Viete, čo je to kolostrum?

Čerstvé mamičky v pôrodniciach veľmi dobre vedia, čo je to kolostrum, mledzivo či "prvé mlieko". Tých pár kvapiek, ktoré vytvára mliečna žľaza všetkých cicavcov maximálne 72 hodín po pôrode, je nesmierne dôležitých pre budovanie imunity každého mláďaťa počas prvých kritických dní po tom, čo opustilo imunologicky bezpečné prostredie maternice.

24.01.2015 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kolostrum, materské mlieko, dojčenie, dieťa, prsník Ilustračné foto.

Kolostrum obsahuje obrovské množstvo rôznych účinných látok v dokonale vyváženom spojení. Mnohonásobne viac ich dokonca obsahuje kravské kolostrum v porovnaní s ľudským. Vedeli to aj ajurvédski lekári z Indie, ktorí používajú kolostrum na fyzické a duchovné liečenie už viac ako 2 000 rokov. Škandinávci tradične slávili narodenie teľaťa prípravou pudingu vyrobeného z kolostra. Koncom 18. storočia sa západná medicína začala o kolostrum väčšmi zaujímať pre jeho potenciálne zdravotné prínosy.

V roku 1950 doktor Albert Sabin, ktorý neskôr vyvinul vakcínu proti obrne, zistil, že kolostrum obsahuje protilátky proti detskej obrne, a preto odporúčal jeho použitie pre vnímavé deti. Ďalším populárnym využitím kolostra sa v roku 1950 stala liečba reumatoidnej artritídy. V súčasnosti je publikovaných vyše 25-tisíc vedeckých článkov, ktoré dokumentujú bezpečnosť a účinnosť použitia kolostra na liečbu širokého rozsahu zdravotných problémov. Ukázalo sa, že tento výlučok nie je druhovo špecifický, preto je bovinné kolostrum (získava sa zo skorého mlieka kráv niekoľko dní po otelení) rovnako účinné a jeho užívanie nemá vedľajšie účinky.

Základnou úlohou kolostra je teda vybaviť imunologicky bezbranné mláďa „pasívnou“ imunitou vo forme materských imunitných mechanizmov, ktoré ochraňujú predovšetkým sliznicu tráviaceho traktu (kde dochádza najčastejšie k prieniku patogénov do organizmu). Matkin imunitný systém vyrába špecifické protilátky namierené najmä proti bakteriálnym, kvasinkovým a vírusovým patogénom. Kolostrum obsahuje aj rastové a imunoregulačné faktory, ktoré podporujú a riadia vyzrievanie aktívnej imunity mláďaťa (resp. novorodenca, ak hovoríme o ľuďoch). To z neho robí biologicky hodnotný preparát.

Porovnanie nutričného zloženia kolostra a plnotučného kravského mlieka (v %)
Zložky kolostrum mlieko
Pevné látky 23,9 12,9
Obsah bielkovín 14,0 4,0
Kazeín 4,8 2,5
Tuk 6,7 4,0
Laktóza 2,7 4,9
Minerály 1,11 0,74
Imunoglobulíny 6,0 0,09
(Zdroj: prezentácia MUDr. Petra Minárika)

Kolostrum je známy imunomodulátor živočíšneho pôvodu, ktorý udržuje v rovnováhe imunitný systém, podnecuje samoliečiteľskú aktivitu tela a tlmí prehnané imunitné reakcie. Má teda veľký význam pri liečbe alergií a autoimunitných ochorení (reumatoidná artritída, Bechterevova choroba, lupus, roztrúsená skleróza, astma, celiakia, Crohnova choroba a ulcerózna kolitída). Je vhodné ho užívať v priebehu bežných detských infekčných ochorení, pri vírusových ochoreniach dýchacích ciest (častých v zimnej sezóne), pri ochoreniach sprevádzaných hnačkami vírusového či bakteriálneho pôvodu. Indikáciou na užitie kolostra je aj časté užívanie antibiotík, vhodné je pre pacientov s podlomenou imunitou (aj po chemoterapii a ožarovaní), po imunosupresívnej liečbe, pre dlhodobo chorých seniorov.

Pri rozvoji cukrovky 1. typu, ktorá je častejšia v detskom veku, zohráva hlavnú úlohu autoimunitné poškodenie buniek produkujúcich inzulín. Túto reakciu spúšťajú často banálne ochorenia, najčastejšie vírusového pôvodu. K rozvoju ochorenia môže prispieť aj alergická reakcia organizmu na určitý druh proteínov prítomných v kravskom mlieku (nevyskytujú sa v kolostre!). Kolostrum môže zabrániť zapojeniu týchto mechanizmov do procesu vzniku ochorenia. Zároveň je v ňom bohato zastúpený inzulínu podobný rastový faktor (IGF-1), ktorý znižuje rezistenciu tkaniva na inzulín a normalizuje hladiny cukru v krvi u diabetikov 2. typu. Rastové faktory kolostra navodzujú regeneráciu srdcového svalu, stimulujú hojenie rán a ďalšou významnou oblasťou využitia je dermatológia a „anti-aging“. Kolostrom podnecovaná tvorba kolagénu zlepšuje stav zrelej pleti.

Čo obsahuje kolostrum

  • Imunoglobulíny: vysoko špecializované protilátky, ktoré sú schopné viazať a likvidovať cudzorodé látky, ktoré prenikli do organizmu, resp. ich označia a pripravia na zničenie inými komponentmi imunitného systému.
  • Prirodzené rastové faktory: ovplyvňujú látkovú premenu, majú priaznivý vplyv na imunitný systém a podnecujú organizmus k zvýšenej tvorbe vlastných imunoglobulínov. Kolostrum napríklad obsahuje rastový faktor IGF-1, a to v najvyššej koncentrácii, akú je možné v prírode nájsť. Podporuje rast a obnovu buniek.
  • Laktoferín: Je to bielkovina viažuca železo, ktorú môžeme nájsť na povrchu slizníc a v krvnom sére. Chráni organizmus pred mnohými ochoreniami, kvasinkovými infekciami, rakovinovými nádormi. Bráni množeniu baktérií, a to odoberaním železa, ktoré je priamo nevyhnutné na ich množenie. Pri početných klinických experimentoch sa zistilo, že laktoferín pôsobí proti vírusu HIV a cytomegalovírusu viac ako iné imunoglobulíny. Silná protitivírusová aktivita bola pozorovaná aj v súvislosti s papilomavírusmi, ktoré vyvolávajú rakovinu krčka maternice.
  • Cytokíny: Kolostrum obsahuje viaceré skupiny cytokínov. Z nich sú najdôležitejšie interleukíny. Slúžia ako koordinátori funkcií imunitných buniek. Interleukín-10 má napríklad tlmiaci účinok na vysoko aktívne choroboplodné zárodky. Interferóny sú zas odolné voči vysokým teplotám a chránia predovšetkým pred vírusovými infekciami. TNF-alfa má protinádorový účinok. Významným faktorom v kolostre je TGF-beta, ktorý je hlavným cytokínom zodpovedným za krvotvorbu.
  • Vitamíny, minerálne látky, stopové prvky: Kolostrum obsahuje rôzne vitamíny od A cez komplex skupiny B, vitamín C a D3, koenzým Q. Je to bohatý zdroj minerálnych látok i stopových prvkov.
  • Voľné aminokyseliny: Kolostrum disponuje 26 rôznymi aminokyselinami. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
  • Polypeptidy: V kolostre sa nachádzajú tiež polypeptidy, pričom jedným z nich je tzv. kolostrinín. Obsahujú ho niektoré prípravky z kolostra. Na jednej strane povzbudzuje hypoaktívny imunitný systém a na druhej strane tlmí jeho prehnanú imunitnú odpoveď.
  • Enzýmy: Kolostrum obsahuje ako jediný známy prostriedok výživy tzv. „enzým nesmrteľnosti“ telomerázu. Telomeráza vyrába nové konce chromozómov, ktoré DNA stráca pri replikácii, a zabraňuje tak skracovaniu chromozómov pri bunkovom delení. Aj keď od telomerázy nemôžeme očakávať nesmrteľnosť, niektorí vedci predpokladajú, že by pri spolupôsobení rastových faktorov v kolostre mohla docieliť spomalenie starnutia organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #imunita #mlieko #kolostrum