. Navyše, dieťa zaťaží aj transport,” skonštatovala ďalej Chovancová.

Veľa podľa lekárkiných slov závisí aj od toho, v ktorom týždni sa bábätko narodí. Pravdaže, nabaľujú sa na to aj komplikácie, ktoré si dieťa prináša z prostredia v maternici. “Matka a dieťa sú od počatia jedna biologická jednotka a navzájom sa môžu ovplyvňovať. Dieťa si nevie udržať teplotu, nemá zrelé pľúca, zažívací systém, obličky… Všetky tieto problémy musíme stabilizovať a pomôcť mu preklenúť toto obdobie.” Až potom, keď je schopné samo existovať, lekári ho odovzdajú rodičom.

Podľa štatistiky je najviac úmrtí logicky u tých najmenších detí, niektoré nevážia ani tisíc gramov. Príčina úmrtia sa vždy analyzuje, aby lekári v budúcnosti vedeli, čo zlepšiť. Častou príčinou býva práve infekcia. Tretina detí má jedno ochorenie, ale desať percent detí má aj štyri diagnózy. Dobrou správou však je, že hranica prežívania sa zlepšuje, hoci so západnými európskymi krajinami sa stále nemôžeme porovnávať.

Predčasne narodené deti v číslach
Každé deviate dieťa na Slovensku sa narodí predčasne
Na Slovensku sa v ostatných rokoch rodí okolo 5000 detí predčasne.
Zvýšiť povedomie o tejto problematike má každoročne pomôcť Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si celý svet pripomína 17. novembra.
Najrizikovejšou skupinou sú novorodenci s hmotnosťou pod 1500 gramov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #predčasne narodené dieťa #perinatoloogické centrum #nezrelý novorodenec #inkubátor