Krvácanie po sexe môže byť banálne, aj príznakom choroby

Existuje veľa dôvodov, prečo môže žena počas alebo po sexe krvácať či cítiť bolesť. Niektoré príčiny sú "neškodné", o ďalších by sme radšej mali prehovoriť s odborníkom.

21.04.2015 06:00
pohlavný styk, krvácanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pretrhnutie panenskej blany

Aj to je jeden z dôvodov, kedy môže po sexe prísť ku krvácaniu, hoci len k miernemu. Spolu s bolesťami by mali do 24 hodín ustúpiť.

Infekcie

Krvácanie po sexe môže byť spôsobené aj infekciou maternicového hrdla. Deje sa to, pretože pri pohlavnom styku je zapálené tkanivo zranené. Mimochodom, bakteriálne alebo vírusové infekcie a tiež plesňové sú možnými príčinami krvácania.

Zápaly

Vaginitída, čiže zápal pošvy, ako aj zápal krčka maternice, sú tiež možnými príčinami krvácania po, prípadne počas pohlavného styku. Existuje tiež tzv. atrofická vaginitída. Ide o ochorenie charakteristické suchosťou, zápalom a stenčením epitelovej vrstvy vagíny a dolných močových ciest. Najčastejšie postihuje ženy v menopauze. Ďalšími príznakmi sú krvácanie, svrbenie, pálenie, bolesť pri pohlavnom styku a vodnatý výtok.

Príliš vášnivý sex

Veľmi častou príčinou krvácania po sexe je divoký, vášnivý sex, hlavne vtedy, ak je penis hrubší.

Vaginálna suchosť

Ak je pošva suchá, prenikanie do nej môže pri sexe spôsobiť ľahké krvácanie. Žena, ktorá trpí vaginálnou suchosťou, si môže pomôcť slinami alebo lubrikantom. Mimochodom, vaginálna suchosť je spôsobená zníženou hladinou estrogénov.

Rakovina krčka maternice

V zriedkavých prípadoch môžu byť dôvodom krvácania pri pohlavnom styku zhubné zmeny krčka maternice – rakovina krčka maternice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #rakovina #vagína #estrogén #krvácanie #menopauza #panenská blana