Diagnóza FAS. Nemilé tehotenské promile

Fetálny alkoholový syndróm má škaredú skratku - FAS. Tento súbor vrodených chýb znamená rastovú retardáciu, poruchy funkcií centrálneho nervového systému, charakteristické črty tváre a mnohé ďalšie vývojové odchýlky. Pritom je to úplne zbytočné celoživotné postihnutie, pred ktorým dokáže každá matka ochrániť svoje dieťa. Stačí v tehotenstve nepiť alkohol.

20.11.2014 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
tehotenstvo, alkohol, víno Ilustračné foto.

„Zo všetkých látok, ktoré sa zneužívajú, vrátane heroínu, kokaínu, marihuany, má alkohol dosiaľ najvážnejšie účinky na plod,“ tvrdí sa v správe, ktorá bola vypracovaná pre americký Kongres. „Skratku FAS som prvýkrát videla v zdravotnej dokumentácii detí určených na adopciu z Ruska,“ hovorí Nikola Endrychová-Dudová, odborná asistentka v centre Avare v Stupave, ktorá je od roku 2008 náhradnou matkou piatich detí a zaujíma sa o problematiku FAS a riešenie špecifických potrieb, ktoré z tejto diagnózy vyplývajú.

„Bol to strašiak žiadateľov o adopciu, na ktorého charakteristické znaky a črty si mali dať pozor,“ pokračuje. „Úzka očná štrbina, chýbajúca brázdička medzi nosom a ústami, úzka horná pera, nízky vzrast, nízka hmotnosť, menší obvod hlavy a nezvratný vplyv na centrálnu nervovú sústavu, zmysly a mozog samotný. Veľká časť detí adoptovaných z Ruska vykazovala tieto charakteristické znaky a ich rodičia sa s vypätím síl usilovali o ich stimuláciu a rozvoj. Ako pracovníčka v oblasti medzinárodných adopcií som poskytovala podporné poradenské služby, hoci v porovnaní s dnešnými poznatkami o FAS som svojho času o tomto syndróme vedela veľmi málo. Spomínam si na dievčatko, Katarínu, s očarujúcimi očkami, pôvabným úsmevom, ktoré v šiestich rokoch takmer nehovorilo, malo neistú chôdzu, bolo živé až výbušné a ustavične ňou lomcovali emócie a impulzy, ktorým vôbec nevedelo odolávať.“

Príznaky FAS na tvári

úzke oči ďaleko od seba, krátky nos so širokým koreňom, deformácia ušných lalôčikov, úzka horná pera, chýbajúci žliabok medzi perou a nosom (philtrum), malý obvod hlavy

(Viac na www.fasyndrom.sk, www.promileinfo.sk)

Deviateho deviaty

V USA a Európe vzniká FAS približne u 0,2 až 1,2 narodených detí z tisíc. Pripomienkou prevencie týchto dôsledkov požívania alkoholu tehotnou ženou je už pätnásť rokov deviaty september, Medzinárodný deň povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme, počas ktorého sa v mnohých krajinách organizujú mnohé akcie pripomínajúce ničivé účinky „tehotenských promile“, niekde dokonca o 9.09 h zvonia zvony. Jeho posolstvom je odkaz, aby sa ženy počas tehotenstva zdržali akéhokoľvek množstva alkoholu, aby im na to prostredie, v ktorom žijú, vytváralo podmienky a podporovalo ich v tomto odhodlaní. Aj u nás sa v tento septembrový deň začala kampaň Zodpovedne tehotná, keď sa vo vybraných prevádzkach predávajúcich alkohol a vo vyše sto zdravotníckych zariadeniach distribuovali informačné letáčiky.

Vzhľadom na to, že aj u nás sa v poslednom období zaznamenáva vzostup alkoholizmu u žien, predovšetkým mladých, je potrebné tomuto problému venovať zvýšenú pozornosť. Nejestvuje totiž nijaká bezpečná hladina alkoholu v priebehu tehotenstva. Mimoriadne nebezpečné sú „flámy“ – nárazové pitie veľkého množstva alkoholických nápojov predovšetkým počas prvého trimestra. Práve v tomto období sa vytvárajú zárodky všetkých telesných orgánov. Pretože veľa žien o svojom tehotenstve ani nevie, je ideálnym opatrením plánované tehotenstvo, v ktorom budúca mamička dodržiava bezpečný životný režim.

Ruská ruleta

Základným mechanizmom vzniku fetálneho alkoholového syndrómu je prienik alkoholu z krvi matky cez plodové lôžko do krvného obehu dieťaťa. Tu sa nachádza ešte vo vyššej koncentrácii ako v tele matky, keďže organizmus plodu ešte netvorí enzýmy schopné alkohol odbúravať. Prechádza do vyvíjajúcich sa tkanív dieťaťa, ktoré sú nezrelé a citlivé na akýkoľvek vplyv škodlivín. Žiaľ, najcitlivejšie a najviac zraniteľné je veľmi jemné mozgové tkanivo, ktoré opakované a časté dávky alkoholu môžu nezvratne porušiť.

Klinický obraz postihnutia zahŕňa rastové postihnutie. Dieťa sa narodí buď predčasne, alebo v očakávanom termíne, ale je menšie a má nižšiu pôrodnú váhu. V ďalšom živote zostáva prevažne drobné a má menší vzrast, a to aj pri dobrých výchovných podmienkach. Poškodenie mozgu sa prejavuje zníženou inteligenciou a poruchami správania. „Pri diagnóze FAS často dochádza k porušeniu intelektu. Normálnu školu nezvládajú a na špeciálnu školu zas nemajú intelekt dostatočne znížený – často sú obviňované z lajdáctva, nedbanlivosti, rodičia zo zlej výchovy. Je to veľmi dôležitý aspekt, lebo takýchto detí je v našej spoločnosti veľké množstvo,“ tvrdí odborníčka. Sú aj prípady ťažkého postihnutia, ktoré nedovoľuje zapojenie dieťaťa do samostatného života.

„Zo skúseností zo zahraničia vieme, že správnym prístupom je možné zmierniť príznaky FAS natoľko, že deti sú v dospelosti schopné samostatného a plnohodnotného života,“ uviedla Denisa Vidová z Nadácie Petra Dvorského Harmony. „V životoch našich detí napáchal alkohol škody, s ktorými sa v rôznych podobách budú pasovať po celý život,“ tvrdí odborníčka v oblasti náhradnej rodinnej starostlivosti Nikola Endrychová-Dudová. „Všetkým ženám by som preto rada odkázala, že nejestvuje bezpečná dávka alkoholu počas tehotenstva. Konkrétnej žene môže stačiť jeden-dva poháriky alkoholu v nesprávny a pre dieťa veľmi citlivý čas. Pitie počas tehotenstva je ruská ruleta na vlastnom dieťati.“

Čo presne znamená fetálny alkoholový syndróm u dieťaťa?
Predstavuje odchýlky utvárania tváre, lebky, poruchy rastu a predovšetkým postihnutie mozgu s následnými poruchami v neuropsychickej oblasti.

Aké množstvo skonzumovaného alkoholu je počas tehotenstva škodlivé pre vývoj plodu?
Bezpečné množstvo alkoholu, ktoré možno dokázateľne vypiť počas tehotenstva bez nepriaznivých následkov na dieťa, nie je známe. Najistejšia je úplná abstinencia v období pred plánovaným otehotnením a počas gravidity.

Existuje v tehotenstve obdobie, keď matka môže piť alkohol bez obáv?
Nie. Alkohol prechádza z krvi matky do krvi plodu, takže jej nenarodené dieťa „pije“ alkohol tiež. Pre vývoj dieťaťa je alkohol nebezpečný počas celého obdobia tehotenstva. V zásade však platí, že najrizikovejším obdobím pre najťažšie poškodenie plodu je prvý trimester.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #alkohol #fetálny alkoholový syndróm