Fengšuejista Peter Filo: Sú byty, v ktorých ochorieme

Podľa toho, aký je silný priestor, toľko energie z neho získavame. Ak je veľmi slabý, bude nás vyčerpávať a časom sa to podpíše na našom zdraví. V rozhovore to tvrdí Peter Filo, ktorého už desať rokov živí okrem iného aj čínske umenie feng šuej.

01.12.2014 06:00
Peter Filo, čínska medicína, taj či, feng šuej Foto:
Peter Filo.
debata (8)

Feng šuej je podľa vašich slov “učenie na celý život”. A my sme si mysleli, že si stačí kúpiť knižku a podľa návodu, ktorý ponúka, zariadiť si celú domácnosť. A všetko sa zlepší.
Feng šuej sa z knižiek ešte nikto nenaučil, aspoň nie poriadne. Sú fajn, ale písané “ľúbivo”, aby sa predávali. Zakaždým, keď začínam školenie s novou partiou ľudí, poviem im, aby si ich zatiaľ niekam odložili. O pár mesiacov prídu na to, že z toho, čo by mohli použiť, v knižkách toho veľa nie je. Mám asi dvesto kníh o feng šuej v mnohých rečiach, no z nich je dobrých skutočne len zopár.

Akú motiváciu majú ľudia, ktorí chcú absolvovať kurz feng šuej. Zariadiť si svoj byt alebo sa tým živiť…?
Po skončení sa tým môžu živiť, čo mnohí aj robia. Iní prídu na kurz, aby sa to naučili pre seba. Sú aj takí, čo prídu len preto, že ich to zaujíma. Kurzy prebiehajú na rôznych úrovniach. Základný víkendový kurz umožňuje zoznámiť sa s feng šuej a naučiť sa robiť niektoré základné veci v priestore, k dispozícii sú večerné školy feng šuej a tiež profesionálne kurzy trvajúce desať mesiacov – o tie je najväčší záujem. Kurz končí certifikátom. Máme tiež feng šuej na dvojročnej škole Čínskej medicíny, ktoré je zamerané len na zdravie.

Veštice vravia, že ich ľudia vyhľadávajú najčastejšie, ak sa im nedarí v láske. Akú skúsenosť máte vy?
Peniaze a zdravie. Vzťahy sú na treťom mieste, nasleduje kariéra. Prídu aj klienti, ktorým sa nedarí počať dieťa. Niekedy je čiastočne na vine priestor, ktorý keď sa napraví a Pán Boh dá, zadarí sa aj bábo.

Človek sa podľa feng šuej v takejto šikmine zle... Foto: SHUTTERSTOCK
šikmina, podkrovie, feng šuej Človek sa podľa feng šuej v takejto šikmine zle vyspí.

Laicky si to predstavujem tak, že vám zavolá človek s tým, že trpí povedzme nespavosťou, má bolesti v podbrušku alebo mu mravenčí v ľavej ruke a navyše sa mu prestalo dariť aj finančne. Vy prídete do bytu. Čo v ňom spravíte?
Klient si pripraví pôdorys bytu, ja prídem, vypíšem zákazkový list s údajmi, opýtam sa, odkedy sú problémy a akého typu…

Takže ako lekár…
Áno, fengšuejistovi sa v Číne hovorí lekár domu. Kompasom si zmeriam svetový smer, pretože energie v byte sa rozkladajú podľa magnetického poľa zeme. Ako je dom natočený voči severu, také sú v ňom kvality. Poznámky si vezmem domov, vložím do počítača a urobím si predbežné analýzy. Keď potom priestor vyladím, opäť navštívim klienta s 25-stranovým elaborátom a ďalšími informáciami. Dôvod každej jednej veci, ktorú som zmenil, a on potom v byte zrealizuje, mu vysvetlím.

Predpokladám, že fengšuejistu si ľudia aj vyhľadajú v podobných situáciach ako lekára. Čiže nie preventívne, ale až keď sa nedarí.
Je to pravda, vyhľadávajú nás ľudia, keď prídu o prácu, rozvedú sa, začne im pokrivkávať zdravie alebo stratia partnera. Pomáhame aj firmám. Stáva sa, že spoločnosti, ktoré išli do úpadku, v ňom boli, odkedy sa presťahovali do nových priestorov.

Feng šuej je asi bližší ženám, ktoré keď si vás zavolajú do bytu, ich muži sa len tak z diaľky neveriacky prizerajú. Alebo?
Občas. A keď vidia výsledky (život sa im zmenil), ozvú sa aj oni s tým, či by som im nevyladil napríklad firmu.

Dať si vaňu je super, ale určite nie v spálni. Foto: SHUTTERSTOCK
vaňa Dať si vaňu je super, ale určite nie v spálni.

Stáva sa vám niekedy, že vám dotyčný nepovie presne, čo všetko sa mu v živote deje, vy to však napríklad podľa toho, kde má umiestnenú posteľ, vidíte?
Nepovedia všetko a keď neskôr v analýze vidím problém, zdvihnem telefón a spýtam sa ich, či im to napríklad neškrípe vo vzťahoch. Raz som sa jednej pani spýtal, či nemá ženské problémy a ona priznala že áno, len o tom nechcela predtým rozprávať. Vraj odkiaľ to viete? Veď vidím v analýze, že tento priestor má tendenciu prinášať problémy tohto druhu.

Výsledky sú okamžite?
Prejavia sa od troch týždňov do maximálne troch mesiacov. Nastavujeme skutočne hocičo. Zdravie, financie, kariéru, zlepšenie vzťahov, nájdenie vzťahov, cestovanie, keď sa deti neučia alebo keď sú choré…

Keď sa presťahujeme, zmení sa nám život?
Zmení, pretože priestor nás veľmi silno ovplyvňuje. Keď bývate v byte (v dome) dlhšie ako rok, podpíše sa to na vašom živote. Zakaždým, keď sa presťahujete, niečo vám do života pribudne alebo ustúpi. Sú byty, do ktorých ide človek vyslovene zbrankotovať alebo ochorieť a keď sa odsťahuje, začne sa mu dariť. Sami môžete vypozorovať, či a ako sa vám od posledného presťahovania vodí. Ak sa vam nedarí dobre, a bývate v byte polroka až rok, je to priestor, ktorý to spôsobuje. Ten treba napraviť, v krajnom prípade zmeniť.

Stačí občas v priestore popresúvať nábytok?
Niekedy presúvame nábytok, inokedy odstraňujeme symboly (obrazy, sochy), používame energetické nástroje. Často volíme rôzne druhy svetla, zvonkohry, energetické žiariče, symboly. Do domu sa umiestňujú veci z feng šuej podľa toho, čo chceme dosiahnúť. Do jedného bytu dám sochu bojovníka, aby som posilnil muža, do druhého sochu jednorožca, aby som posilnil ženu. Do jedného bytu dám rastliny, do druhého fontánu. Je to vždy o tom, čo priestor vyžaduje a kde má klient problém.

Mandarínske kačičky priťahujú lásku, no... Foto: SHUTTERSTOCK
mandarínske kačičky, feng šuej Mandarínske kačičky priťahujú lásku, no nestačia. Priestor si vyžaduje zmeny.

Videli ste toho už v živote veľa. Kde robíme najčastejšie chyby v zariaďovaní?
Americký trend posteľ pod oknom (hlava pod oknom) je absolútna katastrofa! Ak nemáte za hlavou stabilnú pevnú stenu, strácate v živote stabilitu. Posteľ by tiež nemala byť oproti vchodovým dverám do miestnosti. Je to tzv. pozícia mŕtveho, čo môže spôsobiť skrátenie života alebo zníženie jeho kvality. Ďalším zlým trendom je kúpeľňa v spálni – strata energie pre byt aj človeka, ktorý v ňom býva. Videl som však už aj vaňu v spálni a dokonca aj toaletu.

A určite tiež rastliny…
Problém spôsobuje najmä juka s hádavou energiou. Je podobná svokriným jazykom. V jeden rok v 90-tych rokoch bola najpredávanejším kvetom na Slovensku. Naozaj to nie je dobrý kvet. Vždy klientom radím dať ho z domu preč. Neodporúčame ani policu nad hlavou – ľuďom citlivejším na priestor môže spôsobovať migrény a nespavosť. Podobne je na tom aj posteľ v podkrovnom byte zasunutá v šikmine. Tlak strechy tlačí na energetiku a človek sa tam tým pádom nevyspí. Keď máme v dome žiarenia nekompatibilné s naším žiarením, alebo s tým, čo znesieme, začne nám to rozoberať imunitný systém a ochorieme. Vyhľadávanie a odrušovanie geopatogénnych zón má byť integrálnou súčasťou dobrého feng šuej – tiež nám môžu poškodzovať zdravie. Aj z dovolenky si možno priniesť predmet, ktorý má také vyžarovanie, že rozháda celú rodinu a rozbije zdravie.

Feng šuej vie z pohľadu zdravia urobiť veľmi veľa, tvrdíte. Buďte konkrétnejší.
Keď máte problém so srdcom, treba ho hľadať v byte v oblasti juh. Ak sa tam nachádza akvárium alebo kúpeľňa, ktorá je zdrojom vody a juhu prislúcha oheň, „pobijú“ sa tieto dva živly a môže sa to prejaviť na problémoch so srdcom, najmä u ľudí narodených v znamení leva, pre ktorých znamená srdce najnáchylnejší orgán na ochorenie. Ak sa nachádza vo svetovom smere západ kúpeľňa, akvárium alebo modré steny, môže to zapríčiniť problém s obličkami. Feng šuej to má presne zadefinované a vie, kde zasiahnúť, ak už nejaký zdravotný problém je.

Juka má hádavú energiu. Foto: SHUTTERSTOCK
juka Juka má hádavú energiu.

Aký majú Slováci k feng šuej vzťah?
Pracujem v Anglicku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku aj v Českej republike a môžem povedať, že u nás to ide najlepšie. Je tu veľa práce a ľudia majú k feng šuej dôveru. Ale aj na Slovensku sú dobrí fengšuejisti, aj fušeri. Tak, ako na celom svete, vrátane Číny. Zlé meno má však feng šuej v Rakúsku. V osemdesiatych rokoch sa tam objavilo veľa rýchlokvasených fengšuejistov, ktorí robili len dizajn priestoru. Veľa toho nasľubovali, vzali veľké peniaze a ľuďom sa v živote nič nezmenilo.

Feng šuej robíte profesionálne už desať rokov, ale vzdelávate sa stále. Ako to? Nie je to tak, že kto sa to naučí, vie to už navždy?
Naučíte sa to robiť veľmi dobre. Ale ak vás to zaujíma do hĺbky, stále je čo sa učiť.

Peter Filo (51)

je profesionálny školiteľ feng šuej, čchi kung a taj či s 21-ročnou praxou v Bioenergetike, honorárny poradca v bojových umeniach pre oblasť Čchin-tao v Číne, Sifu tretieho stupňa pre čchi kung a taj či čchuan udelený v Čchin-tao v Číne, zástupca Howarda Choya ECOFS – European College of Feng Shui  pre Slovenskú a Českú republiku pre čchi kung, taj či čchuan a feng šuej, riaditeľ Feng Shui International Ltd London… Viac info o ňom možno nájsť na webovej stránke Bioenergetical.com.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #feng šuej #nespavosť #priestor #čínska medicína #pôdorys bytu