Vagína mení pach aj počas dňa. Kedy sa znepokojovať?

Vaginálny sekrét mení svoju chuť aj vôňu. Po citrusoch sladkasto, po cibuli či brokolici nepríjemne. Vaginálny pach však môže signalizovať aj choroby.

11.02.2015 06:00
nohavičky, vaginálny zápal Foto:
Sladký vaginálny výtok môže byť aj po konzumácii pomarančov.
debata (29)

Ako pokazené ryby

Znie to hrozne, ale pach vaginálneho sekrétu môže pripomínať aj pokazené ryby. Spravidla je signálom infekcie, napríklad bakteriálnej vaginózy. Tá je spôsobená nadmerným rastom baktérií. K tomu sa zvyknú pridružiť aj ďalšie príznaky: výtok, pálenie, svrbenie, či bolesti brucha. Spúšťač bakteriálnej vaginózy nie je vždy celkom jasný a zaujímavé je, že postihuje aj ženy, ktoré nie sú sexuálne aktívne. Za „rybacím“ pachom sa však môže skrývať ešte jedna diagnóza – sexuálne prenosná trichomoniáza. Výtok v tom prípade bude sfarbený do zelena a močenie či sex budú pre ženu nepríjemným zážitkom. Jednoznačne treba vyhľadať lekára.

Kvasnicovo

Vo vagíne sa nachádza vždy malé množstvo kvasiniek. Ak má ale príliš silný kvasnicový pach a výtok pripomína tvaroh, s veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o vaginálnu kvasinkovú infekciu. Takmer vždy ide o druh kvasinky candida albicans alebo inú príbuznú. Kvasinky vyhľadávajú teplé, vlhké prostredie a pošva je pre ne ako stvorené. Typické príznaky ako je svrbenie v oblasti genitálií, pálenie a začervenanie nastávajú, keď je obranyschopnosť pošvy narušená, napríklad v stresujúcom období. Účinné sú antimykotiká vo forme krémov, čapíkov či mastí. V každom prípade treba navštíviť gynekológa.

Kovový pach

Cítite čosi, čo nápadne pripomína kov, resp. železo? Taký pach možno cítiť počas menštruácie. Krv sa mieša s vaginálnou tekutinou, takže mení svoju vôňu – v tomto prípade môžeme hovoriť skôr o zápachu. Dôležitá je však informácia, že všetko je tak, ako má byť, lekára preto navštevovať netreba.

Sladkasto

Podobne, ako môže muž ovplyvniť chuť svojich spermií konzumáciou ananásu, aj vaginálny pach ovplyvňuje strava. Kým citrusové plody (pomaranč, ananás, grapefruit) zapríčinia sladkastú chuť vaginálneho sekrétu, cesnak, brokolica, špargľa a cibuľa sa zas pre zmenu postarajú o nepríjemnú nielen chuť, ale aj vôňu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #trichomoniáza #svrbenie #výtok #vaginálny sekrét #bakteriálna vaginóza